ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτή είναι η επαρχία με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Κύπρο – Οι λόγοι που επηρεάζουν – Τι συμβαίνει στο εξωτερικό – Ειδικός στο «T»  

Αυτή είναι η επαρχία με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Κύπρο – Οι λόγοι που επηρεάζουν – Τι συμβαίνει στο εξωτερικό – Ειδικός στο «T»   

Για την ποιότητα του αέρα που έχουμε στην Κύπρο, μίλησε ο Προϊστάμενος του κλάδου ποιότητας αέρα, Δρ. Χρύσανθος Σαββίδης, στο ThemaOnline.

«Η ποιότητα του αέρα επηρεάζεται από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα η οποία προκαλεί εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα», είπε συγκεκριμένα.

«Οι τρεις μεγάλες κατηγορίες που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα είναι τα αυτοκίνητα, η βιομηχανία και οι οικιστικές κεντρικές θερμάνσεις και μάλιστα με αυτή τη σειρά. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα όπως είναι η γεωργία με τα γεωργικά μηχανήματα, η εκτροφή των ζώων και τα air condition», ανέφερε.

Η πόλη με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Κύπρο

«Στα κέντρα των πόλεων, η ποιότητα του αέρα έχει να κάνει με τη συσσώρευση των ανθρώπων, του πληθυσμού δηλαδή, άρα η πόλη με τη χειρότερη ποιότητα του αέρα είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Ξεκινάμε από τη Λευκωσία, ακολουθεί δεύτερη η Λεμεσός, στη συνέχεια η Λάρνακα, η Πάφος και μετά η Αμμόχωστος», εξήγησε.

Σύγκριση με το εξωτερικό

«Αν συγκρίνουμε με το εξωτερικό, θα χαρακτηρίζαμε την ποιότητα αέρα στην Κύπρο αρκετά καλή αλλά θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερα», είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Σαββίδης.

«Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στο ότι είναι αρκετά καλή. Θα μπορούσε με διάφορες πολιτικές και μέτρα να γίνει πολύ καλύτερη. Έτσι, εκτός από την ποιότητα του αέρα θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής των πολιτών», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όπως για παράδειγμα για τη σκόνη που δεχόμαστε από το εξωτερικό»

Όσο αφορά το κυκλοφοριακό, ο Προϊστάμενος του κλάδου ποιότητας αέρα, τόνισε ότι «δεν λαμβάνουμε τα πιο καλά και απαραίτητα μέτρα ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα αέρα. Αυτό το πράγμα το ζήσαμε στην περίοδο του κορονοϊού με την απαγόρευση κυκλοφορίας και είδαμε μέσα από τις μετρήσεις πόσο είχε βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα. Κάποια παραδείγματα πολιτικών και μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα του αέρα είναι η δημιουργία ζωνών χαμηλών εκπομπών στο κέντρο των πόλεων, δηλαδή να μην επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων αλλά να επιτρέπεται η κυκλοφορία υβριδικών ή ηλεκτρικών, η ανάπτυξη καλού δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και να προνοήσουμε να δώσουμε καλά κίνητρα στους πολίτες ώστε να αντικαταστήσουν τα παλιά τους αυτοκίνητα με αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας»

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «πρέπει επιτέλους να πάρουμε γενναίες αποφάσεις στην πεζοδρόμηση κάποιων αρτηριών στα κέντρα των πόλεων και να γίνει σχηματισμός ωραίων ποδηλατοδρόμων ώστε να δώσουν κίνητρο στον πολίτη αντί να πάρει το αυτοκίνητο του να πάρει ποδήλατο χωρίς να κινδυνεύει»

Χώρες με καλύτερη και χειρότερη ποιότητα αέρα από την Κύπρο

«Οι χώρες της Βορείου Ευρώπης, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φιλανδία και γενικά οι Σκανδιναβικές χώρες, έχουν τις πρώτες θέσεις στην καλύτερη ποιότητα αέρα και οι λόγοι είναι απλοί», ανέφερε.

«Οι χώρες αυτές, προχώρησαν στα μέτρα που αναφέραμε πιο πάνω, και μεταξύ τους είναι και ένα πολύ σημαντικό μέτρο όπως η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχεδόν 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι με καύσιμα», εξήγησε.

Από την άλλη, στις τελευταίες θέσεις, με την χειρότερη ποιότητα αέρα βρίσκονται οι χώρες των Βαλκανίων και οι πρώην ανατολικές, σύμφωνα με τον κύριο Σαββίδη.

«Αυτές οι χώρες έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί έχουν πολύ παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα. Ακόμα και τα αυτοκίνητα που καίνε κανονικό καύσιμο είναι πολύ σημαντικό να μην είναι μεγάλης ηλικίας. Οι Ανατολικές χώρες δεν έχουν ανανεώσει τα αυτοκίνητα και κυκλοφορούν στο δρόμο με πολύ παλιάς ηλικίας οχήματα και έτσι έχουν πολλαπλάσιους ρύπους σε σχέση με τις άλλες χώρες», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Helen Mazlou: «Δεν γνώριζα τον Χριστό, τώρα δεν αλλάζω με τίποτα αυτή τη ζωή» - Όσα αναφέρει η 23χρονη TikToker που έγινε μοναχή - Βίντεο

• Αυτές οι λοιμώξεις έκαναν την εμφάνιση τους μετά το «πρώτο κουδούνι» - Πότε ένα παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι

• Disney+: Όλα όσα θα δούμε στην πλατφόρμα τον Σεπτέμβριο

• ΟΚΥπΥ: Απαντά για τον γιατρό που λαμβάνει υπερωρίες τριπλάσιες του μισθού του - «Φέρνει εισοδήματα πέραν των 3 εκατομμυρίων»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε στην Αγία Νάπα – Ανήκε σε πρόσωπο που είχε δηλωθεί ελλείπον

• Δανάη Παππά - Λάμπρος Λάζαρης: Ο πραγματικός λόγος που χώρισαν μετά από 6 χρόνια σχέσης



Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top