H βελτίωση της συνδεσιμότητας της ΕΕ με τις γειτονικές χώρες (Ουκρανία, Μολδαβία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) είναι πανευρωπαϊκής σημασίας, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, σε παρέμβασή του στο Άτυπο Συμβούλιο Μεταφορών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 20 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η συζήτηση στη διάρκεια του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, επικεντρώθηκε στους τρόπους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας στον τομέα των μεταφορών στην ΕΕ.
Στην παρέμβασή του ο κ. Βαφεάδης είπε ότι η ανάπτυξη των μεταφορών σε όλη την Ευρώπη θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου και θα φέρει ευημερία στους Ευρωπαίους πολίτες. Η προσπάθεια αυτή, είπε, θα πρέπει να βασιστεί σε μια σειρά από παραμέτρους όπως η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν το διασυνοριακό εμπόριο, η περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των υποδομών, η υιοθέτηση ενός ψηφιακού οικοσυστήματος και η προτεραιοποίηση του περιβάλλοντος και των στόχων για πράσινη ανάπτυξη των μεταφορών.
Ο κ. Βαφεάδης τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν διακρίσεις και δεν επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα στον τομέα των μεταφορών. Συνεχίζοντας, ο κ. Βαφεάδης μίλησε για την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων και για την επέκτασή τους στις γειτονικές χώρες της ΕΕ και επεσήμανε πως αυτές θα φέρουν ασφάλεια και σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα πλείστα κράτη μέλη εξέφρασαν τη στήριξή τους στο χρηματοδοτικό εργαλείο του Connecting Europe Facility (Μηχανισμός Συνδέοντας την Ευρώπη). Ωστόσο, τόνισαν ότι δεν είναι ικανοποιητική η χρηματοδότηση μέχρι στιγμής για την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων και ότι απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.
«Με αυτή τη θέση με συμφωνεί και η Κύπρος, η οποία έχει ζητήσει επανειλημμένα να λαμβάνονται υπόψη τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ανάγκες του κάθε κράτους μέλους. Παρόλο που τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν κοινούς στόχους και επιδιώξεις, η γεωγραφική θέση κάθε κράτους μέλους καθορίζει και τις συγκεκριμένες ανάγκες», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις