«Η οποιαδήποτε διαφωνία η εστιάζεται σε αυτό το στάδιο έχει να κάνει με την πρακτική και όχι την ουσία» δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης.
Μιλώντας στην εκπομπή του SIGMA, «Πρωτοσέλιδο», ο Μάριος Χαρτσιώτης σημείωσε πως «το υπουργείο διαδικαστικά αποφάσισε να προχωρήσει σε μία καταρχήν σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου σε μια πρώτη συνάντηση για να αναφερθούν οι σκέψεις, φιλοσοφία, πτυχές για τα δυο καταρχήν νομοσχέδια».
«Ορίστηκε συνάντηση, και έγινε μια πρώτη συνάντηση την περασμένη Τρίτη με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα όπου ακριβώς υπενθυμίσθηκε αυτή η φιλοσοφία., Υπήρχαν διάφορες ερωτήσεις και διευκρινήσεις για να βρεθεί εκείνη η χρυσή τομή για να πετύχει αυτό που λέμε εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης», ανέφερε.
«Η ίδια τακτική αποφασίστηκε και για την Ελεγκτική Υπηρεσία. Μετά από συνεννόηση με τον Γενικό Ελεγκτή ορίστηκε μια πρώτη συνάντηση στις 23 Σεπτεμβρίου. Εκεί που περιμέναμε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου θα είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αν και αναμέναμε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις στη συνάντηση, υπήρξε χθες σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας με συγκεκριμένο λεκτικό. Οπότε σε αυτή τη φάση η μόνη διαφωνία που υπάρχει είναι καθαρά στο κομμάτι το διαδικαστικό. Αν ήθελε να βγει μια ανακοίνωση, είναι θεμιτό, αλλά κατά τη γνώμη μου υπήρξαν κάποιες πρώιμες αντιδράσεις με σκληρές εκφράσεις και λέξεις», υπέδειξε.
Όσον αφορά την πρόθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο ως τελευταία γραμμή άμυνας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρκέστηκε να σχολιάσει πως «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδο. Η Κυβέρνηση το προωθεί καθώς ήταν μία από τις δεσμεύσεις του προς τον λαό βάσει του προεκλογικού του προγράμματος. Υπάρχουν τα όργανα του Κράτος που θα αποφασίσουν αν αυτή η νομοθετική αλλαγή μπορεί να γίνει».
Ερωτηθείς αν θα επηρεάσει η δίκη που έχει ενώπιον του το Ανώτατο για την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο Υπουργός απάντησε πως «τονίσαμε από την αρχή ότι αυτή διαδικασία δεν επηρεάζει τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και των δύο Υπηρεσιών, είναι δύο ξέχωρες διαδικασίες και ουδεμία σχέση έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τον εκσυγχρονισμό του θεσμού».
Πάντως, από την πλευρά της, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου της, Μάριου Πετρίδη, μιλώντας στο SIGMA επανέλαβε πως και η ίδια η Υπηρεσία θέλει εκσυγχρονισμό αλλά αυτός δεν είναι ο σωστός εκσυγχρονισμός. «Το πολλαπλό σύστημα έχει κάποια θετικά αλλά έχει και πολλά αρνητικά. Δεν πρόκειται για εκσυγχρονισμό αλλά για οπισθοχώρηση. Σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση, η Κυβέρνηση με διορισμό στο Ελεγκτικό Συμβούλιο δύο ατόμων της αρεσκείας της θα μπορεί να ελέγχει ποιες εκθέσεις τις Ελεγκτικής θα δημοσιεύονται», είπε μεταξύ άλλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις