ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Σήμερα το κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: Σήμερα το κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έφτασε στη Νέα Υόρκη τα ξημερώματα της Κυριακής, θα έχει σειρά επαφών ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες πραγματοποιείται υπό το βάρος της αδιαλλαξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς για μία τριμερή συνάντηση, παρά το γεγονός ότι υπήρξε κάλεσμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριμερής συνάντηση ίσως πραγματοποιηθεί εντός Οκτωβρίου, με την τουρκική πλευρά να επιδιώκει μία συνάντηση 4+1 κάτι που απορρίπτει η Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, θα επαναλάβει την ετοιμότητα για στήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας κινείται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης στο κυπριακό, μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Η αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε αλλά την ίδια ώρα δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από την προσπάθεια, δήλωσε την Κυριακή ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος υπέδειξε πως είναι μέσα από δικές μας ενέργειες που έγινε ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ για το κυπριακό.

Αξιοποίηση του βελτιωτικού κλίματος Ελλάδας-Τουρκίας

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να απαντήσει εάν Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να επιστρέψουν με οφέλη από τη Σύνοδο των ΗΕ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει πως «επιχειρούμε, υπάρχει θέληση από πλευράς Αθήνας, να αξιοποιήσουμε αυτό το βελτιωμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να μεταφέρουμε μηνύματα προς τον Τούρκο Πρόεδρο».

Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Πρόκειται για την έκτη συνάντηση που θα έχουν οι δύο άντρες, μέσα σε ένα χρόνο. Κατά τη συνάντηση, αναμένεται να τεθεί ο νέος οδικός χάρτης του διαλόγου Άγκυρας-Αθήνας ενόψει της σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον ΓΓ των ΗΕ, στις 26 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Το βιολί του ο Τατάρ - Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τα 3Α

Θα εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ γιατί δεν μπορεί να πει <ναι> σε μια τριμερή συνάντηση, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη. Ο κατοχικός ηγέτης μεταξύ άλλων επανέλαβε με νόημα, ότι η πολιτική της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος είναι «εθνική πολιτική» και υποστηρίζεται από την Τουρκία. Η κυριαρχική ισότητα είπε, μπορεί να γίνει αποδεκτή με τα 3 Α(απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο, απευθείας επαφές).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Αρκετά σοβαρή η κατάσταση της υγείας του προσώπου που τραυματίστηκε στη μετωπική σύγκρουση

• «Φωτιά» οι τιμές των ενοικίων: Οι λόγοι που κρατήθηκαν στα ύψη – Ποιο το κόστος σε κάθε επαρχία ανάλογα με τα υπνοδωμάτια

• Τι γίνεται τελικά με την ιατροφαρμακευτική κάνναβη; Από το 2019 το ζήτημα παραγωγής στην Κύπρο

• Επιμένει ο Ζ. Κουλίας: «Θα διορίσω εγώ τον Γενικό Ελεγκτή»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός της γυναίκας που είχε εντοπιστεί νεκρή σε παραλία στη Λεμεσό

• Σε γάμο στην Κέρκυρα ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου - Δείτε φωτογραφίες



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top