Και δεύτερη παραβίαση τουρκικού εναέριου χώρου από τη Ρωσία την Κυριακή
Και δεύτερη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου έγινε από τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη την Κυριακή έπειτα από την πρώτη παραβίαση που έγινε το Σάββατο.
Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα κλήθηκε για δεύτερη φορά στο υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας χθες το πρωί. "Αν συνεχιστεί η στάση σας αυτή τότε θα είστε υπεύθυνοι για τυχόν ανεπιθύμητο επεισόδιο", του ανέφεραν
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, την Κυριακή για δύο λεπτά παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της Τουρκίας από αεροσκάφος που πετούσε παράλληλα με τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας και μπήκε εντός Τουρκίας 500 μέτρα. Τουρκικά πολεμικά το αναχαίτισαν και αμέσως αποχώρησε. Εκτιμάται πως αν δεν αποχωρούσε τότε θα υπήρχε σύγκρουση.
Σήμερα η εφημερίδα Βατάν αναφέρει ότι από φωτογραφίες που έχουν ληφθεί στη Συρία φαίνεται ότι τα ρωσικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στους βομβαρδισμούς δεν έχουν σημαία, ούτε φαίνεται σε ποια χώρα ανήκουν. Εκτιμάται πως ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση ατυχήματος οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα υποστηρίξουν ότι δεν πρόκειται για ρωσικά αεροσκάφη.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτό το περιστατικό δημιουργείται μια κατάσταση στην οποία υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουν Τουρκία και Ρωσία αντιμέτωπες. Το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας έχει μεγαλώσει στο Συριακό. Η Τουρκία θέλει λύση χωρίς Άσσαντ, ενώ η Ρωσία ενισχύει τον Άσσαντ. Υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης της παραβίασης.
Εκτιμούν ακόμη ότι η ενίσχυση του ρωσικού στρατού στην Συρία απειλεί και την γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας στην περιοχή. Η Ρωσία έχει αισθητή παρουσία τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Μάλιστα η επιθυμία της Τουρκίας για δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός βορείου Συρίας θα αντιμετωπίσει την αντίδραση της Ρωσίας. Η νέα ρωσική πραγματικότητα θα δυσκολέψει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και την πολιτική ασφάλειάς της.
Άλλοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία στην πραγματικότητα δεν κατέβηκε για τον Άσσαντ αλλά για να κάνει έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο, να ελέγξει τους διαδρόμους φυσικού αερίου αλλά και τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Χαλεπίου και Λατάκειας. Εκτιμούν ότι στη Δύση θα άρεσε πολύ μια αναμέτρηση Ρωσίας - Τουρκίας γιατί αυτό θυμίζει τον πόλεμο της Κριμαίας του 1853 που ήταν και το τέλος της ρωσικής και της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πιστεύουν ότι αυτό το λάθος δεν θα το κάνει η Ρωσία.
Υπάρχουν επίσης και πολιτικοί αναλυτές που λένε ότι παραβίαση κατά λάθος δεν γίνεται. Η Μόσχα ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι πλέον "εδώ δεν είναι ο Άσσαντ, είμαστε εμείς".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις