Το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι θα πρέπει και η Λευκωσία να αποκτήσει ένα κτίριο για το οποίο να καυχιέται, αξιολόγησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, με τον Διοικητικό Πρόεδρο και τους Προέδρους του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στην παρουσία δύο μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε σημερινή τους συνάντηση.
Ο κ. Νικολάου μετά την συνάντηση, επισκέφτηκε και το χώρο όπου προγραμματίζεται η ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ο οποίος βρίσκεται πίσω από το υφιστάμενο κτίριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι είχε μια συνάντηση με τον Διοικητικό Πρόεδρο και τους Προέδρους του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στην παρουσία δύο μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου αξιολόγησαν το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Επαρχιακό Δικαστήριο δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι θα πρέπει και η Λευκωσία να αποκτήσει ένα κτήριο για το οποίο να καυχιέται.
«Όλες οι άλλες πόλεις έχουν ένα κτήριο που αξιοποιείται για τις ανάγκες του Επαρχιακού Δικαστηρίου, πλην της Λευκωσίας», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την ανέγερση του νέου δικαστηρίου, ο κ. Νικολάου είπε ότι αναμένουν να είναι ένα στολίδι ανάλογο των κτηρίων που απαιτούνται για αυτής της κατηγορίας κτιρίων.
«Για το σκοπό αυτό, ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει στις προτεραιότητές μας την προώθηση των κτιριακών αναγκών των δικαστηρίων μας, και ειδικότερα της Επαρχίας Λευκωσίας, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλανίζει τους εκάστοτε επαρχιακούς δικαστές τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτή τη φορά, πιστεύω, βάλαμε το νερό στ’ αυλάκι. Έχουμε συγκεκριμένο χρονολογικό πρόγραμμα με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών – το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων – τις οποίες θα ήθελα να ευχαριστήσω καθώς με τη δική τους συνεργασία ξεκαθαρίσαμε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον χώρο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και προχωρήσαμε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές ανασκαφές. Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων που μας συνοδεύει, επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον, μας ενημέρωσε ότι έχουν γίνει έντεκα διερευνητικές τομές και θα γίνουν άλλοι τόσοι, και εάν υπάρχει κάτι το οποίο συνδέεται με την αρχαιότητα μας, σας διαβεβαιώνω ότι θα το προστατεύσουμε. Αλλιώς θα προχωρήσουμε κανονικά», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένεται η ολοκλήρωση των ανασκαφών, ο κ. Νικολάου είπε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και τον Μάρτιο του 2016 θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
Το κτίριο, συνέχισε, εντάσσεται στα επιλεγμένα κτίρια, τα οποία απαιτείται να έχουν ένα δικό τους, ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.
«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να γίνει το Νοέμβριο του 2016 και στη συνέχεια θα προχωρήσει, αρχές του 2017, η διαδικασία με προκήρυξη διαγωνισμού για τον σχεδιασμό και τα κατασκευαστικά. Η ολοκλήρωση αναμένεται εντός 2,5 – 3 χρόνων από την έναρξη των έργων και γι` αυτό λέμε ότι βάλαμε το νερό στ’ αυλάκι για να αποκτήσει και η Λευκωσία νέο κτίριο για το Επαρχιακό της Δικαστήριο. Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου θα γίνει περί τα τέλη του 2016 και στη συνέχεια πυρετωδώς θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες κατασκευής του. Το κτίριο συνολικά θα κοστίσει, βάσει των αξιολογήσεων που έγιναν από τα Δημόσια Έργα, περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε.
Ερωτηθείς τι προβλέπεται να γίνει το υφιστάμενο κτίριο των δικαστηρίων, ο κ. Νικολάου είπε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση αποφασίστηκε όπως αναλάβει συγκεκριμένος λειτουργός των Δημοσίων Έργων να διεξάγει μελέτη για να εξεταστεί με ποιο τρόπο όλο το κτιριακό συγκρότημα που υπάρχει και ειδικότερα τα παλαιά κτίρια, τα οποία ανεγέρθηκαν επί εποχής αγγλοκρατίας, να διατηρηθεί και να ενταχθούν τα κτίρια στο γενικότερο πλαίσιο σχεδιασμού που αποτελεί το Ανώτατο Δικαστήριο, το Οικογενειακό Δικαστήριο, το νέο Επαρχιακό Δικαστήριο, καθώς και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της απονομής της δικαιοσύνης.
«Εισήγησή μας είναι να κτίρια αυτά να μπορούν να αξιοποιηθούν ως αίθουσες, ως βιβλιοθήκες, άλλα σαν χώροι συγκεντρώσεων δικηγόρων. Πρόκειται για κτίρια τα οποία σε άλλες χώρες που υπήρχαν παρόμοια κτήρια, τα αξιοποίησαν μέχρι και χώρους που γίνονται σεμινάρια και χρησιμοποιούταν για σκοπούς δεξιώσεων στα πλαίσια των σεμιναρίων. Είναι χώροι που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες και την λειτουργία της απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας», πρόσθεσε.
Υπόθεση αλλοδαπών φοιτητών από Μπαγκλαντές
Ερωτηθείς για την αστυνομική έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας για τις διαδικασίες εισόδου αλλοδαπών φοιτητών από την Μπαγκλαντές, ο κ. Νικολάου είπε ότι «νομίζω δεν θα ήταν σωστό να πω οτιδήποτε περισσότερο παρά από εκείνο που έχει ζητήσει ο Γενικός Εισαγγελέας».
«Αντιλαμβάνομαι, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι για τον Υπουργό Εσωτερικών που έχει ζητήσει την έρευνα. Αφορά τα συγκεκριμένα έγγραφα και αν αυτά ήταν πλαστογραφημένα. Το θέμα θα διερευνηθεί από την Αστυνομία, αλλά δεν νομίζω να έχουμε θέμα να συζητήσουμε αναφορικά με τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις