Δυστυχώς οι συνθήκες μας οδηγούν σε ένα συμβιβασμό, που μπορεί να είναι οδυνηρός αλλά αυτό που ζητούμε είναι τουλάχιστον να είναι έντιμος, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της κοινότητας Περιστερώνας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ένας έντιμος συμβιβασμός θα είναι αν σέβεται τις θέσεις που εκφράζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ιδιότητα μας ως κράτος μέλος.
Σήμερα, είπε, “41 χρόνια μετά, βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα ευκαιρία και έτσι θα την αποκαλέσω, διότι διαδοχικές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συναντούσαν την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, είτε της Τουρκίας αυτής καθεαυτής είτε των Τουρκοκυπρίων ηγετών που την εκπροσωπούσαν”.
“Σήμερα – και δεν παραγνωρίζω βεβαίως δηλώσεις που κάθετα μας βρίσκουν αντίθετους – υπάρχει ένας νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης. Θέλω να πιστεύω ότι η αποφασιστικότητα και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε θα δημιουργήσουν τις συνθήκες έτσι ώστε μέσα από το κοινό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί είτε αυτό του 1977 είτε του 1979 είτε της 8ης Ιουλίου του 2006 είτε της 14ης Φεβρουαρίου του 2014, να δούμε ότι με αποφασιστικότητα θα εργαστούμε στη βάση των όσων έχω αναφέρει για να επιτύχουμε μια λύση που πριν και πάνω από όλα θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή” συνέχισε.
Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι “δεν διανοούμαι κράτος ευρωπαϊκό το οποίο να υστερεί των υπολοίπων στην κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών”.
Αν θέλουμε, είπε, να ζήσουμε πραγματικά ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε αυτό που επιβάλλεται και υπαγορεύει και η Ιστορία και οι υποχρεώσεις μας, αλλά και το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα και το λαό μας – “και όταν αναφέρομαι στο λαό μας δεν εξαιρώ τους Τουρκοκύπριους – είναι να δημιουργήσουμε επιτέλους τις προϋποθέσεις όπου να μπορούμε με περηφάνια να στεκόμαστε και να λέμε ότι επιτέλους έχουμε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό κράτος που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος κανενός των πολιτών”.
Ένα ευρωπαϊκό κράτος, συνέχισε, που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση, το δικαίωμα δουλειάς, το δικαίωμα περιουσίας.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για πρόοδο αλλά και για προβλήματα.
“Το γνωρίζω, θα έχουμε δυσκολίες, όπως όλοι γνωρίζουμε ότι θα συναντήσουμε δυσκολίες. Και θέλω να είμαι ειλικρινής και ευθύς μαζί σας: σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχουν και προβλήματα”, είπε.
Σημείωσε ωστόσο ότι “δεν θα εγκαταλείψουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων διότι διαφωνούμε με τις θέσεις που προβάλλονται. Θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε όλους εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν πρώτιστα και πάνω από όλα την κατοχική δύναμη, την Τουρκία”.
Δεύτερον, πρόσθεσε, μέσα από επιχειρήματα, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες όλων ανεξαίρετα των κατοίκων αυτού του κράτους, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων, να δώσουμε πειστικές απαντήσεις, έτσι ώστε να επιτύχουμε τη λύση που όλοι επιδιώκουμε: την επανένωση της πατρίδας μας, τη δημιουργία των απαραιτήτων προϋποθέσεων για να ζήσουμε επιτέλους ειρηνικά.
Αυτή η πατρίδα, είπε, δεν έχει ανάγκη πια από άλλους ήρωες, δεν έχει ανάγκη από νέους που θα δώσουν τη ζωή τους ή το αίμα τους, έχει ανάγκη από επιστήμονες που θα δημιουργούν, έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα συμβιώνουν ειρηνικά και θα συνδημιουργούν, έχει ανάγκη από μια ειρηνική ζωή και οι προοπτικές είναι μεγάλες για την πατρίδα μας, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε σωστά.
“Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, δυστυχώς, οι συνθήκες μας οδηγούν σε ένα συμβιβασμό.
Μπορεί να είναι οδυνηρός ο συμβιβασμός, αλλά αυτό που ζητούμε είναι τουλάχιστον να είναι έντιμος. Και έντιμος θα είναι αν σέβεται – όπως είπα και προηγουμένως και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω – όχι τις θέσεις που ακούω, αλλά τις θέσεις που εκφράζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ιδιότητα μας ως κράτος μέλος” τόνισε.
Αναφερόμενος στο μνημείο, είπε ότι αφιερώνεται στους έξι ήρωες της Περιστερώνας: Στους πεσόντες Χαράλαμπο Πάλμα, Κώστα Αντρέου και Αντρέα Πηλαβά. Και στους αγνοούμενους Κυριάκο Χατζημάμα, Μάμα Κυριάκου Τσιακλή και Αντρέα Παπατρύφωνος, “έξι νέους που άφησαν οικογένεια και παιδιά για να υπερασπιστούν τα χώματα μας. Έξι ψυχωμένους άντρες που τίμησαν την γη που τους γέννησε”.
“Ο δικός τους αγώνας σε εκείνες τις φοβερές ημέρες, μας επέτρεψε να κρατήσουμε όχι όλη αλλά τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της πατρίδας μας αλώβητο και ελεύθερο και αυτό είναι το υπόβαθρο μας, αυτό είναι το σημείο εκκίνησης μας, για να αναζητήσουμε τους τρόπους που θα ενώσουμε ξανά τον τόπο μας” κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις