ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025
Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Η κ. Μέτσολα είπε ότι αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά την 50ή θλιβερή επέτειο από την 20ή Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, οι συνέπειες της οποίας είναι αισθητές ακόμη και σήμερα.
Σημείωσε ότι στην Ευρώπη οι διαιρέσεις δεν έχουν θέση. «Γι' αυτό είναι σημαντικό να τονίσω ότι αυτή η αναγκαστική διαίρεση ενός κράτους μέλους της ΕΕ, δεν είναι κυπριακό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό και πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό με ευρωπαϊκό τρόπο», τόνισε.
Όπως είπε, στην πρώτη της ομιλία ως Πρόεδρος του Σώματος, τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι μια ξεχασμένη γωνιά της ΕΕ, κάτι που επανέλαβε και την Τρίτη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σφυρηλατηθεί μέσα από την οδυνηρή ιστορία της ηπείρου μας. Εκεί που κάποτε υπήρχε πόλεμος, πόνος και αιματοχυσία, τώρα γίνονται συναντήσεις σε πνεύμα συνεργασίας», συνέχισε.
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε, ακόμα, ότι η Ευρώπη έχει τη δύναμη να θεραπεύσει. «Η ευθύνη εναπόκειται σε εμάς να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά, για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου κυρίαρχου, ευρωπαϊκού, κράτους. Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου και τις αξίες της ΕΕ».
Πρόσθεσε, επίσης ότι «με την ευκαιρία αυτής της τραγικής επετείου, το μήνυμα αυτού του Κοινοβουλίου είναι ότι δεν θα αποστρέψει το βλέμμα από την Κύπρο. «Είμαστε ένα. Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι και δικές μας προκλήσεις και η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη».
Στη συνέχεια η Πρόεδρος, έδωσε τον λόγο στους Κύπριους Ευρωβουλευτές. Ο Λουκάς Φουρλάς, εκ μέρους του ΕΛΚ την ευχαρίστησε για την αναφορά της στο Κυπριακό, «δείχνει ότι δεν μας ξεχνάτε», είπε. «Αυτές τις μέρες κλείνουν 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. 50 χρόνια προσφυγιάς και διαχωρισμού της πατρίδας μου. Μισός αιώνας κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, 50 χρόνια πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα», ανέφερε.
Ο κ. Φουρλάς είπε ότι πήρε τον λόγο για να ζητήσει από όλους να σταθούν «δίπλα μας στην προσπάθειά μας να επανενώσουμε και να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας, στην προσπάθειά μας να ζήσουμε ως ελεύθεροι, ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες στην πατρίδα μας. Η ΕΕ είναι η οικογένειά μας, είναι το στήριγμα μας και η μοναδική μας ελπίδα. Συνάδελφοι, μην ξεχνάτε την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο. Πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά», είπε.
Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, ο Κώστας Μαυρίδης είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. «Καταγράφεται φέτος η 50ή επέτειος της εισβολής και της παράνομης κατοχής πάνω του 1/3 της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διαρκούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε κάνοντας αναφορά στις χιλιάδες εκτοπισθέντες και αγνοούμενους. Είπε ότι «θα πρέπει να καταδικαστεί η τουρκική κατοχή, να αποκατασταθούν τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων. Έχουν όλοι το δικαίωμα να χαίρουν των ίδιων ελευθεριών, όπως κάθε Ευρωπαίος πολίτης».
Πρόσθεσε ότι μια διαρκής και μόνιμη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δίκαιο. «Η ΕΕ είναι ο καλύτερος εγγυητής για κάθε Κύπριο, κρατάει το κλειδί και αυτό περιμένει η Κύπρος και όλοι οι πολίτες της από όλους εμάς και εσάς».
Ο Ευρωβουλευτής Γεάδης Γεάδη, από τους Συντηρητικούς, είπε ότι μπορεί οι μέρες που διανύουμε να αποτελούν γιορτή για την ΕΕ αλλά όχι για τους Έλληνες της Κύπρου, καθώς σε τρεις μέρες ξημερώνει η μαύρη επέτειος της 20ή Ιουλίου 1974, που «η Τουρκία, πραγματοποιώντας δεκάδες εγκλήματα πολέμου, εισέβαλε και έκτοτε κατέχει παράνομα τα ευρωπαϊκά, πλέον, εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Όπως είπε, 50 χρόνια μετά, χιλιάδες Κύπριοι βιώνουν ακόμα τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής θηριωδίας. «Προσφυγιά, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι». Κάλεσε τους Ευρωβουλευτές, το ξημέρωμα της 20ής Ιουλίου να θυμηθούν ότι κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες και κάποιοι Ευρωβουλευτές μπορούν να διακινούνται σε όλες τις πόλεις, τα χωριά, τους δρόμους της ΕΕ ελεύθεροι, χωρίς περιορισμούς, να εργάζονται όπου θέλουν, να δουλεύουν όπου επιθυμούν, αλλά όχι στην ίδια τους την πατρίδα. «Γι’ αυτό, ζητούμε τα αυτονόητα. Δικαίωμα να έχουμε ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς ρατσιστικούς διαχωρισμούς, στήριξη στην Κύπρο κατ’ αντιστοιχία με Ουκρανία, απελευθέρωση από την κατοχή, δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι στην πατρίδα μας, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες», είπε.
Εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου είπε ότι 50 χρόνια είναι πολλά. «Πενήντα χρόνια από το διπλό έγκλημα εις βάρος του κυπριακού λαού», είπε, κάνοντας αναφορά στο πραξικόπημα και την εισβολή που ακολούθησε, με τραγικές συνέπειες, όπως είπε, χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και «έναν εποικισμό που απειλεί να διαφοροποιήσει δημογραφικά τον τόπο μου. Από εσάς ζητάμε έμπρακτη βοήθεια, όχι στα λόγια, με έργα».
Είπε ότι για πολλούς, και για την ίδια την ΕΕ, η Τουρκία είναι πολύτιμη. «Πολυτιμότερη όμως, αν θέλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, είναι η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, η Ευρώπη να στηρίξει το διεθνές δίκαιο, να συμβάλει σε μια ειρήνευση στην περιοχή, να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, να ειρηνεύσει ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με μια λύση ΔΔΟ. Αυτό θα ήταν ευλογία για εμάς αν στην πράξη συμβάλλατε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις