Η de facto κυβέρνηση του Αφγανιστάν επικύρωσε έναν νόμο για τη διάδοση της αρετής και την πρόληψη της κακίας που απαιτεί τη χρήση του πέπλου για την κάλυψη του προσώπου των γυναικών και καταδικάζει τον ήχο μιας γυναικείας φωνής στο κοινό ως ένα αδίκημα κατά της σεμνότητας, εφαρμόζοντας την πιο αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.
Ο νόμος που αφορά το Υπουργείο Αρετής επικυρώθηκε χθες το βράδυ από το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, όπως ονομάζεται το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσαν επίσημες πηγές των Ταλιμπάν στην EFE αυτήν την Παρασκευή.
Ο νόμος των 35 άρθρων, τον οποίο η Εφέ μπόρεσε να διαβάσει, περιέχει τέσσερα κεφάλαια που εξετάζουν ζητήματα όπως το πλήρες πέπλο ή το χιτζάμπ για τις γυναίκες, τα ανδρικά ρούχα και τους κανονισμούς των μέσων ενημέρωσης.
«Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, το Υπουργείο – Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης του Κακιού – είναι υποχρεωμένο να διατάσσει το καλό και να απαγορεύει το κακό και είναι επίσης υπεύθυνο για την ειρήνη και την αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Barkatullah Rasooli, σε δήλωση που δημοσίευσε σήμερα το αφγανικό κανάλι Tolo News.
Επιπλέον, το επίφοβο Υπουργείο πρέπει «να εμποδίσει τους ανθρώπους να εμπλέκονται σε εθνοτικές, γλωσσικές και περιφερειακές προκαταλήψεις», πρόσθεσε.
Απαγορεύεται το τραγούδι, η απαγγελία ή η ομιλία σε μικρόφωνα.
Στο άρθρο που αναφέρεται στο χιτζάμπ, ο κανόνας ορίζει ότι είναι απαραίτητο οι γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπο και το σώμα τους για να αποφύγουν να «προκαλέσουν πειρασμό» και να αποφεύγουν τον ήχο στο κοινό ή την ανυψωμένη φωνή των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού, της απαγγελίας, ή μιλώντας σε μικρόφωνα.
Επίσης, απαγορεύει στους οδηγούς να μεταφέρουν ενήλικες γυναίκες χωρίς νόμιμο άνδρα κηδεμόνα.
«Η εφαρμογή της σαρία και του χιτζάμπ είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με κανέναν για αυτά τα θέματα», δήλωσε ο υφυπουργός Αρετής και Υπουργός Μοχάμαντ Χαλίντ Χανάφι σε συνάντηση με τις αρχές, σύμφωνα με το Tolo.
Για τους άνδρες, το άρθρο 22 απαγορεύει ή καταδικάζει τη χρήση γραβάτας, το ξύρισμα ή το κόψιμο της γενειάδας κάτω από το μήκος της γροθιάς ή το χτένισμα των μαλλιών, ως παραβιάσεις του ισλαμικού νόμου.
Ο κανόνας έχει επίσης γενικές διατάξεις για τα μέσα ενημέρωσης και την υποχρέωσή τους να προσαρμοστούν στη σαρία, και την απαγόρευση του «εξευτελισμού ή προσβολής των μουσουλμάνων», καθώς και τη συμπερίληψη εικόνων ζωντανών όντων.
Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, ο κανόνας γίνεται σύμφωνα με την ισλαμική σαρία και το Hanafi, ένα από τα τέσσερα κύρια σχολεία της σουνιτικής ισλαμικής νομολογίας.
Αν και για ορισμένους αναλυτές, οι Ταλιμπάν δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη νομική σχολή, οι ερμηνείες και η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους Χανάφι, η προσέγγισή τους είναι πιο αυστηρή και φονταμενταλιστική.
Αν και πολλές από τις απαγορεύσεις που σχετίζονται με γυναίκες ή ρούχα έχουν εφαρμοστεί στη χώρα από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία, ακριβώς πριν από τρία χρόνια, αυτός ο νόμος απαιτεί ομοιομορφία και αυστηρότητα τιμωρίας για να επιβάλει τη συμμόρφωσή του.
Πηγή: EFE/ertnews
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις