ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνες και στην Κύπρο για οικονομική απάτη από εταιρείες «βιτρίνες» στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνες και στην Κύπρο για οικονομική απάτη από εταιρείες «βιτρίνες» στην Ελλάδα

Έντεκα άτομα παραμένουν υπό κράτηση από σήμερα, μετά από δεκάδες έρευνες που διεξήχθησαν στις 5 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της EPPO, η έρευνα στοχεύει μια εγκληματική οργάνωση που θεωρείται ύποπτη ότι εμπλέκεται σε σχέδιο απάτης ΦΠΑ και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελληνική Οικονομική Αστυνομία προέβη σε δεκάδες έρευνες, συνέλαβε 21 άτομα και κατάσχεσε δέκα ρολόγια πολυτελείας, μεγάλο αριθμό κινητών τηλεφώνων, ένα πιστόλι, πάνω από 130.000 ευρώ σε μετρητά και μεγάλο αριθμό εγγράφων και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.
Τα ψηφιακά δεδομένα επιτόπου που αποθηκεύονται τοπικά και σε υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους εξετάστηκαν από το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Αποδεικτικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Επιστημών της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ).

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε μετά από έκθεση της Ελληνικής Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, αποκάλυψε ότι οι ύποπτοι δημιούργησαν ένα περίπλοκο δίκτυο εταιρειών στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (Κύπρος και Σλοβακία), προκειμένου να επωφεληθεί από τους κανόνες της ΕΕ για τις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της, καθώς αυτές απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Εννοείται ότι εμπορεύονταν μικρά ηλεκτρονικά προϊόντα μέσω μιας αλυσίδας λεγόμενων αγνοουμένων εμπόρων – εταιρειών «κέλυφος» (εταιρείες «βιτρίνες») που ιδρύθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ. Άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στο σύστημα απάτης θα διεκδικήσουν στη συνέχεια επιστροφές ΦΠΑ από τις εθνικές φορολογικές αρχές. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύεται ότι δημιούργησαν εκτιμώμενες ζημίες στους προϋπολογισμούς της ΕΕ και της Ελλάδας τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου, η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποίησε μεγάλο αριθμό αχυραδόρων, οι οποίοι ουσιαστικά διαχειρίζονταν (ή διαχειρίζονται ακόμη) τουλάχιστον 430 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς οικονομικούς τομείς. Τα στοιχεία αποκάλυψαν επίσης πολλά δόλια συστήματα που συνδέονται με επιπλέον φοροδιαφυγή ΦΠΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα χρήματος, τα οποία θα διερευνηθούν περαιτέρω.

Διενεργήθηκαν διερευνητικά μέτρα στην Κύπρο και τη Σλοβακία, με την υποστήριξη εκεί γραφείων της EPPO, για τη λήψη και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες που εδρεύουν εκεί.

Αφού άκουσε τους κατηγορούμενους αυτή την εβδομάδα, ο ανακριτής διέταξε την προφυλάκιση έντεκα ατόμων και τα περιοριστικά μέτρα για δέκα άτομα.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι τεκμαίρονται ως αθώοι έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Helen Mazlou: «Δεν γνώριζα τον Χριστό, τώρα δεν αλλάζω με τίποτα αυτή τη ζωή» - Όσα αναφέρει η 23χρονη TikToker που έγινε μοναχή - Βίντεο

• Αυτές οι λοιμώξεις έκαναν την εμφάνιση τους μετά το «πρώτο κουδούνι» - Πότε ένα παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι

• Disney+: Όλα όσα θα δούμε στην πλατφόρμα τον Σεπτέμβριο

• ΟΚΥπΥ: Απαντά για τον γιατρό που λαμβάνει υπερωρίες τριπλάσιες του μισθού του - «Φέρνει εισοδήματα πέραν των 3 εκατομμυρίων»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε στην Αγία Νάπα – Ανήκε σε πρόσωπο που είχε δηλωθεί ελλείπον

• Δανάη Παππά - Λάμπρος Λάζαρης: Ο πραγματικός λόγος που χώρισαν μετά από 6 χρόνια σχέσης



Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top