Ελπίδες για την θεραπεία του καρκίνου δίνουν τα εμβόλια mRNA, είπε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας πως η δομή της μελέτης δεν γνωστοποιήθηκε ακόμη, ενώ αναμένεται με αγωνία η ανταπόκριση που θα έχει η θεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
«Μετά την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε έναντι του κορωνοϊού με επιτυχία, παρόλο που αποδείχθηκε ότι τα εμβόλια αυτά ως επί το πλείστον απέφευγαν τις βαριές νοσηλείες - δεν απέτρεπαν εντελώς την πιθανή μόλυνση και μετέπειτα - εντούτοις έδωσαν ελπίδες ούτως ώστε η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί κι έναντι άλλων παθογόνων που προκαλούν χρόνιες μολύνσεις, όπως ο ιός HIV, ο ιός της ηπατίτιδας», είπε ο Καθηγητής.
Η άλλη πιθανή προσπάθεια, συνέχισε, ήταν να χρησιμοποιηθούν έναντι του καρκίνου. «Ήδη πριν δημιουργηθεί ο παρόντας θόρυβος είχε χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα άλλο σκεύασμα σε ποντίκια έναντι του μελανώματος με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αυτές οι νέες οι προσπάθειες αφορούν στον καρκίνο του πνεύμονος και συγκεκριμένα σε μια μορφή καρκίνου του πνεύμονος σε συνδυασμό πάλι με ένα άλλο σκεύασμα», πρόσθεσε.
Πρόκειται, τόνισε, για μια πολυκεντρική μελέτη. «Το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες. Θα συμπεριλάβει ασθενείς διαφόρων ειδικοτήτων για να δουν αν είναι αποτελεσματικό σε όλους» είπε, συμπληρώνοντας πως η μελέτη της φάσης 1 αποσκοπεί στο «να δούμε αν υπάρχουν παρενέργειες, ποια θα είναι η αντίδραση σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί κι αν τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά». Τότε, είπε, θα προχωρήσουν σε μελέτες φάσης 2 και 3 που είναι αναγκαίες αν αυτό το εμβόλιο θα αδειοδοτηθεί μελλοντικά.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις