Στιγμές μετά την παύση των πυροβολισμών που σκότωσαν έναν θεατή, τραυμάτισαν άλλους δύο και τον ίδιο ελαφρά στο αυτί, ο Ντόναλντ Τραμπ καταγράφεται από τις κάμερες να “παλεύει” με τους άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας που τον έχουν πλακώσει, όπως συνηθίζεται όταν ο προστατευόμενός τους βρίσκεται σε κίνδυνο, προκειμένου το ματωμένο του πρόσωπο να αναδυθεί από τον σωρό και να υψώσει τη γροθιά του στον αέρα φωνάζοντας πολλές φορές FIGHT! πριν τον μεταφέρουν σηκωτό σε ασφαλές μέρος.
Η στιγμή έχει ήδη απαθανατιστεί, περάσει στην ιστορία, έγινε meme, μπλουζάκι, share από τον Elon Musk και ήδη συγκρίνεται με εκείνη των Αμερικανών στρατιωτών που υψώνουν την αστερόεσσα στην Ιβοζίμα. Ευχόμαστε μόνο να μην είναι το ίδιο στημένη.
Όχι ότι ο Τραμπ χρειαζόταν να στήσει ολόκληρη απόπειρα εναντίον του -και μάλιστα με δράστη έναν άπειρο 20χρονο που απλά πυροβολούσε αδιακρίτως μέσα στο πλήθος- για να αυξήσει τις πιθανότητές του να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο - αυτό το πέτυχε ήδη το καταστροφικό για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς πρόσφατο ντιμπέιτ. Η σφαίρα όμως που έξυσε το αυτί του υποψήφιου προέδρου έγραψε και το τελικό αποτέλεσμα: Χωρίς κάποια θεαματική ανατροπή ο Τραμπ θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή του “ούτε με σφαίρες”.
Το ευκολότερο για όλους εμάς που βρισκόμαστε μονίμως απέναντι από τον βόθρο που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ και οι Ευρωπαίοι κλώνοι του και wannabes, το ευκολότερο θα ήταν να κατρακυλήσουμε σε κάποια από τις προσφιλείς του σιναφιού τους θεωρίες συνωμοσίας. Πώς έφτασε ένας πρακτικά πιτσιρικάς να διαφύγει της προσοχής της ίσως καλύτερα εκπαιδευμένης υπηρεσίας των ΗΠΑ; Γιατί το συγκεκριμένο κτήριο βρισκόταν εκτός ασφαλισμένης περιμέτρου και γιατί δεν το πρόσεχε κανένας; Γιατί παρά τις φωνές και τις εκκλήσεις παραβρισκομένων ότι ένας οπλισμένος άντρας βρισκόταν σε γειτονική ταράτσα, οι Αρχές άργησαν να κινητοποιηθούν; Γιατί έσπευσαν να τον καθαρίσουν αντί να τον τραυματίσουν και συλλάβουν ώστε να γίνουν γνωστά τα κίνητρα και τυχόν συνεργοί ή ηθικοί αυτουργοί; Τα ερωτήματα είναι υπαρκτά και σίγουρα θα απασχολήσουν τους αρμοδίους τα επόμενα 24ωρα, οι απαντήσεις πολύ πιθανό να μην εντάσσονται στη σφαίρα της συνωμοσίας αλλά να εξηγούνται από μια πιο πεζή πραγματικότητα (όπως αστοχία και επιπολαιότητα από πλευράς Αρχών). Εδώ που φτάσαμε δεν έχουν καν σημασία τα κίνητρα του δράστη. Μίσος; Βαρεμάρα; Δόξα; Υπερβολικός θαυμασμός και προσπάθεια ηρωοποίησης του Τραμπ μέσω μιας απόπειρας; Παράνοια; Τρέλα; To 1981 o John Hinckley Jr. πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον τότε πλανητάρχη Ronald Reagan γιατί ήθελε να τραβήξει την προσοχή της Jodie Foster που είχε δει στο Taxi Driver και ερωτευτεί παράφορα. Αποκλείεται να μας εκπλήξει περισσότερο το όποιο κίνητρο του επίδοξου δολοφόνου του Τραμπ. Αν το μάθουμε ποτέ.
Σημασία έχει πως μια ιδιαίτερα πολωτική προεκλογική περίοδος που πυροδοτήθηκε περισσότερο από την καμπάνια του Τραμπ, κορυφώθηκε με τον χειρότερο τρόπο: με αίμα. Κι ας είναι η πλευρά του και κυρίως ο ίδιος που γεννάει, υποκινεί και υποθάλπει τέτοιες συμπεριφορές (Charlottesville, εισβολή στο Καπιτώλιο), το συμβάν είναι η απόδειξη πως η νοσηρή κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πόλωση και τον φανατισμό του σκληρού τραμπικού πυρήνα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Κανονικά η συζήτηση πρέπει να περιστραφεί γύρω από την ευκολία της οπλοκατοχής, την κουλτούρα της βίας και την ψυχοπάθεια των μοναχικών νεαρών incels. Όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι θα οδηγηθεί στη γέννηση ενός “ήρωα” που αντίκρυσε τον θάνατο στη διάρκεια του άνισου αγώνα του για κανονικοποίηση του μίσους κάθε μορφής και βγήκε νικητής.
Η σφαίρα ευτυχώς δεν βρήκε τον Τραμπ, πέτυχε όμως τη δημοκρατία στο δόξα πατρί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις