Δεν λειτουργεί ισότιμα στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, ο Κανονισμός για το χαλούμι ΠΟΠ, δηλώνουν οι αγελαδοτρόφοι, οι οποίοι θα ζητήσουν απαντήσεις για το θέμα τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζοντας πως μειώνονται οι εξαγωγές τους αλλά και η εισαγωγή συναλλάγματος.
Σε δηλώσεις πριν από την έναρξη της Παγκύπριας Συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθηένου, ο Νίκος Παπακυριακού, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων, είπε πως στόχος της σύγκλησης της συγκέντρωσης είναι «να ενημερώσουμε τους παραγωγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα μας, που έχουν να κάνουν με το θέμα της χορηγίας προς τα κατεχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την αποδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που έγινε και πέρσι».
Μέχρι σήμερα, δήλωσε, «έχουν δοθεί 30 εκατομμύρια ευρώ και δεν γνωρίζουμε πού έχουν καταλήξει, με ποιο τρόπο, ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιος είναι ο στόχος αυτών των χρημάτων που δόθηκαν».
Πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρεται σε εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, ωστόσο αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί, επειδή ο Κανονισμός για τα ΠΟΠ είναι ο ίδιος και στις ελεύθερες περιοχές και στις κατεχόμενες. Ο συγκεκριμένος Κανονισμός δεν λειτουργεί ισότιμα, αφού εμάς μας αναγκάζουν να βάζουμε ψηλά ποσοστά αιγοπρόβειου γάλακτος και ορισμένα άλλα κριτήρια που αυξάνουν το κόστος παραγωγής, ενώ στα κατεχόμενα τους επιτρέπουν να παράγουν χαλλούμι "north Cyprus" με οποιαδήποτε αναλογία, κάτι που εξασθενεί τις δικές μας εξαγωγές".
Ως εκ τούτου, συνέχισε ο κ. Παπακυριακού, «κάποιοι πρέπει να μας δώσουν απαντήσεις τι στοχεύουν με αυτό τον τρόπο και με την εκδήλωση που θα εισηγηθούμε στα μέλη μας να κάνουν είναι για να ξυπνήσουμε το αίσθημα των παραγωγών και των πολιτικών ότι κάτι πρέπει να γίνει διότι το θέμα αυτό είναι μια μικρογραφία του πολιτικού μας προβλήματος».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές αφού με την κατάσταση που υπάρχει με το ΠΟΠ, οι πελάτες δεν ξέρουν τι ποσότητες να προσδοκούν. Από το 2016, δηλαδή, πριν από την εφαρμογή του ΠΟΠ οι εξαγωγές είχαν ρυθμό ανάπτυξης 20% και εισαγωγή συναλλάγματος», είπε και σημείωσε πως «με την εφαρμογή του ΠΟΠ τα τελευταία τρία χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 0% και η εισαγωγή συναλλάγματος μειώθηκε στο 5%».
Σε απόλυτες ποσότητες, εξήγησε, «είχαμε μείωση και κάποια μικρή αύξηση αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης έχει μειωθεί στο μηδέν».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπακυριακού απάντησε ότι οι αγορές που έχουν στοχοποιηθεί με την συγκεκριμένη κατάσταση «είναι κυρίως οι τρίτες χώρες, Αραβικές χώρες και Αμερική, όμως σιγά-σιγά υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για την Αγγλία» και πρόσθεσε ότι «οι εξαγωγές μας σε τρίτες χώρες είναι το 75%».
Σημείωσε επίσης πως «αν πρέπει να βρεθεί μια λύση με το Κυπριακό και να δίνεται με κάποιο τρόπο επιδότηση, τότε αυτό πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα και ο Κανονισμός να εφαρμόζεται ισότιμα στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι αγελαδοτρόφοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Γεωργίας, ο Νίκος Παπακυριακού είπε ότι «αυτό που θα ζητήσουμε είναι να σταλούν δύο υπομνήματα, το ένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το άλλο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα υπομνήματα θα επιδοθούν εντός των επόμενων 2-3 ημερών».
Ανέφερε ακόμα ότι στη σημερινή συγκέντρωση θα γίνει εισήγηση της Συντονικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων για πραγματοποίηση εκδήλωσης στις αρχές Οκτωβρίου στην οποία και θα ζητήσουμε απαντήσεις στα θέματα που θα τεθούν στα υπομνήματα που θα δοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σημειώνεται ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν αγελαδοτρόφοι από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και βουλευτές.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα 22 εκατοστά το ύψος του χιονιού στο Τρόοδος - Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι τα Θεοφάνεια
• Προσοχή: Αυτούς ψάχνουν για τα επεισόδια στη Λεμεσό - Δείτε φωτογραφίες
• Αυτό το ζευγάρι της showbiz παντρεύεται το καλοκαίρι στην Αθήνα με 100 άτομα καλεσμένους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις