Τις προεκτάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Κυπριακό εξέτασε διήμερο συνέδριο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), που έλαβε χώρα στις 5-6 Ιουλίου στη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.
Ο ΠΔΣ εκφράζει σε σημερινή ανακοίνωσή του την ικανοποίησή του για την προσέλευση, σημειώνοντας ότι αυτή «επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία και το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται τόσο από τους συναδέλφους δικηγόρους όσο και από το σύνολο της κοινωνίας για την αξιοποίηση κάθε μέσου για την απελευθέρωση του τόπου».
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Sir Malcolm Evans, Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος, όπως αναφέρεται, έθεσε τις βάσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου προβαίνοντας σε μια ανασκόπηση της εξέλιξης του διεθνούς δικαίου ανά τους αιώνες καταλήγοντας ότι το διεθνές δίκαιο σήμερα υπερισχύει της όποιας «πραγματικότητας», η οποία δεν μπορεί να κανονικοποιηθεί ελλείψει νομιμότητας.
Συμπερασματικά, ο Καθηγητής Evans διαβεβαίωσε ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, και οι ειδικά οι σοβαρές παραβιάσεις, δεν εξαφανίζονται και δεν λησμονούνται από τη διεθνή κοινότητα, η οποία πλέον δεν γυρίζει την πλάτη στα θύματα, όσα χρόνια και να περάσουν.
Στο συνέδριο συμμετείχαν, επίσης, διακεκριμένοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και δικηγόροι, από Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέπτυξαν σε βάθος ειδικότερες θεματικές όπως τη χρήση βίας, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τη σύσταση και αναγνώριση κρατών, το διεθνές ποινικό δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το καθεστώς των εγκλωβισμένων/αγνοουμένων, το νομικό καθεστώς της νεκρής ζώνης, καθώς και ζητήματα αστικού και ποινικού δικαίου που προκύπτουν από το σφετερισμό περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.
Μέσα από τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις, σύμφωνα με τον ΠΔΣ, κατέστη σαφές ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της Κύπρου και, λόγω της φύσης τους, οι παραβιάσεις της Τουρκίας δεν θεραπεύονται ούτε με την πάροδο του χρόνου ούτε με κανέναν άλλο τρόπο. Αναδείχθηκε, ακόμη, σύμφωνα με τον ΠΔΣ πως υπάρχουν νομικά εργαλεία στη φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Δημοκρατίας και των πολιτών της και για αντιμετώπιση της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις