ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Η τριμερής- Το ναυάγιο και η εσωτερική κατανάλωση

Κυπριακό: Η τριμερής- Το ναυάγιο και η εσωτερική κατανάλωση

Στο κενό έπεσε η βολιδοσκόπηση εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 13 Αυγούστου με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ, με τη Λευκωσία να «ελπίζει» πως ο κατοχικός ηγέτης, θα αλλάξει γνώμη. Εμείς, ελπίζουμε ο κ. Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχτεί αυτή την κοινή συνάντηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος σημείωσε πως «μόνο μέσα από τον διάλογο, είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί, στην προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού, που οι ανησυχίες τόσο των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας μπορούν να απαντηθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του Προέδρου Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του, ως προσπάθεια χειραγώγησης με βάση τις προσωπικές του ανησυχίες περισσότερο απ’ ότι για τη δημιουργία εντυπώσεων. Υποστήριξε μάλιστα, πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έπεσε σε μεγάλη απόγνωση, ειδικά μετά την υποβολή της έκθεσης της κ. Ολγκίν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και το τέλος της αποστολής της ως προσωπικής απεσταλμένης. Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε πως «η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για νέα και επίσημη διαδικασία και το κατέγραψε προς τον Αντόνιο Γκουτέρες». Σε αυτό το σημείο, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει πως «αυτό σημαίνει ότι γίνεται επίσημο ότι η ομοσπονδία για την οποία αποσύραμε τη συγκατάθεσή μας και η οποία κατέρρευσε πλήρως στο Κραν Μοντανά το 2017, δεν έχει βάση συναίνεσης για το κυπριακό»

Πάντως, τα ΗΕ διά του Βοηθού Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ Φαρχάν Αζίζ Χακ δηλώνουν πως οι ηγέτες δεν έλαβαν πρόσκληση από τον ΓΓ για μια τριμερή συνάντηση, μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Την πληροφορία μετέφερε το τουρκοκυπριακό κανάλι «Kanal T».

Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν αρκετά ερωτηματικά:

O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προχωρήσει σε «τολμηρές αποφάσεις» τις οποίες είναι έτοιμος να πάρει, όπως ο ίδιος είπε; Θα προχωρήσει σε ανοίγματα προς τους Τουρκοκύπριους και προς την Τουρκία την ώρα που η κατοχική δύναμη όχι μόνο δεν κάνει βήμα πίσω, επιμένει σε κυριαρχική ισότητα, ενισχύοντας τη στρατιωτική της δύναμη στα κατεχόμενα; Υπάρχει και το μεγάλο ερώτημα τι ακριβώς αναμένει η δική μας πλευρά σε μια τριμερή συνάντηση; Μήπως αναμένει ότι ο ΓΓ των ΗΕ θα αντιδράσει στη θέση που θα επαναλάβει ο Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών; Διότι αν αυτό αναμένουμε από τα ΗΕ, τότε μιλάμε για πολιτική αφέλεια.

Ο κυπριακός λαός γνωρίζει για την επιδιωκόμενη λύση ΔΔΟ ή μήπως στο τέλος και αυτής της διαδρομής εάν ποτέ επαναρχίσει ο διάλογος για το κυπριακό, θα έχουμε ένα νέο «ΟΧΙ» σε ένα πιθανό δημοψήφισμα; Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται να φέρει ένα σχέδιο, στο οποίο δεν θα πιστεύει ο ίδιος. Ήρθε μήπως η στιγμή τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η πολιτική ηγεσία του τόπου -η οποία παρά τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να βρίσκεται σε διακοπές- να βγουν μπροστά και να μιλήσουν με ανοιχτά χαρτιά;

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας

• Κλάδος σκυροδέματος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας - Ποια τα επόμενα βήματα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top