ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Η «άρνηση» των τραπεζών και το 1 δις σε κέρδη

Έρχεται νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Η «άρνηση» των τραπεζών και το 1 δις σε κέρδη

Συνέρχεται σήμερα Πέμπτη (12/9) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια την Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσης.

Ταυτόχρονα αναμένεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση στα άλλα δύο επιτόκια της (κύριας αναχρηματοδότησης και οριακής αναχρηματοδότησης) σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν σήμερα μεταξύ τους.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο οικονομολόγος Μιχάλης Γιαλέλης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μείωση των επιτοκίων θα μας επηρεάσει θετικά, πάντα είναι θετικά που οι μειώσεις επηρεάζουν την οικονομία.

«Είναι θετικά νέα διότι κανονικά οι τράπεζες πρέπει να ρίχνουν τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός πήγε κάτω στο 2% επομένως είναι εκεί που είναι ο στόχος. Ωστόσο πρέπει να προσέξουμε να μην αφήσουμε πολύ πάνω τα επιτόκια διότι θα δημιουργήσουν ύφεση. Πρέπει να γίνει να σταδιακή πτώση αλλά οι τράπεζες δεν ακολουθούν αφού δεν φαίνεται να τα μειώνουν και γι’ αυτό πρέπει να βάλει πίεση η ΕΚΤ», εξήγησε.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιαλέλης, πέρσι συνολικά οι τράπεζες είχαν συνολικά 1 δισεκατομμύριο κέρδη.

«Κάτι ανάλογο θα έχουν και φέτος που σημαίνει έφυγαν 2 δισεκατομμύρια από την αγορά, που είναι μεγάλο ποσό για την Κύπρο», πρόσθεσε.

Καταληκτικά, ο κ. Γιαλέλης ανέφερε ότι δεν θα δούμε αλλά αυξήσεις σε επιτόκια, αφού οι αυξήσεις είναι ανάλογα με τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν υπάρχει.

Τι ισχύει σήμερα και τι θα σημαίνει η μείωση επιτοκίων

Σημειώνεται ότι σήμερα το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων (το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται ως βασικό επιτόκιο και είναι αυτό το οποίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς) βρίσκεται στο 3,75%, ενώ το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης (με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες από την ΕΚΤ) στο 4,25% και εκείνο της οριακής αναχρηματοδότησης στο 4,5%.

Δηλαδή, τα δύο πρώτα επιτόκια διαφέρουν μεταξύ τους κατά 0,5%, ενώ πρόθεση της ΕΚΤ είναι η διαφορά αυτή να περιοριστεί σταθερά στο 0,15%.
Επομένως, εφόσον επαληθευτούν οι προσδοκίες της αγοράς και η ΕΚΤ προχωρήσει σήμερα στην μείωση των επιτοκίων της, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το επιτόκιο καταθέσεων (βασικό επιτόκιο) θα διαμορφωθεί στο 3,5%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,65% (δηλαδή η μείωση θα είναι μεγαλύτερη - της τάξεως του 0,6%) ενώ το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης θα διαμορφωθεί στο 3,9%.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Helen Mazlou: «Δεν γνώριζα τον Χριστό, τώρα δεν αλλάζω με τίποτα αυτή τη ζωή» - Όσα αναφέρει η 23χρονη TikToker που έγινε μοναχή - Βίντεο

• Αυτές οι λοιμώξεις έκαναν την εμφάνιση τους μετά το «πρώτο κουδούνι» - Πότε ένα παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι

• Disney+: Όλα όσα θα δούμε στην πλατφόρμα τον Σεπτέμβριο

• ΟΚΥπΥ: Απαντά για τον γιατρό που λαμβάνει υπερωρίες τριπλάσιες του μισθού του - «Φέρνει εισοδήματα πέραν των 3 εκατομμυρίων»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε στην Αγία Νάπα – Ανήκε σε πρόσωπο που είχε δηλωθεί ελλείπον

• Δανάη Παππά - Λάμπρος Λάζαρης: Ο πραγματικός λόγος που χώρισαν μετά από 6 χρόνια σχέσης



Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top