ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ανένδοτος για Κυπριακό ο Ερντογάν, προχωρεί με Ελληνοτουρκικά - Τα μηνύματα που έστειλε από τα ΗΕ

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ανένδοτος για Κυπριακό ο Ερντογάν, προχωρεί με Ελληνοτουρκικά -  Τα μηνύματα που έστειλε από τα ΗΕ

Για την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα, μιλώντας για δύο κράτη και δύο έθνη, προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, μίλησε ο Πολιτικός Αναλυτής, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας στο ThemaOnline την ομιλία Ερντογάν, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στη στάση, επιμονή στις γνωστές και απαράδεκτες θέσεις για την λύση δύο κρατών ενώ βάζει ξανά στο τραπέζι τις προϋποθέσεις αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Όλο αυτό το «σκηνικό», όπως σημείωσε ο Πολιτικός Αναλυτής, το οποίο εκτυλίχθηκε από το βήμα του ΟΗΕ, δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για οποιαδήποτε προσπάθεια, ακόμα, και για τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά και τη νέα τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου, συνέχισε ο. κ. Χρυσοστόμου, «γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι οι όποιες πιθανότητες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι από ελάχιστες μέχρι μηδαμινές διότι η Τουρκία θέτει του ίδιους απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στα όσα ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, σημείωσε πως, «η προσοχή της διεθνούς κοινότητας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όλων των “παικτών” στο παγκόσμιο σκηνικό, αυτή την στιγμή είναι η Μέση Ανατολή όπου φλέγεται ο Λίβανος, η Γάζα και ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι, «το Κυπριακό δεν είναι καν προτεραιότητα και βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Χρυσοστόμου εκτίμησε πως, ο Γενικός Γραμματέας θα επιχειρήσει ξανά διεξαγωγή Τριμερής συνάντησης, ωστόσο πρόσθεσε, ότι η κατάσταση δεν είναι αισιόδοξη ούτε για συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοστόμου, η Τουρκία «συντηρεί» ένα καλό κλίμα με την Ελλάδα, παρόλο που στα μεγάλα ζητήματα, Μητσοτάκης – Ερντογάν, συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ωστόσο προσπαθεί να αφήσει έξω το Κυπριακό υπό την έννοια ότι υπάρχει ένα ήπιο κλήμα.

Ο λόγος, όπως συμπληρώνει ο κ. Χρυσοστόμου, που το κάνει ο Ερντογάν είναι επειδή δεν θέλει εντάσεις με την Ελλάδα για να μπορέσει να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες την άρση του εμπάργκο για την πώληση των F16 και F35 αλλά και κατ’ επέκταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την βίζα των Τούρκων υπηκόων, και πρόσθεσε, «με λίγα λόγια στο Κυπριακό είναι ανένδοτος αλλά δεν με εμποδίζει από το να παρουσιάζω ένα φιλικό κλίμα με την Ελλάδα για να μπορέσω να πάρω το “διαβατήριο”».

Η Τουρκία, ανέφερε, «βολεύεται» με το υφιστάμενο στάτους κβο ενώ ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της και προχωρεί σε νέα τετελεσμένα σε Αμμόχωστο και Πράσινη Γραμμή και δεν έχει κανένα λόγο να «πιεστεί» για το Κυπριακό ζήτημα, κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θάνατος 69χρονου: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άνδρα που έχασε τη ζωή του καθώς κλάδευε

• Διώκεται για ανάρμοστη συμπεριφορά ο Λοϊζίδης - «Στημένη διαδικασία… Είμαστε έτοιμοι να χάσουμε»

• Πόσα άτομα απασχολούνται στην Κυβέρνηση – Οι τομείς με αύξηση και μείωση προσωπικού

• Μαρία Αντωνά: Κοιμόταν στο σπίτι του Λιάγκα την ώρα της φωτιάς που έκαψε ολοσχερώς τον πάνω όροφο

• Οδηγούσαν κλεμμένη μοτοσικλέτα στη Λευκωσία - Προσέκρουσαν σε κιγκλίδωμα και φόρεσαν χειροπέδες



Απάντησε στον Ερντογάν ο ΠτΔ - «Η ιστορία θα μας κρίνει, η παρανομία δεν μπορεί να αναγνωριστεί»

Απάντησε στον Ερντογάν ο ΠτΔ - «Η ιστορία θα μας κρίνει, η παρανομία δεν μπορεί να αναγνωριστεί»

Την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προσφώνησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Νέα Υόρκη. Κατά την διάρκεια της ομιλίας, απάντησε στον Ερντογάν, λέγοντας ότι «η ιστορία θα μας κρίνει, η παρανομία δεν μπορεί να αναγνωριστεί». Δείτετην ομιλία του:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top