ΥΓΕΙΑ

Νιώθουν καλύτερα όσοι κλαψουρίζουν; Είναι πιο ευτυχισμένοι οι γκρινιάρηδες; Ένας ψυχοθεραπευτής εξηγεί

Νιώθουν καλύτερα όσοι κλαψουρίζουν; Είναι πιο ευτυχισμένοι οι γκρινιάρηδες; Ένας ψυχοθεραπευτής εξηγεί

«Ένα πρόβλημα που μοιράζεται, είναι ένα πρόβλημα που λύνεται κατά το ήμισυ», εξηγεί σε άρθρο του στο The Conversation, ο Ray O’Neill, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχοθεραπείας, του Πανεπιστημίου Dublin City.

Τα στοιχεία του Age UK δείχνουν ότι μόλις το 9% των ενηλίκων μοιράζονται τις ανησυχίες τους με το 36% των ενηλίκων αυτών, να νιώθουν πιο ανάλαφροι μετά, το 26% να αισθάνονται ανακούφιση που μίλησαν με κάποιον άνθρωπο εμπιστοσύνης και το 8% να αισθάνονται ότι το πρόβλημα γίνεται ηπιότερο αφού το μοιραστούν με κάποιον.

Ο Ray O’Neill επισημαίνει ότι πρόσφατα δημοσιεύματα στις εφημερίδες Sun και Daily Mail, ανέδειξαν ευρήματα μελέτης του Νοτιοδυτικού Πανεπιστημίου του Chongqing, στην Κίνα, σύμφωνα με τα οποία «η γκρίνια μπορεί τελικά να μας κάνει πιο ευτυχισμένους». Είναι όμως, όντως έτσι; Η απόδοση θετικού προσήμου στους έφηβους που γκρινιάζουν αποτελεί λογικό συμπέρασμα της παραπάνω έρευνας ή μήπως σύμφωνα με τον Ray O’Neill, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο πλαίσιο – ή αλλιώς στο περιβάλλον – εντός του οποίου οι έφηβοι γκρινιάζουν;

Με απλά λόγια, ο έφηβος που γκρινιάζει και εκδηλώνει όλο του τον αρνητισμό στο πλαίσιο μιας υποστηρικτικής παρέας συνομήλικων, εν τέλει θα νιώσει ανακούφιση, θα αισθανθεί ότι αποτελεί μέρος μιας ομάδας, θα βιώσει την αποδοχή και η εμπειρία αυτή θα καταγραφεί ως «ψυχοθεραπευτική» για τον ευάλωτο και ταραγμένο ψυχικό του κόσμο.

Εάν όμως ο έφηβος μιλά στο πλαίσιο μιας κενής, μη αυθεντικής σχέσης, απέναντι σε αρνητικά φορτισμένους συνομιλητές, όχι μόνο δεν θα πετύχει την πολυπόθητη αποφόρτιση, αλλά θα ενισχύει τις αρνητικές εμπειρίες του καθώς και τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

Συμπερασματικά η δυστυχία θέλει παρέα, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε ποια παρέα θα διασκεδάσει την αρνητική μας διάθεση και ποια θα την ενισχύσει, εξηγεί ο καθηγητής ψυχοθεραπείας.

Τοξική και υγιής γκρίνια

Η νέα έρευνα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και θετικές πλευρές στην γκρίνια, την «κλάψα» και τη μίζερη παρέα, που οι ερευνητές ονομάζουν «εμμονική γκρίνια». Αν και αυτή η γκρίνια μπορεί να εστιάζει σε αρνητικό περιεχόμενο, δημιουργεί μια αίσθηση ομαδικότητας που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρούμε στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και στις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπου η αρνητικότητα και η γκρίνια μας επιτρέπει να είμαστε μέρος μιας ομάδας, ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν. Και το να ανήκουμε σε μια ομάδα συχνά αντισταθμίζει την αρνητικότητα που αυτή φέρει με τη μορφή συναισθημάτων όπως ο θυμός, η απογοήτευση, ακόμη και το μίσος.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ΡΙΚ - Πίνακας αξίας 4 χιλιάδων δώρο σε Υπουργό - Τι διερευνά η Επ. Ελέγχου

• «Υπάρχει άδεια Οικοδομής;» - Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα πολιτών αναφορικά με ανέγερση ξενοδοχείου σε παραλία της Λάρνακας

• Κίνδυνος για φωτιά - Αποσύρεται επικίνδυνος αυτόματος διακόπτης διαρροής από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις

• Κέντρα εστίασης: Ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον «Βαλεντίνο» - Τα ειδικά μενού, οι τιμές και το πρόβλημα που πρωταγωνιστεί

• Έρχεται το S25 Edge - H Samsung ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Apple με το νέο της έξτρα λεπτό smartphone



Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Δεν είναι μέσα από τις όποιες δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να δημιουργηθεί εκείνο το θετικό κλίμα που επιδιώκουμε, παρά στο τραπέζι του διαλόγου με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top