ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Θεσμοί που δουλεύουν, αυτή η μάστιγα!

Θεσμοί που δουλεύουν, αυτή η μάστιγα!

Πώς καταλαβαίνεις ότι κάποιοι θεσμοί όντως δουλεύουν; Πολύ εύκολα. Από το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τους αχρηστεύσει!

Οι προθέσεις φάνηκαν από τη διπλή μάχη που δίνει ο Γενικός Ελεγκτής για την επιβίωσή του, η μία στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου συνεχίζεται η εξέταση του αιτήματος των δύο Γενικών Εισαγγελέων για παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά και αν τη γλυτώσει από εκεί τον περιμένει ο Πρόεδρος στη γωνία με τις δρομολογούμενες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αλλαγές που ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί αλλά σίγουρα θα έχουν να κάνουν με τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή από ένα διορισμένο από τον Πρόεδρο συμβούλιο, επιτροπή ή όπως αλλιώς το ονομάσει που φαντάζομαι δεν θα ελέγχει ΚΑΘΕ απόφαση της Υπηρεσίας (σίγουρα όχι αν κάποιος υπάλληλος έγραψε παραπανίσιες υπερωρίες ή αν παρήγγειλε περισσότερο φωτοτυπικό χαρτί απ’ όσο χρειάζεται) αλλά θα έχει λόγο στις λεγόμενες high profile υποθέσεις τύπου χρυσά διαβατήρια, παράνομα ιχθυοτροφεία από επιχειρηματίες με υψηλές γνωριμίες ή μυστηριώδεις αναδοχές τεράστιων δημοσίων έργων σε εταιρείες που μας φεσώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Κι εκεί θα αρχίσει το πραγματικό πανηγύρι.

Άρα λοιπόν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα -πενιχρές είναι η αλήθεια- διαθέσιμες πληροφορίες, μιλάμε πολύ πιθανόν για ολιγομελής επιτροπή (ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται) που θα ελέγχει και θα έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει αποφάσεις της Ελεγκτικής πριν αυτές δημοσιοποιηθούν. Βασικά ένα επίσημο και με τη βούλα ξεδόντιασμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ενός θεσμού που ούτως ή άλλως δεν διαθέτει ανακριτική/δικαστική εξουσία παρά μόνο δημοσιοποιεί τα ευρήματά της ώστε να αναλάβουν μετά οι αρμόδιες Αρχές (κάτι που γίνεται από ποτέ έως σπάνια με ακόμα σπανιότερα αποτελέσματα). Συνεπώς δημιουργείται το εύλογο ερώτημα; Γιατί να αποδυναμώσεις έναν θεσμό που α) αποδεδειγμένα λειτουργεί απολαμβάνοντας την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας ενώ λαμβάνει διαρκώς εύσημα από αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα και β) δεν δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα γιατί ακόμα κι αν σφάλει δεν διαθέτει εξουσία που μπορεί να βλάψει; Νομίζω πως ξέρουμε πολύ καλά την απάντηση στο ρητορικό αυτό ερώτημα. Επίσημα, δια στόματος του Υπ. Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτσιώτη, η κυβέρνηση θέλει να προβεί σ’ αυτές τις αλλαγές “επειδή δεν έγινε κανένας εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εδώ και 65 χρόνια”. Βέβαια μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ούτε ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας εκσυγχρονίστηκε εδώ και 65 χρόνια, απεναντίας εξακολουθεί να συγκεντρώνει υπερεξουσίες, όμως δεν τους βλέπουμε να κόπτονται ιδιαίτερα να τον “εκσυγχρονίσουν”.

Ένας άλλος θεσμός που δεν διαθέτει μεν σοβαρές εξουσίες αλλά αποδεδειγμένα δουλεύει προς όφελος της κοινωνίας είναι εκείνος του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού που υπάρχει από το 2007 με αποστολή -μεταξύ άλλων- να  ελέγχει ότι οι πολιτικές και πρακτικές κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων είναι συμβατές με τα δικαιώματα του παιδιού και προβαίνει σε εισηγήσεις για βελτίωσή τους, να Ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τα παιδιά για τα δικαιώματά τους, να ελέγχει ότι οι νομοθεσίες είναι εναρμονισμένες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλες διεθνείς συμβάσεις και προβαίνει σε εισηγήσεις για βελτίωσή τους, να επηρεάζει τους αρμόδιους φορείς, κυβερνητικούς και μη, για υλοποίηση θετικών αλλαγών προς το συμφέρον των παιδιών και να εκπροσωπεί τα παιδιά σε δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες. Επίτροπος είναι η badass Δέσπω Μιχαηλίδου βετεράνος νομικός (πέρασε κι από το Ανώτατο) και διάσημη για τους όχι και τόσο λεπτούς τρόπους της, η Επίτροπος δίνει καθημερινά αγώνες για ένα πιο kids-friendly κράτος και κοινωνία που δυστυχώς δείχνουν να ξεχνούν ότι και τα παιδιά είναι πολίτες με τα δικά τους δικαιώματα που δεν ταυτίζονται πάντα με εκείνα των γονιών τους. Και πως της το ξεπληρώνει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη; Μα φυσικά με ακόμα περισσότερες περικοπές στο μπάτζετ, αποψίλωση προσωπικού και υποβάθμιση του ρόλου της!

Στην πρώτη  συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής στις 4 Σεπτεμβρίου θα εγγραφούν προς αυτεπάγγελτη εξέταση οι καταγγελίες της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για συστηματική οικονομική και λειτουργική αποδυνάμωση του γραφείου της από την κυβέρνηση με περικοπές κονδυλίων και προσωπικού που απειλούν ευθέως την ανεξαρτησία του πολύ σημαντικού αυτού θεσμού. Συγκεκριμένα, στην επιστολή της προς τον Μάκη Κεραυνό, η επίτροπος κατήγγειλε ότι από τα 11 άτομα επιστημονικό προσωπικό που διέθετε το γραφείο της, έμεινε με πέντε με δύο εξ αυτών να διεκδικούν θέσεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Τον Αύγουστο του 2023, το Υπουργείο Παιδείας τερμάτισε μονομερώς την παραχώρηση υπηρεσιών από τρεις εκπαιδευτικούς και λίγους μήνες αργότερα το ίδιο έπραξε και το  Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με μία από τις δυο λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών του γραφείου της. Η κ. Μιχαηλίδου καταγγέλλει επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η Βουλή ενέκρινε την πλήρωση τεσσάρων νέων οργανικών θέσεων επιστημονικών λειτουργών στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε ακόμη στην κατάθεση αιτήματος στη Βουλή για αποδέσμευση των θέσεων.

Σημειώστε πως η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού δεν ανήκει στη δημόσια υπηρεσία αλλά πρόκειται για ανεξάρτητο θεσμό που ελέγχει τη δημόσια υπηρεσία σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τα παιδιά και τα δικαιώματά τους (όπως για παράδειγμα το πρόσφατο κράξιμο της Αστυνομίας για τους επιπόλαιους χειρισμούς της υπόθεσης του 64χρονου που κυκλοφορούσε με ανήλικες και τη στοχοποίηση των δύο 15χρονων κοριτσιών που εμπλέκονται αλλά και του κράτους για τις διάτρητες δομές ανηλίκων). Συνεπώς με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της έπρεπε να λειτουργεί ανεμπόδιστα, να μπορεί να διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους του προϋπολογισμού της και να προσλαμβάνει το δικό της προσωπικό όπως προστάζουν οι ανάγκες της. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, που κανονικά πρέπει να ελέγχεται από την Επίτροπο, ουσιαστικά ελέγχει τον θεσμό με περικοπές και μετακινήσεις προσωπικού, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την ανεξαρτησία του αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Φανταζόμαστε πως και η αποψίλωση της Επιτρόπου γίνεται “για τον εκσυγχρονισμό της”  , κυβερνητική διάλεκτος για τον περιορισμό, το ξεδόντιασμα και την απαξίωση όποιου θεσμού τολμά να δουλεύει και να χαλάει την πιάτσα. Αντίθετα πλήρως απαξιωμένοι στα μάτια του κόσμου θεσμοί με υπερεξουσίες, ανέλεγκτο και σκιές διαφθοράς ανταμείβονται με, ας πούμε, απαλλαγή από τη δήλωση πόθεν έσχες, σωστά;

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κακοκαιρία «Alexandros»: Ετοιμαστείτε για βροχές, καταιγίδες και χιονόνερο - Live η πορεία του βαρομετρικού

• Άγχος: 5+1 τεχνικές για να το μειώσουμε στην καθημερινότητα μας

• Ημέρα μνήμης θυμάτων οδικών συγκρούσεων - Συγκινούν τα όσα αναφέρουν μητέρες που έχασαν παιδιά τους στην άσφαλτο

• Αιφνιδιαστική κίνηση από την Ελπίδα Ιακωβίδου: Τηλεφώνησε on air στον σύντροφο της Τζώνη Καλημέρη - Δείτε βίντεο

• Βασίλης Καρράς: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη συναυλία - Οι καλλιτέχνες που θα ενώσουν τις φωνές τους στη μνήμη του

• Θρήνος στην κηδεία της Γαρυφαλλιάς που πέθανε μετά από ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στην Πάτρα



Σεισμός στην Κύπρο: Πάνω από 7 δονήσεις σήμερα το πρωί - Τρείς έγιναν αισθητές - Η ανακοίνωση του Τμ.Γεωλογικής Επισκόπησης

Σεισμός στην Κύπρο: Πάνω από 7 δονήσεις σήμερα το πρωί - Τρείς έγιναν αισθητές - Η ανακοίνωση του Τμ.Γεωλογικής Επισκόπησης

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι σήμερα Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024, από τις 09:49 τo πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία στον θαλάσσιο χώρο της Επαρχίας Λεμεσού, νότια της Κοινότητας Πισσουρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top