ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τροχόσπιτο ή σκηνή στην παραλία: Τι ισχύει στην Κύπρο – Ποια η ποινή σε κρατικά δάση

Τροχόσπιτο ή σκηνή στην παραλία: Τι ισχύει στην Κύπρο – Ποια η ποινή σε κρατικά δάση

Παράνομη είναι η κατασκήνωση σε παραλίες στην Κύπρο, και σε οργανωμένες και μη αλλά και σε γη κρατικού δάσους.

Για τις οργανωμένες παραλίες, με βάση τον «περί προστασίας παραλιών νόμο», πρέπει να υπάρχει «συγκεκριμένο σχέδιο χρήσης» το οποίο εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Το σχέδιο πρέπει να είναι αναρτημένο στην είσοδο της παραλίας και να αναφέρει για παράδειγμα ότι απαγορεύεται η κατασκήνωση και το άναμμα φωτιάς.

Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει οργανωμένη παραλία που να επιτρέπει κάμπινγκ μετά και από το κλείσιμο του κατασκηνωτικού χώρου στην Πόλη Χρυσοχούς τον περασμένο Νοέμβριο.

Την τήρηση της νομοθεσίας και την απομάκρυνση των κατασκηνωτών, είτε με τροχόσπιτο, άλλο όχημα ή σκηνή, έχει η τοπική αρχή.

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Έπαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Κ. Χατζηστεφάνου, αναλύει τις διαδικασίες σε κάθε περίπτωση.

Στην περίπτωση όπου υπάρχουν τροχόσπιτα ή άλλα οχήματα, προσωρινά καταλύματα ακόμη και σκηνές στη ζώνη προστασίας της παραλίας την ευθύνη αναλαμβάνει για τη μετακίνησή τους η Επαρχιακή Διοίκηση.

«Tο πρώτο πράγμα που κάνουμε, είναι να ελέγξουμε τους κτηματολογικούς χάρτες για να δούμε εάν βρίσκονται τα διάφορα αντικείμενα εντός ζώνης προστασίας», σημείωσε ο Έπαρχος.

Ακολούθως, υπάρχει μία διαδικασία με βάση εγκύκλιο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικού στην οποία να αναφέρονται οι περιπτώσεις όπου η Επαρχιακή Διοίκηση μπορεί με βάση τη νομοθεσία να μετακινήσει οχήματα ή κατεδαφίσει κατασκευάσματα ή να δώσει οδηγία στον οικείο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) να κινήσει τις σχετικές δικαστικές διαδικασίες.

«Στην περίπτωση εντοπισμού οχημάτων, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία για ενημέρωση του ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί τότε το όχημα μετακινείται», σημείωσε ο Έπαρχος.

Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ζώνη προστασίας, την ευθύνη φέρει ο οικείος δήμος, κοινότητα και μπορεί πάλι να ζητηθεί η μετακίνηση για λόγους οχληρίας ή υγειονομικούς λόγους.

Ποινές και κόστη μετακίνησης

Με βάση, πάντως, τον «περί προστασίας παραλιών νόμο», πρόσωπο το οποίο παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί με τις διατάξεις των άρθρων (περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τοποθέτηση προσωρινού κατασκευάσματος, ρύπανση, παιχνίδια χωρίς άδεια) ή στους όρους άδειας που εκδόθηκε µε βάση τους εκάστοτε ισχύοντες Κανονισµούς που εκδίδονται δυνάµει του άρθρου 7Α ή µε οποιοδήποτε τρόπο παρεµποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στην παραλία ή την πρόσβαση προς αυτή, είναι ένοχο αδικήµατος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα µήνες ή σε χρηµατική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες λίρες (περίπου 1700 ευρώ) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση µπορεί να διατάξει τη µετακίνηση, µε δαπάνες του προσώπου αυτού, οποιουδήποτε κατασκευάσµατος ή αντικειμένου που βρίσκεται παράνοµα σε οποιοδήποτε µέρος της παραλίας.

Σύμφωνα με τον Έπαρχο Λάρνακας, συνήθως από το Δικαστήριο ζητείται η έκδοση διατάγματος μετακίνησης οχήματος ή κατεδάφισης κατασκευάσματος.

Στην περίπτωση μετακίνησης οχήματος, ο κάτοχός του για να το πάρει πίσω από την αποθήκη της Επαρχιακής Διοίκησης, καλείται να πληρώσει το κόστος μετακίνησης, το κόστος φύλαξης καθώς και έξοδα προσωπικού. Στην περίπτωση που δεν πληρώσει εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ο Έπαρχος δύναται να προχωρήσει σε δημοπρασία του οχήματος.

Εγκαταλελειμμένα οχήματα

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Δήμου Λάρνακας, ο Δήμος αναλαμβάνει ευθύνη στην περίπτωση εγκαταλελειμμένων οχημάτων εκτός ζώνης προστασίας παραλίας που εμπίπτει σε άλλη νομοθεσία.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος αφήσει το τροχόσπιτό του ή άλλο όχημα σε παραλία πέραν από μία εβδομάδα, θεωρείται εγκαταλειμμένο και εκδίδεται ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη για μετακίνησή του. Εάν δεν ανταποκριθεί μέσα σε τρεις μέρες, τότε δημοσιεύεται ειδοποίηση σε εφημερίδα Παγκύπριας εμβέλειας και στη συνέχεια ο Δήμος αναλαμβάνει την απομάκρυνσή του.

Κρατικά δάση

Όσον αφορά την κατασκήνωση σε παραλίες εντός κρατικών δασών, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, τη δικαιοδοσία έχει το Τμήμα Δασών και τονίζεται ότι απαγορεύεται.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, σε περίπτωση καταδίκης του ατόμου, μόνο για την κατασκήνωση, προβλέπεται ποινή μέχρι ενός έτους φυλάκισης ή και πρόστιμο ύψους 5 χιλ. ευρώ.

Σε περίπτωση που υπήρξε και άναμμα φωτιάς, προνοείται μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση ή και 50 χιλ. ευρώ πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκήνωση σε δάση επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένους χώρους υπό τη διαχείριση του Τμήματος Δασών και ορισμένων ενδεδειγμένων χώρων υπό τη διαχείριση κοινοτήτων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραυματίστηκε στο μονοπάτι του Άβακα - Στήθηκε επιχείρηση διάσωσής του -Δείτε φωτογραφία

• Τούλσι Γκάμπαρντ: Μια βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ αναλαμβάνει επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ

• Εκρηκτικό «κοκτέιλ» λοιμώξεων στα παιδιά – Από πού προέρχονται, τα συμπτώματα και όσα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο

• Πρώην παίκτρια του survivor έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί - Φωτογραφία

• Δυστοκία στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων - Η επιθυμία της Λευκωσίας για απευθείας διάλογο με την Άγκυρα και η απαισιοδοξία των Κυπρίων



Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο που εγκατέλειψαν τη σκηνή του θανατηφόρου, ανήλικος ο οδηγός - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο που εγκατέλειψαν τη σκηνή του θανατηφόρου, ανήλικος ο οδηγός - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Η Αστυνομία διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, σε οδική σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ, στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή της η Giulia Mihaela Vasile, 18 ετών, από τη Ρουμανία, κάτοικος Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top