ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντωνίου για διαμαρτυρία έξω από Προεδρικό: Κανένας δεν μπορεί να «κουνάει το δάκτυλο» στον άλλο

Αντωνίου για διαμαρτυρία έξω από Προεδρικό:  Κανένας δεν μπορεί να «κουνάει το δάκτυλο» στον άλλο

Στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ, στο θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό και στις αναφορές βουλευτή του ΔΗΚΟ για τον Γενικό Ελεγκτή, αναφέρθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αντωνίου.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά το μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Νέου Χωριού Κυθρέας, στην Αγλαντζιά, ο κ. Αντωνίου ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ των ΗΕ, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος, έχει διαμηνύσει αυτή του την ετοιμότητα και θα συζητήσει με τον ΓΓ των ΗΕ τα επόμενα του βήματα, πώς σκέφτεται ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες και αναλόγως θα τοποθετηθούμε.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, ακόμη και αύριο, υπό την προϋπόθεση ότι βάση αυτής της όποιας πρωτοβουλίας, θα πρέπει να είναι το συμφωνημένο πλαίσιο, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι για εμάς δεν νοείται οποιαδήποτε προσπάθεια που υπηρετεί οποιαδήποτε άλλη στόχευση, είτε για δύο κράτη είτε για κυριαρχική ισότητα είτε τα τρία ‘Α’ που προτάσσει ο κ. Τατάρ, για απευθείας πτήσεις, απευθείας επαφές και απευθείας εμπόριο.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, είμαστε ρεαλιστές, αντικρίζουμε με πραγματισμό τις δυσκολίες που υπάρχουν. Η άλλη πλευρά δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας, όμως, έχουμε την υποχρέωση να εξαντλήσουμε κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα.

Η παρέλευση του χρόνου δημιουργεί και εδραιώνει τετελεσμένα επί του εδάφους, αλλά και στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Όσο απομακρυνόμαστε από το 1974 δημιουργούνται εντελώς νέες συνθήκες. Είμαστε ρεαλιστές, θέλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία υπάρχει, ή και εάν δεν υπάρχει να τη δημιουργήσουμε, εξ ου και  η πρωτοβουλία που είναι ενώπιον μας βασίζεται στις δικές μας ενέργειες. Είναι δύσκολα τα δεδομένα, όμως, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας ότι ξένοι σφετεριστές πουλούν άρον άρον περιουσίες στα κατεχόμενα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί πολλά διπλωματικά, νομικά και πολιτικά εργαλεία, για να περιορίσει τον σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα. Η Κυβέρνηση καθηκόντως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια ακριβώς να σταματήσουμε την ανέγερση και την εκμετάλλευση οικιστικών και τουριστικών αναπτύξεων στα κατεχόμενα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτά εδραιώνουν περαιτέρω τα τετελεσμένα της κατοχής και λειτουργούν ως αντικίνητρα για την επιδίωξη της άλλης πλευράς προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης. Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα, είναι ευαίσθητο θέμα. Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό εργαλείο για να σπάσει την αλυσίδα των σφετεριστών, εκείνων που αναγείρουν, εκείνων που διαφημίζουν και εκείνων που πωλούν περιουσίες ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας».

Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μεγαρο, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του ΑΚΕΛ, η θέση μας είναι ότι το κάθε κόμμα, η κάθε πολιτική δύναμη, κάθε οργανωμένο σύνολο, αλλά και ασφαλώς ο κάθε πολίτης, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, πάντοτε ειρηνικά, στο πλαίσιο του νόμου. Από εκεί και πέρα, με πολύ σεβασμό θα πρέπει να υποδείξουμε ότι στην προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς, κανένας δεν μπορεί να ‘κουνάει το δάκτυλο’ στον άλλο, ούτε οι πολιτικές δυνάμεις ούτε η εκτελεστική εξουσία ούτε η νομοθετική. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία στον ανώτατο βαθμό, για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται ένα διαχρονικό πρόβλημα που υφίσταται από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας και για τον λόγο αυτό, σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, θα πρέπει να λέμε λίγα και να κάνουμε περισσότερα».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του βουλευτή κ. Ζαχαρία Κουλία ότι θα διορίσει νέο Γενικό Ελεγκτή την προσεχή Τετάρτη, όταν θα ασκεί καθήκοντα Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, ο κ. Αντωνίου είπε «δεν μπορώ να του υποδείξω τι να κάνει, αλλά αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντικρίζονται, και είμαι βέβαιος ότι θα αντικριστούν, με τη δέουσα σοβαρότητα και με μέτρο. Το μέτρο, για το οποίο μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας. Ο τόπος χρειάζεται μέτρο».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Χαλασμός Κυρίου» στην Κύπρο: Μαύρισε ο ουρανός - Κεραυνοί, βροντές και καταρρακτώδεις βροχές - Δείτε βίντεο

• Θανατηφόρο Λεμεσό: Μυστήριο παραμένει η εξαφάνιση της μοιραίας μοτοσικλέτας που έκοψε το νήμα της ζωής του 16χρονου Χαράλαμπου

• Τι μπορείτε να πετάξετε και που βρίσκονται τα πράσινα σημεία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

• Ποιες είναι οι αιτίες που σε καθιστούν ευάλωτο σε ιώσεις;

• Τουρκία: Τα εξαφανισμένα παιδιά - η υπόθεση της Ναρίν

• Καθηλωμένος στο κρεβάτι του Έλληνας τραγουδιστής μετά από πτώση



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top