Ο Steve Jobs, κατάφερε στη διάρκεια της ζωής του να δημιουργήσει πολλά τεχνολογικά «θαύματα» για την εποχή του. Γι αυτό όμως που θα μείνει για πάντα στην ιστορία, είναι η οξυδέρκεια και η διαφορετική του ματιά.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο χαρισματικός αυτός άνθρωπος μοιράστηκε τα μυστικά της επιτυχίας του. Ο τρόπος που σκεφτόταν και αντιμετώπιζε τις καταστάσεις αποτελεί έναν οδηγό για όποιον θέλει να ζήσει μια πιο ουσιαστική και επιτυχημένη ζωή.
Η επίγνωση του Steve Jobs για τη θνησιμότητά του
Λίγο πριν πεθάνει είχε πει σε μια συνέντευξή του: «Το να θυμάμαι ότι θα πεθάνω σύντομα, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που είχα ποτέ και με βοήθησε να κάνω τις μεγάλες επιλογές της ζωής».
Η επίγνωση του Jobs για τη δική του θνησιμότητα, τον βοήθησε να δει με σαφήνεια την πραγματικότητα, να ιεραρχήσει τις ανάγκες του και να εμπνεύσει τους γύρω του. Η φράση του αυτή προβλημάτισε πολλούς καθώς ήταν μια διαφορετική προσέγγιση του φόβου για το θάνατο, μετατρέποντάς τον από ένα αναπόφευκτο ταξίδι προς το άγνωστο σε μια προσπάθεια λήψης αποτελεσματικών και έξυπνων ηγετικών αποφάσεων όσο είναι εν ζωή.
Κι όλα αυτά με «κλειδί» μία λέξη: «Ευαλωτότητα». Το θάρρος να εκτίθεσαι.
Είναι δύσκολο να νιώθεις ότι πρέπει να είσαι πάντα τέλειος ή να έχεις όλες τις απαντήσεις. Οι σημερινοί ηγέτες ζουν μέσα σε μια πολυπλοκότητα λόγω της ασύλληπτα γρήγορης εξέλιξης της τεχνολογίας, τις ραγδαίες αλλαγές στη γεωπολιτική σφαίρα και στο πόσο αλληλένδετες και εξαρτώμενες είναι οι παγκόσμιες οικονομίες.
Οι Dana Maor, Hans-Werner Kaas, Kurt Strovink και Ramesh Srinivasan, συγγραφείς του βιβλίου, «The Journey of Leadership», γράφουν ότι μία από τις απαντήσεις στην ερώτηση «πως μπορείς να γίνεις ηγέτης» βρίσκεται στην απλότητα του να είσαι ο εαυτός σου. «Η αυθεντική ηγεσία ευδοκιμεί στην ευαλωτότητα. Και σε αυτό ο Steve Jobs θα συμφωνούσε» υπογραμμίζουν.
Να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η ευαλωτότητα επιτρέπει στους ηγέτες να έχουν πρόσβαση στα συναισθήματά τους και να αναγνωρίζουν τα συχνά μη αναγνωρισμένα πρότυπα που καθιερώθηκαν νωρίτερα στη ζωή τους. Ερχόμενοι σε επαφή με τα συναισθήματά τους, οι ηγέτες μπορούν να αναγνωρίσουν τα ερεθίσματα για να διαχειριστούν επιδέξια τις αντιξοότητες και να ανταποκριθούν με αποτελεσματικό και θετικό τρόπο.
Οι κανόνες του Αϊνστάιν για ευτυχισμένη ζωή που μπορεί να αλλάξουν και τη δική σας
Τρεις συμπεριφορές που οι αληθινοί ηγέτες πρέπει να υιοθετήσουν
Μοιραστείτε προσωπικές ιστορίες
Παραδεχθείτε ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις
Ζητήστε συμβουλές
1. Μοιραστείτε προσωπικές ιστορίες
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να δείξετε την ευαλωτότητα είναι να μοιράζεστε προσωπικές σας ιστορίες. Η προσφορά εμπειριών -ειδικά των αποτυχιών- μπορεί «να φέρει τους ηγέτες κοντά στους ανθρώπους» και να τους κάνει πιο ανθρώπινους.
«Αυτή η προσέγγιση βοηθά στην κατάρριψη των φραγμών και στην οικοδόμηση μιας σχέσης με τα μέλη της ομάδας τους. Χρειάζεται θάρρος για να συζητηθούν προσωπικές αποτυχίες», επισημαίνει η Dana Maor λέγοντας ότι «όταν μοιράζεσαι τις προσωπικές σου αποτυχίες και όσα έμαθες από αυτές αποδέχεσαι ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα».
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσωπική ιστορία της Reeta Roy, της Διευθύνουσας Συμβούλου του Mastercard Foundation. Από το 2008, είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κατανοώντας ποια είναι και έχοντας ενσυναίσθηση για τους άλλους, ο Roy βρήκε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο να λέει τη σκληρή αλήθεια και ταυτόχρονα να είναι ταπεινή. Είναι άμεση, ορίζει ξεκάθαρα τι πρέπει να συμβεί και μπορεί να συνδεθεί βαθιά με τους ανθρώπους μέσω προσωπικών ιστοριών.
2. Παραδεχθείτε ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις
Το να προσπαθείς να είσαι τέλειος και να αποδεικνύεις συνεχώς τον εαυτό σου ως υπεράνθρωπος ηγέτης, μπορεί να υπονομεύσει την ομαδική δουλειά και να απομακρύνει τους ανθρώπους. Για να δημιουργήσετε ισχυρούς δεσμούς με τους άλλους, είναι σημαντικό να είστε αυθεντικοί και γνήσιοι σε κάθε περίσταση.
«Πολλές φορές θυμίζουμε στους Διευθύνοντες Συμβούλους, ότι είναι πιο σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στην προσωπική μας εξέλιξη από το να ζητάμε από τους άλλους να εξελιχθούν», σημειώνει ο Ramesh Srinivasan. «Οι ηγέτες που μπορούν να πουν «δεν ξέρω» και μέσα από αυτό να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλον ασφάλειας όπου κι άλλοι μπορούν να εκφράσουν τις αβεβαιότητές τους».
Στο The Journey of Leadership, υπάρχει μια συναρπαστική ιστορία για μία CEO που συχνά διόρθωνε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τους. Όταν συνειδητοποίησε ότι όλο αυτό προερχόταν από μια εσωτερική ανάγκη να έχει πάντα δίκιο κατάφερε να το αφήσει πίσω της για το καλό της εταιρείας της.
3. Ζητήστε συμβουλές
Το να είναι ευάλωτοι, επιτρέπει στους ηγέτες να ζητούν πολύτιμες συμβουλές από συνεργάτες, συμβούλους και φίλους. Ορθώνοντας φράγματα άμυνας και ενεργώντας κρυφά, γίνεται δύσκολο για τους άλλους να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης.
«Όταν οι ηγέτες ζητούν την άποψη και εκτιμούν τις ιδέες των συνεργατών τους, δείχνουν ότι εκτιμούν τις προοπτικές της ομάδας τους», λέει Kurt Strovink.
Η φιλοσοφία μέσα από την οποία ο Steve Jobs αντιμετώπισε τη θνησιμότητα, μάς υπενθυμίζει τη σημασία της ευαλωτότητας για να βοηθήσουμε τους ηγέτες να συνδεθούν με τις ομάδες τους, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον.
Όπως εύστοχα καταδεικνύει το «The Journey of Leadership», «το να είσαι ευάλωτος δεν είναι αδυναμία, αλλά καθοριστικό συστατικό μιας αποτελεσματικής ηγεσίας».
Πηγή: oloygeia.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις