Σε μια εκπληκτική διαπίστωση κατέληξε νεότερη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash, διαπιστώνοντας ότι η δυσκοιλιότητα σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μείζονων δυσμενών καρδιακών συμβάντων, όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια.
Η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Francine Marques από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 400.000 συμμετέχοντες, από τη βάση δεδομένων UK Biobank, εντοπίζοντας 23.814 περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η δυσκοιλιότητα, ένα κοινό αλλά συχνά παραγνωρισμένο πρόβλημα υγείας, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καρδιαγγειακή νόσο», προσθέτει η καθηγήτρια Δρ Marques.
«Οι παραδοσιακοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και το κάπνισμα, έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως βασικοί παράγοντες καρδιακών παθήσεων», πρόσθεσε. «Ωστόσο, οι παράγοντες αυτοί από μόνοι τους δεν εξηγούν πλήρως την εμφάνιση σοβαρών καρδιακών επεισοδίων. Γι’ αυτό, η μελέτη μας διερεύνησε τον πιθανό ρόλο της δυσκοιλιότητας ως πρόσθετου παράγοντα κινδύνου, αποκαλύπτοντας ανησυχητικά αποτελέσματα».
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν τα ευρήματα, τα άτομα που έπασχαν από δυσκοιλιότητα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να υποστούν μείζον καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα χωρίς δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, αναδείχθηκε μια ιδιαίτερα ανησυχητική σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και της υπέρτασης, εφόσον διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έπασχαν από αυτό το συνδυασμό καταστάσεων υγείας παρουσίαζαν 34% αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερων καρδιακών επεισοδίων σε σύγκριση με τα άτομα που έπασχαν μόνο από υπέρταση.
«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινώσει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας περαιτέρω την πιθανότητα καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων», δήλωσε η καθηγήτρια Δρ Marques.
Εκτός από αυτά τα επιδημιολογικά ευρήματα, η μελέτη διερεύνησε επίσης τους γενετικούς δεσμούς μεταξύ της δυσκοιλιότητας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Με τη δυσκοιλιότητα να επηρεάζει περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδίως τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω της υγείας του εντέρου του» σημειώνει η καθηγήτρια.
Συνεπώς, η παρούσα μελέτη αμφισβητεί την παραδοσιακή κατανόηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης της υγείας του εντέρου στην πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις