ΥΓΕΙΑ

Τι αλλάζει στον εγκέφαλο όταν κοιτάμε στα μάτια τον σκύλο μας

Τι αλλάζει στον εγκέφαλο όταν κοιτάμε στα μάτια τον σκύλο μας

Είναι εκπληκτικό το πώς τα σκυλιά αντιλαμβάνονται αμέσως πότε δεν είμαστε καλά -ψυχολογικά και σωματικά- γι’ αυτό και επιλέγονται ως συνοδοί από άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης.

Μοναδική, όμως, είναι και η σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με αυτού του σκύλου, όπως διαπιστώνει νεότερη μελέτη, όπως αυτή μετουσιώνεται μέσα από ένα απλό κοίταγμα.

Κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, η δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου συγχρονίζεται μεταξύ των εμπλεκόμενων ατόμων. Ένας τέτοιος συγχρονισμός πραγματοποιείται και μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, με αποτέλεσμα οι δύο εγκέφαλοι να συγχρονίζονται. Όπως συμπέρανε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Advanced Science, το αμοιβαίο βλέμμα συγχρόνισε τη μετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου, ενώ το χάιδεμα προκάλεσε το συγχρονισμό στη βρεγματική περιοχή. Και οι δύο περιοχές σχετίζονται με την προσοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη είναι και η πρώτη που αποδεικνύει μια τέτοια σύνδεση: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ισχύς, η κατεύθυνση και οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή της δια-εγκεφαλικής σύζευξης δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-σκύλου είναι παρόμοιες με εκείνες κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων» τονίζουν.

Πιθανές εφαρμογές

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ένταση αυτού του συγχρονισμού αυξανόταν μέσα σε πέντε ημέρες, όσο δένονταν όλο και περισσότερο ο σκύλος με τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τις δοκιμές, ο άνθρωπος τελικά είναι ο ηγέτης ενώ ο σκύλος είναι ο ακόλουθος κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-σκύλου.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι σκύλοι με ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που τους προκαλούν συμπτώματα κοινωνικής δυσλειτουργίας, χαρακτηριστικά της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ), παρουσίασαν απώλεια αυτού του συγχρονισμού, καθώς και μειωμένη προσοχή κατά τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-σκύλου. Οι διαταραχές αυτές αντιστράφηκαν με θεραπεία που περιλάμβανε την ψυχοτρόπο ουσία LSD.

«Υπάρχουν δύο επιπτώσεις της παρούσας μελέτης: η μία είναι ότι ο διαταραγμένος δια-εγκεφαλικός συγχρονισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για τον αυτισμό και η άλλη είναι ότι το LSD ή τα παράγωγά του θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα κοινωνικά συμπτώματα της διαταραχής αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ)», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Yong Q. Zhang, Ph.D., της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, στο Πεκίνο.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιχειρήσεις: «Βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού» - Ο λόγος που συνεχίζει το πρόβλημα με την ηχορύπανση και η φετινή σεζόν

• Είναι πολλά τα κιλά... Πιάστηκε στο αεροδρόμιο με βαλίτσα γεμάτη κάνναβη - Χειροπέδες σε 23χρονο Ιταλό - Φωτογραφίες

• ΟΔΗΓΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗ: Κλείνει τμήμα αυτοκινητοδρόμου λόγω ολονύκτιων εργασιών - Οδηγίες για την κυκλοφορία

• Η Μαρία Σολωμού αποκάλυψε με ποιον έφτασε κοντά στο να κάνει one night stand

• Λετυμπιώτης: Ολες οι νενομισμένες διαδικασίες θα ακολουθηθούν για το θέμα Γενικού Ελεγκτή

• Ο κακός χαμός στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης- Μεταφέρουν υπαλλήλους σε… container



ΠτΔ σε Μητσοτάκη: Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή στον GSI

ΠτΔ σε Μητσοτάκη: Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή στον GSI

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top