ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεργασία στο Δημόσιο: Ικανοποιούνται οι βασικές αρχές; Πόσες μέρες θα δικαιούνται και πότε αναμένεται να εφαρμοστεί

Τηλεργασία στο Δημόσιο: Ικανοποιούνται οι βασικές αρχές; Πόσες μέρες θα δικαιούνται και πότε αναμένεται να εφαρμοστεί

Στο «αυλάκι» μπήκε και η ρύθμιση της τηλεργασίας στο Δημόσιο μετά και την αντίστοιχη ρύθμιση σε ιδιωτικό τομέα και ημικρατικούς οργανισμούς πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ) και άλλους εμπλεκόμενους φορείς προσχέδιο νομοσχεδίου για την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα.

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, δήλωσε πως μελέτησαν το προσχέδιο και κατέληξαν σε κάποιες εισηγήσεις. «Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε ορθή κατεύθυνση. Ζητήσαμε συνάντηση μέσω της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ) για διευκρινήσεις σε επιμέρους θέματα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Μόνιμο Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Αβραάμ Στεφανή, το προσχέδιο κινείται στις ίδιες βασικές αρχές με τον νόμο για τον ιδιωτικό τομέα και τους ημικρατικούς ο οποίος ψηφίστηκε πέρσι. «Είναι προσαρμοσμένο βέβαια στη δημόσια υπηρεσία. Ως ΠΑΣΥΔΥ έχουμε μελετήσει πολύ προσεχτικά το προσχέδιο. Ως προς τις βασικές του αρχές είμαστε σύμφωνοι», πρόσθεσε.

Το προσχέδιο διασφαλίζει αρχικά την εθελοντική τηλεργασία από μέρους του υπαλλήλου και από την άλλη σημειώνει ότι είναι αναγκαία η έγκριση της αίτησης από τον προϊστάμενο.

Διασφαλίζεται επίσης το δικαίωμα αποσύνδεσης του υπαλλήλου, δηλαδή όταν τελειώνει το ωράριο τελειώνει και η εργασία. Θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου θα φαίνεται πότε συνδέεται ο υπάλληλος και πότε αποσυνδέεται.

Σημαντικό είναι και το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης. Δεν θα υπάρχει καμία διαφορά στον τρόπο αξιολόγησης και επιβράβευσης μεταξύ των υπαλλήλων που θα βρίσκονται σε τηλεργασία και στο γραφείο. Σε αυτό το σημείο η ΠΑΣΥΔΥ έχει και τις δικές τις εισηγήσεις τις οποίες θα μεταφέρει στο Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού.

Λεπτομέρειες όπως πόσες μέρες πριν πρέπει να υποβληθεί η αίτηση για τηλεργασία θα ανακοινωθούν αργότερα μέσω εγκυκλίου-κανονισμού.

Τα επόμενα βήματα μέχρι την εφαρμογή του νόμου

Μετά και από τις εισηγήσεις των εμπλεκόμενων φορέων που έπρεπε να σταλούν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, το τελικό νομοσχέδιο θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκρισή του και τέλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή του σε νόμο.

«Όσον αφορά την ΠΑΣΥΔΥ θα πρέπει πρώτα το προσχέδιο να εγκριθεί από τη Γραμματεία της Συντεχνίας η οποία αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο διάστημα και φυσικά αναμένουμε τη συνάντηση για τις διευκρινήσεις από το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού», σημείωσε ο Αβραάμ Στεφανή.

Στόχος είναι ο νόμος να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2025. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, στα πρώτα δύο χρόνια από την εφαρμογή του νόμου, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δικαιούνται 50 μέρες τηλεργασία από το σπίτι και ακολούθως 100. Παράλληλα, θα δικαιούνται μέχρι δύο μέρες την εβδομάδα ενώ τονίζεται πως δεν θα επηρεαστεί ο μισθός τους με οποιονδήποτε τρόπο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ερασιτέχνης μετεωρολόγος στο «Τ»: Τι δείχνουν τα μηναλλάγια – Πότε να περιμένουμε βροχές και χιόνια

• Διονύσης Πρώιος: Όταν ράγισε καρδιές για τον γιο του–«Πριν πεθάνει είπε σε όλους να με προσέχουν»

• Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό «μενού» - Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση

• «Δυσλειτουργία στο Matrix»: Οι πράσινες κουκίδες που εμφανίστηκαν στον ουρανό και «τρομοκράτησαν» τους χρήστες του διαδικτύου

• Σχιζοφρένεια: Ο παράγοντας της παιδικής ηλικίας που εκτοξεύει τον κίνδυνο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς επηρεάζει την Κύπρο το μπαράζ επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ - Αναμένεται κλιμάκωση;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς επηρεάζει την Κύπρο το μπαράζ επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ - Αναμένεται κλιμάκωση;

Την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έφεραν οι συνεχείς επιθέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, με τη διεθνή κοινότητα να φοβάται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top