Φαίνεται να επηρεάζει και την Κύπρο η επιδημία πανώλης σε αιγοπρόβατα που ξέσπασε στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου, Κώστας Λειβαδιώτης, δήλωσε πως από την Ελλάδα εισάγουμε «σκληρό» κρέας, δηλαδή κρέας από μεγάλα αιγοπρόβατα, και ήδη υπάρχει έλλειψη στην αγορά.
«Γενικά υπάρχει έλλειψη κρέατος στην Κύπρο και τα τελευταία χρόνια ένα 20-25% των αναγκών της αγοράς συμπληρώνεται από εισαγωγές. Πηγή εισαγωγών για αιγοπρόβειο κρέας, που χρησιμοποιούν και για το οφτό κλέφτικο, είναι η Ελλάδα», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα στην αγορά καθώς αυτή την περίοδο είναι χαμηλή η ζήτηση.
Σύμφωνα με ελλαδικά ΜΜΕ, διευρύνονται και εκτός Θεσσαλίας, οι περιοχές όπου εντοπίζονται κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων. Μετά τον εντοπισμό κρούσματος στην Κόρινθο τις προηγούμενες ημέρες, τη Δευτέρα παρουσιάστηκε κρούσμα και σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο της Αττικής, η οποία φέρεται να είχε υποδεχθεί ζώα από τη Ρουμανία. Μέχρι στιγμής «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στα 22 τα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα σε Θεσσαλία, Κόρινθο και Αττική - Έχουν θανατωθεί πάνω από 10.000 ζώα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, Κώστας Τσιάρας, αποφάσισε την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, τόνισε πως αυτή η αρρώστια δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τον άνθρωπο και ούτε μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο. «Επηρεάζει τις αίγες και τα πρόβατα και προκαλείται από ιό. Είναι εξωτική, πρώτη φορά παρατηρηθηκε για πρώτη φορά στην Ακτή Ελεφαντοστού το 1942 και παρατηρείται πλέον σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Είναι διαχρονική νόσος στην Τουρκία. Μπορεί να μεταδοθεί από το άρρωστο ζώο στο υγιές μέσω εκκρίσεων υγρών ή μηχανικά μέσω του εξοπλισμού για τη διαχείριση της εκτροφής, ακόμα και κατά τη μεταφορά των ζώων με διάφορα μέσα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Πίπη δεν υπήρξε ποτέ περιστατικό πανώλης στην Κύπρο και ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει. «Έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος για την Κύπρο καθώς δεν μεταφέρονται ζωντανά ζώα από την Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια λόγω των υψηλών κόστων για σφαγή», ανέφερε.
«Κάθε κτηνοτρόφος σεβόμενος το επάγγελμά του και τη ζήση του πρέπει να λαμβάνει μέτρα βιοασφάλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τέτοιο περιστατικό, εάν διαπιστωθεί ότι δεν είχαν ληφθεί μέτρα βιοασφάλειας, τότε δεν θα δικαιούται αποζημίωση από το Κράτος. Μεταξύ άλλων, για σκοπούς προστασίας πρέπει οι κτηνοτρόφοι να διασφαλίσουν ότι οι εκτροφές τους είναι επαρκώς και κατάλληλα περιφραγμένες για να αποτρέπουν είσοδο και έξοδο ζώων. Να γίνονται κατάλληλες απολυμάνσεις των μέσων μεταφορών τους και της εκτροφής των ζώων και να μην δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά», κατέληξε ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις