Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για τον ιδιωτικό τομέα στο Διάστημα.
Δύο ερασιτέχνες αστροναύτες πραγματοποίησαν την Πέμπτη τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο στο πλαίσιο της φιλόδοξης και ριψοκίνδυνης αποστολής Polaris Dawn της SpaceX.
Πρώτος ήταν ο Τζάρεντ Άιζακμαν, δισεκατομμυριούχος του Διαδικτύου, 41 ετών, ο οποίος βγήκε από το σκάφος Crew Dragon στις 13.52 ώρα Ελλάδας, ενώ πετούσε σε ύψος 700 χιλιομέτρων.
Επέστρεψε στη θέση του λίγα λεπτά αργότερα για τη σειρά της 30χρονης μηχανικού της SpaceX Σάρα Γκίλις, υπεύθυνης του προγράμματος εκπαίδευσης αστροναυτών της εταιρείας.
«Πίσω στο σπίτι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, από εδώ όμως η Γη σίγουρα μοιάζει με τέλειο κόσμο» είπε ο Άιζακμαν αντικρίζοντας το κενό, με τη Γη να λάμπει πίσω του μισοφωτισμένη.
Σε αντίθεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το Crew Dragon δεν διαθέτεο αεροφράκτη με διπλή θυρίδα αλλά μόνο μία μπουκαπόρτα -κάτι που σημαίνει ότι και οι τέσσερις επιβαίνοντες εκτέθηκαν στο κενό όταν η πόρτα άνοιξε.
Όλοι φορούσαν τις νέες στολές που ανέπτυξε η SpaceX την τελευταία τριετία -η δοκιμή τους σε πραγματικές συνθήκες ήταν βασικός στόχος της αποστολής.
Οι δύο άλλοι επιβαίνοντες, ο 50χρονος πιλότος Σκοτ Ποτίτ και η 38χρονη μηχανικός της SpaceX Άνα Μίνον, έμειναν δεμένοι στις θέσεις τους όση ώρα η θυρίδα έμεινε ανοιχτή.
Ο Άιζακμαν, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Shigt4, έχει αποδειχθεί στενός σύμμαχος του Ίλον Μασκ στα σχέδιά του για τις εμπορικές διαστημικές πτήσεις. Είναι η δεύτερη φορά που ταξιδεύει στο Διάστημα, μετά την αποστολή Inspiration4 που χρηματοδότησε το 2021.
Δεν αποκάλυψε πόσα πλήρωσε για τη νέα αποστολή, το ποσό όμως εκτιμάται ότι φτάνει τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου ότι σε άλλες πτήσεις του Crew Dragon η SpaceΧ χρεώνει τη NASA 55 εκατ. δολάρια ανά θέση.
Το πιο μακρινό ταξίδι από την εποχή του Apollo
To Polaris Dawn εκτοξεύτηκε την Τρίτη από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα και λίγη ώρα αργότερα έφτασε σε απόγειο 1.400 χιλιομέτρων, τη μεγαλύτερη απόσταση στην οποία έχουν ταξιδέψει άνθρωποι από το 1972, όταν τέλειωσε το αμερικανικό πρόγραμμα Apollo για την κατάκτηση της Σελήνης.
Το σκάφος πέρασε έτσι μέσα από τις ζώνες ακτινοβολίας Βαν Άλλεν που περιβάλλουν τον πλανήτη και συνέλεξε δεδομένα για την επίδραση της ακτινοβολίας στα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους και τον ανθρώπινο οργανισμό. Λίγο αργότερα κατέβηκε σε χαμηλότερη, ασφαλέστερη τροχιά σε ύψος 700 χλμ.
Μέχρι σήμερα, μόνο επαγγελματίες αστροναύτες έχουν βγει σε διαστημικούς περιπάτους –περίπου 270 έχουν πραγματοποιηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2000 και ακόμα 16 στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong.
Νόσος των δυτών
Η προετοιμασία για τον διαστημικό περίπατο ξεκίνησε περίπου 45 ώρες νωρίτερα όταν η πίεση στην καμπίνα του Crew Dragon άρχισε να μειώνεται και το ποσοστό του οξυγόνου να ανεβαίνει.
Στόχος είναι να απομακρυνθεί σταδιακά όλο το άζωτο από τον οργανισμό των αστροναυτών, ώστε να μην σχηματίσει φυσαλίδες όταν η πίεση στην καμπίνα αλλάξει. Οι φυσαλίδες αυτές μπορούν να αποφράξουν αιμοφόρα αγγεία και δυνητικά να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο, φαινόμενο γνωστό ως νόσος των δυτών.
Όπως είχε δηλώσει πριν από την εκτόξευση ο Σκοτ Ποτίτ, ένας από τους τέσσερις επιβαίνοντες, η εκπαίδευση για την αποστολή Polaris Dawn διήρκεσε 2,5 χρόνια.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τροχιά συνολικά 19 αστροναύτες, αριθμός που αποτελεί ιστρορικό ρεκόρ. Τρία άτομα βρίσκονται στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong και ακόμα 12 στον Διεθνή Διαστημνικό Σταθμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις