Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να τσιτώσουν τα νεύρα μας, αλλά για ορισμένους τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ο λόγος για όσους πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, εξηγεί ο δρ Asim Shah, αντιπρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών Menninger στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.
Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει αισθήματα θυμού, ευερεθιστότητας, επιθετικότητας, δυσφορίας, άγχους και κόπωσης λόγω της επίδρασής της στη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τον ύπνο, τη διάθεση και τις συμπεριφορές, σημείωσε ο δρ Shah.
Οι πιο ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνουν άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και όσους κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών ουσιών.
«Όλες οι ψυχικές ασθένειες εντείνονται με τη ζέστη, επειδή προκαλεί κόπωση, ευερεθιστότητα και άγχος και μπορεί να επιδεινώσει τα καταθλιπτικά επεισόδια», εξήγησε ο δρ Shah.
Τα ύποπτα σημάδια
Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι επίκειται έξαρση μιας ψυχικής νόσου; Τείνουν να ξεκινούν με ευερεθιστότητα, μειωμένα κίνητρα, επιθετική συμπεριφορά και μερικές φορές την αίσθηση της θολούρας (διανοητική «ομίχλη»). Σε χειρότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται σύγχυση και αποπροσανατολισμός, σύμφωνα με τον δρ Shah.
Συμβουλές προστασίας
Αν και η αποφυγή της ζέστης μπορεί να μην είναι δυνατή, ο δρ Shah συνιστά καλή ενυδάτωση και χρήση καπέλου στις εξόδους. Αν κάνει πολύ ζέστη, ρίξτε λίγο νερό στο κεφάλι σας για να δροσιστείτε και προσπαθήστε να κάνετε πράγματα στη σκιά. Αν συνήθως κάνετε βόλτες έξω, επιλέξτε ένα μεγάλο κλιματιζόμενο χώρο.
Εάν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, διότι ορισμένα φάρμακα όπως το λίθιο για τους ασθενείς με διπολική διαταραχή, δεν συνδυάζονται καλά με τη ζέστη. Το λίθιο περνάει από τους νεφρούς, οπότε η εφίδρωση μπορεί να έχει αντίκτυπο στα επίπεδα του φαρμάκου στον οργανισμό επισημαίνει ο δρ Shah.
«Εάν είστε έξω στη ζέστη και χρησιμοποιείτε λίθιο, τα επίπεδα μπορεί να κυμαίνονται. Σε αυτό το σενάριο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και είτε να προσαρμόζουμε τη δοσολογία του λιθίου είτε να αποφεύγουμε τη ζέστη», σημείωσε.
Οι ξηρασίες και οι ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα των ρύπων και των αλλεργιογόνων, καθώς η ποιότητα του αέρα επιδεινώνεται. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή το σύνδρομο μετατραυματικής διαταραχής. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε οποιαδήποτε φυσική κλιματική καταστροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά περισσότερο από 30%, το άγχος κατά 70% και τα δύο πάνω από 87%, δήλωσε ο Shah.
Εάν αισθάνεστε ότι επηρεάζεστε από την έντονη ζέστη, επικοινωνείστε με τον γιατρό σας.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις