ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Βέλγιο: Χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ένας πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βέλγιο απέτυχε δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, αλλά οι συνομιλίες πρόκειται να επαναληφθούν την Παρασκευή, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Bart De Wever, ο ηγέτης του Φλαμανδικού Συντηρητικού Κόμματος (N-VA), παρέδωσε την εντολή του ως επικεφαλής διαπραγματευτής στον βασιλιά Φίλιππο, ο οποίος του την είχε εμπιστευθεί τον Ιούλιο, επισημαίνοντας την αποτυχία των συνομιλιών του με τέσσερα άλλα βελγικά κόμματα για να σχηματιστεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός.

Πέντε φλαμανδικά και βαλλονικά κόμματα είχαν συμφωνήσει να προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια κυβερνητική συμμαχία μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Από την Παρασκευή, ο βασιλιάς Φίλιππος θα ξεκινήσει νέες διαβουλεύσεις «με τους προέδρους πέντε κομμάτων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παλάτι.

Οι πρώτες συνομιλίες, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο, κατέρρευσαν για δημοσιονομικά ζητήματα, με τους γαλλόφωνους φιλελεύθερους να απορρίπτουν μια πρόταση φόρου των κερδών από κεφάλαια που υποστηρίζεται από τους Φλαμανδούς Σοσιαλιστές.

Το Βέλγιο, με δημόσιο έλλειμμα 4,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), είναι μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες που παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ: Agerpres.ro/ertnews

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• EKT: Προχώρησε σε δεύτερη μείωση στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

• Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες να πάρει κάποιος τη σύνταξή του και να ζήσει εκεί - Ποια η θέση της Κύπρου και της Ελλάδας

• Προσοχή: Αυτά τα φαγητά δεν πρέπει ποτέ να τα συνδυάζετε με καφέ ή τσάι - Εξουθενωτικά συμπτώματα

• iPhone 16: Σε αυτές τις τιμές αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Κύπρο

• Πώς ο χρόνος μπροστά στις οθόνες επηρεάζει τις γλωσσικές δεξιότητες των μικρών παιδιών - Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

• Ανδρομάχη - Γιώργος Λιβάνης: Έγιναν για πρώτη φορά γονείς - Το ζευγάρι υποδέχτηκε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι



ΠτΔ για Interconnector: «Υπάρχει πρόοδος - Οι συζητήσεις μας προχωρούν θετικά. Εργαζόμαστε επί συγκεκριμένων πτυχών»

ΠτΔ για Interconnector: «Υπάρχει πρόοδος - Οι συζητήσεις μας προχωρούν θετικά. Εργαζόμαστε επί συγκεκριμένων πτυχών»

Υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος απαντώντας σε επικρίσεις ότι η Κυβέρνηση δεν παίρνει απόφαση επί του θέματος, είπε ότι κάποιοι σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, ενώ η Κυβέρνηση σκέφτεται τις επόμενες γενεές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top