ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαβούσκος: Παράνομες οι ενέργειες που έγιναν στη Μονή Αββακούμ - «Θα αναζητηθούν όσα κινητά πράγματα έχουν κλαπεί»

Βαβούσκος: Παράνομες οι ενέργειες που έγιναν στη Μονή Αββακούμ - «Θα αναζητηθούν όσα κινητά πράγματα έχουν κλαπεί»

Απάντηση σε δημοσίευμα εφημερίδας έδωσε σήμερα Παρασκευή (20/9) ο εκ των δικηγόρων των μοναχών της Μονής Αββακούμ, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαβούσκος ανέφερε ότι «θα αναζητηθούν διά της δικαστικής οδού και όσα κινητά πράγματα έχουν κλαπεί από την Ιερά Μονή από τις 5 Μαρτίου 2024 και εφεξής» ενώ είπε ότι «όσες ενέργειες και παρεμβάσεις έχουν λάβει χώρα στην Ιερά Μονή, είναι παράνομες και θα αναζητηθούν οι ευθύνες από τα πρόσωπα, στα οποία αυτές αναλογούν, καθώς και η αποκατάσταση των ζημιών, που έχουν επέλθει. Το οφείλουν οι εντολείς μου στην Ιερά Μονή αλλά κυρίως στο πλήθος των πιστών, που τους στήριξε τόσα χρόνια».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ήλθε σε γνώση των μελών της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ δημοσίευμα εφημερίδας. Συμφώνως προς το άρθρο αυτό, φέρεται ως δεδομένο, ότι μετά την έκδοση της οποιαδήποτε αποφάσεως του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αποκλείεται η επιστροφή της Αδελφότητας στην Ιερά Μονή της. Περαιτέρω, διά του ιδίου δημοσιεύματος διοχετεύονται τεχνηέντως οι προθέσεις του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής περί των σχεδίων του για το μέλλον της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.

Κατόπιν τούτων, και επειδή το περιεχόμενο του δημοσιεύματος αυτού είναι από πλευράς νομοκανονικής αναληθές και παραπλανητικό, σε σχέση με όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, θα ήθελα προσωπικώς να αποκαταστήσω την αλήθεια, με σκοπό τη σωστή ενημέρωση των αναγνωστών.

Πρώτον, για να περιέλθει στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής τόσον η ιερά μονή Οσίου Αββακούμ όσον και η περιουσία της, θα πρέπει να διαλυθεί συμφώνως με τη διαδικασία του άρθρου 65 πργφ. 5 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Η διαδικασία αυτή ξεκινά με αίτηση της Ιεράς Μονής, στη συνέχεια απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, και τέλος απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Άλλη διαδικασία δεν προβλέπεται. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα, διάλυση αυτής δεν υπήρξε ποτέ, και συνεπώς, ποτέ η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής δεν απέκτησε την ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής και της περιουσίας της. Όλες , δε, οι ενέργειες και παρεμβάσεις του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής στην Ιερά Μονή, είναι παράνομες και να γνωρίζετε, ότι θα κριθούν από την κυπριακή δικαιοσύνη, για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και οι σφετεριστές να αποζημιώσουν κάθε ζημία, που έχουν προκαλέσει.

Δεύτερον, η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ είναι η νόμιμη και μόνιμη κατοικία τους. Οι μόνες περιπτώσεις, που μπορούν να αποχωρήσουν από αυτήν είναι δύο. Εάν θελήσουν οι ίδιοι να αποχωρήσουν για άλλη ιερά μονή ή εάν διαλυθεί η ιερά μονή με την προαναφερθείσα διαδικασία. Συνεπώς, εκδίωξη των μοναχών από την ιερά μονή είναι ανέφικτη και παράνομη.

Τρίτον, στο δημοσίευμα υπάρχει σαφέστατη σύγχυση μεταξύ ιδιότητας μοναχού και ιδιότητας κληρικού. Οποιαδήποτε ποινή και αν επιβληθεί – και χαίρομαι που πλέον ξεφύγαμε από την δεδομένη καθαίρεση και φθάσαμε ακόμη και στην πιθανότητα μη επιβολής ποινής – αυτή προφανώς θα αφορά στους εντολείς μου ως κληρικούς. Όχι ως μοναχούς. Συνεπώς, η επιστροφή τους στην ιερά μονή είναι και από αυτή την πλευρά προβλεπόμενη και επιβεβλημένη. Σε καμία περίπτωση, δεν είναι αρμοδιότητα του Μητροπολίτη Ταμασού η επιστροφή ή μη επιστροφή των εντολέων μου στην Ιερά Μονή τους.

Τέταρτον, στις 3 Ιουνίου 2024 ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής ανανέωσε τις ποινές της τρίμηνης αργίας, της εκπτώσεως από το αξίωμα (Ηγουμένου και Ηγουμενοσυμβούλου) και την απομάκρυνση από την Ιερά Μονή για τους τρεις εντολείς μου, μέχρι την διεξαγωγή της διαδικασίας. Η διαδικασία όμως ολοκληρώνεται με την έκδοση αποφάσεως από το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο. Οπότε, την επομένη της εκδόσεως της αποφάσεως, οι τρεις εντολείς μου επιστρέφουν στην Ιερά Μονή τους. Και υπενθυμίζω, ότι εναντίον των δύο από τα πέντε μέλη της Αδελφότητας, δηλαδή εναντίον του π. Τιμοθέου και εναντίον του π. Ησαΐα, δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, οπότε γι’ αυτούς η διαδικασία έχει περατωθεί και πρέπει να γυρίσουν στην Ιερά Μονή του οσίου Αββακούμ, στη μονή της εγκαταβιώσεως τους.

Πέμπτον, κατά τους ιερούς κανόνες, το απολυτήριο εκδίδεται μόνον αν ο κληρικός εκφράσει επιθυμία να μετατεθεί σε άλλη Ιερά Μητρόπολη. Ο Μητροπολίτης δεν μπορεί να χορηγήσει επιτακτικώς απολυτήριο στον κληρικό του. Πολύ περισσότερο, όταν ο κληρικός είναι και μοναχός και έχει υποχρέωση να εγκαταβιώνει στην Ιερά Μονή του.
Άλλωστε και κατά τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη (άρθρο 47), ένας κληρικός μετατίθεται μόνον εντός της ίδιας επαρχίας, είτε αν το θέλει ο ίδιος είτε αν το κρίνει αναγκαίο ο Μητροπολίτης του. Αναγκαστική μετάθεση σε άλλη Μητρόπολη δεν προβλέπεται.

Συμπερασματικώς, μετά την έκδοση της δικαστικής αποφάσεως:

1. Οι εντολείς μου θα επιστρέψουν στο μοναστήρι τους, όχι μόνο γιατί το θέλουν αλλά γιατί έτσι επιβάλλεται. Οποιαδήποτε παρεμπόδιση τους θα είναι παράνομη.

2. Τα άλλα δύο μέλη της Αδελφότητας είναι πλέον υποχρεωμένοι, να επιστρέψουν άμεσα στο μοναστήρι τους, αφού δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους και συνεπώς έχει λήξει γι’ αυτούς η διαδικασία και ουδείς δύναται να τους εμποδίσει.

3. Η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ δεν έχει διαλυθεί, ασχέτως του τι πιστεύει εσφαλμένως ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής. Διατηρεί την κατά το Σύνταγμα δική της νομική οντότητα και την περιουσία της, έχοντας Ηγούμενο και Ηγουμενοσυμβούλιο.

4. Όσες ενέργειες και παρεμβάσεις έχουν λάβει χώρα στην Ιερά Μονή, είναι παράνομες και θα αναζητηθούν οι ευθύνες από τα πρόσωπα, στα οποία αυτές αναλογούν, καθώς και η αποκατάσταση των ζημιών, που έχουν επέλθει. Το οφείλουν οι εντολείς μου στην Ιερά Μονή αλλά κυρίως στο πλήθος των πιστών, που τους στήριξε τόσα χρόνια.

5. Θα αναζητηθούν επίσης διά της δικαστικής οδού και όσα κινητά πράγματα έχουν κλαπεί από την Ιερά Μονή από τις 5 Μαρτίου 2024 και εφεξής.

Ολοκληρώνοντας, εκφράζω την ευχή, ότι οι σχεδιασμοί του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής για την Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ, που αναγράφονται στο δημοσίευμα, να παραμείνουν απλώς σχεδιασμοί, διότι η πιθανή υλοποίηση τους φοβούμαι, ότι θα διευρύνει το πεδίο ευθυνών του και σε προσωπικό και σε θεσμικό επίπεδο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρή σε παραλία στη Λεμεσό: Φορούσε τα ρούχα της - Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια - Ψάχνει στοιχεία η Αστυνομία

• Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες – Ασταθής ο καιρός το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

• Σοβαρά στην εντατική νοσηλεύεται ο άνδρας που επιχείρησε να βουτήξει από μπαλκόνι σε πισίνα – Τραυματίστηκε στο κεφάλι

• Σεξ: Το κόλπο των 20′ που απογειώνει την ευχαρίστηση - «Πιάνει» καλύτερα στις γυναίκες

• Iron Maiden: Θα κάνουν παγκόσμια περιοδεία για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια τους - Από πού ξεκινούν

• Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: «Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά»



Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο ΠτΔ – Βλέπει Γκουτέρες τη Δευτέρα – Στην ατζέντα δεξίωση με Μπάιντεν και συνάντηση με Chevron

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο ΠτΔ – Βλέπει Γκουτέρες τη Δευτέρα – Στην ατζέντα δεξίωση με Μπάιντεν και συνάντηση με Chevron

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της 79ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ενώ θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top