ΥΓΕΙΑ

Πιάνετε τις μύτες των ποδιών σας; Ανακαλύψτε το μυστικό «όπλο» για να είστε υγιείς και δραστήριοι σε κάθε ηλικία

Πιάνετε τις μύτες των ποδιών σας; Ανακαλύψτε το μυστικό «όπλο» για να είστε υγιείς και δραστήριοι σε κάθε ηλικία

Διατροφή και άσκηση θεωρούνται αναμφισβήτητα δύο από τους βασικούς πυλώνες διατήρησης της συνολικής υγείας και ευεξίας. Το ίδιο όμως καθοριστικής σημασίας θεωρείται και η ευλυγισία του σώματος, η οποία διαχρονικά διατηρεί το σώμα σε άριστη κατάσταση και βελτιώνει τον τρόπο που το σώμα λειτουργεί καθημερινά.

Η Athalie Redwood-Brown, Ανώτερη Λέκτορας στην Ανάλυση της Απόδοσης του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent και η Jen Wilson, Ανώτερη επαγγελματίας άσκησης και υγείας στο ίδιο Πανεπιστήμιο αναλύουν με άρθρο τους στο The Conversation τη σημασία της ευλυγισίας.

Αποτρέπει τους τραυματισμούς

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της ευλυγισίας είναι η μείωση του κινδύνου μυϊκών τραυματισμών και των διαστρεμμάτων, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με μελέτες.

Καλύτερη ισορροπία και στάση του σώματος

Κόντρα στην καθιστική ζωή που έχει επικρατήσει, οι ασκήσεις ευλυγισίας επαναφέρουν τη χαλαρότητα στους μύες, συμβάλλοντας στην καλύτερη στάση και ισορροπία μακροπρόθεσμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η προπόνηση ευλυγισίας μπορεί να βελτιώσει την ευθυγράμμιση και τη στάση του σώματος, μειώνοντας την πιθανότητα πτώσεων και βοηθώντας σας να κινείστε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μεγαλώνουμε, καθώς η κακή στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και άλλους τραυματισμούς.

Ενισχυμένη απόδοση

Οι εύκαμπτοι μύες επιτρέπουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης, γεγονός που διευκολύνει την εκτέλεση κινήσεων που απαιτούν δύναμη, ταχύτητα και ευκινησία. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο λόγος που οι διατάσεις βελτιώνουν την αθλητική απόδοση είναι επειδή αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των μυών και μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών από την υπερβολική χρήση.

Λιγότερος πόνος και μυϊκή ένταση 

Οι ασκήσεις ευλυγισίας, όπως οι διατάσεις ή η γιόγκα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τους πόνους στον αυχένα και στην πλάτη. Με αυτές τις δραστηριότητες, επιμηκύνονται οι μύες, συμβάλλοντας και στην πρόληψη της ανάπτυξης του χρόνιου πόνου. Μελέτες έχουν αναδείξει ότι οι διατάσεις τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είναι αποτελεσματικές στη μείωση της μυϊκής έντασης και στην ανακούφιση του πόνου – ειδικά σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε σφίξιμο, όπως η μέση και οι ώμοι.

Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος 

Με κάθε διάταση, αυξάνετε τη ροή του αίματος στους μυς σας, γεγονός που τους βοηθά να ανακάμπτουν ταχύτερα και να παραμένουν τονωμένοι. Η βελτιωμένη κυκλοφορία ωφελεί επίσης την καρδιά και μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ευλυγισία σε κάθε στάδιο της ζωής 

Η ευλυγισία δεν αφορά μόνο τους νέους ή τους αθλητές. Είναι κάτι από το οποίο όλοι μπορούν να επωφεληθούν – και μπορεί επίσης να βελτιωθεί ανεξάρτητα από την ηλικία.

Παιδιά και έφηβοι: Παρότι τα παιδιά είναι από τη φύση τους πιο ευλύγιστα, θα πρέπει να «χτίσουν» την ευελιξία του σώματος με γιόγκα, χορό και το ενεργό παιχνίδι. Αυτές οι δραστηριότητες δεν είναι μόνο διασκεδαστικές, αλλά προάγουν τη συνολική σωματική ανάπτυξη, το συντονισμό και την ισορροπία.

Ενήλικες: Η γιόγκα και το pilates είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές πρακτικές, επειδή συνδυάζουν την ευλυγισία με τη δύναμη, βοηθώντας σας να διατηρήσετε τη φυσική κατάσταση συνολικά. Ακόμη και μια γρήγορη πρωινή ρουτίνα διατάσεων ή μια συνεδρία γιόγκα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Οι τακτικές ασκήσεις ευλυγισίας θα σας βοηθήσουν επίσης να διατηρήσετε την καλή υγεία των αρθρώσεων. Φροντίστε να κάνετε διατάσεις τακτικά τρεις φορές την εβδομάδα – κρατώντας κάθε διάταση για 10-60 δευτερόλεπτα.

Ηλικιωμένοι: Οι ήπιες ασκήσεις διάτασης, όπως η γιόγκα σε καρέκλα, είναι εξαιρετικές επιλογές για τη βελτίωση της ευελιξίας χωρίς να επιβαρύνεται πολύ το σώμα. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη δυσκαμψία, η οποία είναι κοινή καθώς μεγαλώνουμε. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι μια καλή συχνότητα, για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εγκλωβίστηκαν οδηγοί από τις έντονες βροχοπτώσεις - Σώθηκαν από την Πυροσβεστική που άνοιξε τους οχετούς

• Συνελήφθη ο 25χρονος που αναζητείτο για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στη Σωτήρα

• Πάρκαρε στο πεζοδρόμιο: Ανάγκασε μαθήτρια και μητέρα με καροτσάκι να περπατήσουν στο δρόμο - Φωτογραφία

• Ανησυχία εθελοντικών ομάδων: «Πλέον φαντάζει αδύνατον να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όποιο έχει ανάγκη»

• Βρετανία: Νεκρός έφηβος έπειτα από επίθεση με μαχαίρι



Τρεις πιθανές ημερομηνίες από Λευκωσία για τριμερή εντός Οκτωβρίου

Τρεις πιθανές ημερομηνίες από Λευκωσία για τριμερή εντός Οκτωβρίου

Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της βολιδοσκόπησης που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, ζήτησε και έλαβε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη πιθανές ημερομηνίες για σύγκληση συνάντησης, με τη Λευκωσία να προτείνει τρεις πιθανές ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top