Οι εκδηλώσεις καταδίκης των κομμάτων κατά του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, έφεραν στο προσκήνιο τη διγλωσσία η οποία υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές πριν από έναν χρόνο, τέθηκε αρκετές φορές το ερώτημα προς τα κόμματα ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ εάν το κυπριακό, ή η μορφή λύσης θα ήταν ένα από τα θέματα που κάποια στιγμή θα έφερνε είτε σε αμηχανία, είτε και σε σύγκρουση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Η απάντηση που δινόταν ήταν λίγο πολύ ότι αυτό, ήταν ένα θέμα που θα το «έβλεπαν» όταν θα υπήρχαν στον ορίζοντα εξελίξεις.
Την ώρα που η Λευκωσία αναμένει το επόμενο βήμα στο κυπριακό και το κάλεσμα από τον ΓΓ των ΗΕ προς τους δύο ηγέτες, που αυτό θα γίνει τον Σεπτέμβριο μάλλον, στο εσωτερικό μέτωπο, μία σειρά από γεγονότα φαίνεται να δημιουργούν ένα κλίμα δυσφορίας στα κόμματα που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως η πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ALPHA, ο οποίος κάνοντας μία αναδρομή των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, αναφέρθηκε στον Μακάριο και «πόσο λάθος ήταν ο μακροχρόνιος αγώνας», στον Τάσο Παπαδόπουλο και στο σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα φέρει ένα σχέδιο ενώπιον του κυπριακού λαού, το οποίο θα απορρίψει και το κυριότερο τα όσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ξεδίπλωσε» σε ότι αφορά ιδέες και προτάσεις που σκέφτεται να καταθέσει και προς την πλευρά των Τ/κ και προς την πλευρά της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά ανάμεσα στα συνεργαζόμενα κόμματα.
Στη συνέχεια, το σκηνικό έγινε ακόμα πιο «γκρίζο», με τις δηλώσεις του Έλληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος «εκ παραδρομής» έκανε λόγο για σχέδιο λύσης, κάτι που δημιούργησε πανικό. Αυτή η δήλωση, ανάγκασε την Ελληνική κυβέρνηση να ανασκευάσει και τη Λευκωσία δια του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Αντωνίου να τονίζει πως δεν μιλάμε για σχέδιο λύσης στο κυπριακό, αλλά για προγραμματισμό επόμενων βημάτων.
Μπορεί Αθήνα και Λευκωσία να βρίσκονται σε κάποιου είδους συντονισμό σε ότι αφορά στο κυπριακό, ωστόσο στο εσωτερικό μέτωπο, οι πολιτικές δυνάμεις παρακολουθούν με αμηχανία θα έλεγε κανείς, τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα.
Οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης σε ότι αφορά στο κυπριακό, είναι ενδεικτικές για τα όσα ίσως ακολουθήσουν το Φθινόπωρο, που αναμένονται εξελίξεις και κινητικότητα στο κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε ομιλία του στις 22 Ιουλίου, απαντώντας ουσιαστικά στην πρόσφατη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η μη λύση δεν είναι λύση», ανέφερε πως «κάποιοι διατείνονται ότι η μη λύση δεν είναι λύση. Όμως την ίδια στιγμή πρέπει να τονίσουμε ότι η κακή λύση είναι διάλυση». Αναφερόμενος στη λύση ΔΔΟ, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η λύση ΔΔΟ είναι προϊόν της Βρετανο-τουρκικής συνεργασίας, για την κατοχύρωση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των δύο χωρών στην ευαίσθητη περιοχή της Μ. Ανατολής.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε ομιλία του στις 17 Ιουλίου, ανέφερε πως το ΔΗΚΟ παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη μιας λύσης που πρέπει να προνοεί τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη στήριξή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα πως, όσοι προτείνουν υποχωρήσεις στον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον υπονομεύουν.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν στην ομιλία του στη βουλή στις 15 Ιουλίου, αναφερόμενος στη λύση ΔΔΟ έριξε το γάντι στα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, λέγοντας πως δεν μπορεί να δίνουμε άλλοθι στην Τουρκία προκρίνοντας λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, απορρίπτοντας όμως στην ουσία, όλα τα συστατικά της στοιχεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις