ΥΓΕΙΑ

Το μενού των διακοπών πρέπει να είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ - Ανάγκη για πολυβιταμινούχα συμπληρώματα που καταπολεμούν το στρες

Το μενού των διακοπών πρέπει να είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ - Ανάγκη για  πολυβιταμινούχα συμπληρώματα που καταπολεμούν το στρες

Το διατροφικό savoir vivre του καλοκαιριού είναι τόσο έντονο που πολλές φορές συμβολίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με ένα χωνάκι παγωτό ή μια φέτα δροσερό παγωμένο καρπούζι.

Και αυτό συμβαίνει γιατί η πιο αγαπημένη και πιο ζεστή εποχή του χρόνου εκ των πραγμάτων θέτει κάποιους κανόνες σε ό,τι αφορά την προτίμηση στην κατανάλωση τροφίμων αλλά και την όλη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες, αλλά περισσότερο δροσιστικά τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνες και μικροστοιχεία που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.

Αποφεύγουμε τα βαριά και λιπαρά γεύματα, τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και άλλα σνακ που χαρίζουν απόλαυση, δροσιά και ενέργεια, χωρίς να μας επιβαρύνουν με περιττά συστατικά. Περιορίζουμε το αλάτι και τα καυτερά καρυκεύματα, ελαττώνουμε το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, τρώμε περισσότερο ψάρι καθώς και απ’ όλα αυτά τα κηπευτικά που έχει το μποστάνι, αυτά με τα υπέροχα χρώματα και την πολυβιταμινούχα σύσταση.

Για να λειτουργήσει το σώμα μας όσο το δυνατό καλύτερα και να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του χωρίς στρες και χωρίς να υφίσταται κράμπες από την έντονη άσκηση χρειάζεται συστατικά «καταλύτες» όπως αυτοί που περιέχονται στις πολυβιταμίνες.

Όταν κάνει ζέστη χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά, που μπορούμε να προσλάβουμε και μέσα από τα τρόφιμα, όπως υπογραμμίζει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου. Smoothies, φυσικοί χυμοί φρούτων και κρύες ντοματόσουπες μάς ενυδατώνουν όταν η έντονη εφίδρωση αυξάνει την ανάγκη του οργανισμού για υγρά. Επιπλέον, όταν κάνει ζέστη χρειαζόμαστε μικρά και συχνά εύπεπτα γεύματα. Ένα γιαούρτι με μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, δύο κριτσίνια με ένα κομμάτι τυρί, μια κρύα σούπα, μια σαλάτα με στραγγισμένα όσπρια ή πένες ολικής άλεσης αποτελούν ένα ιδανικό σνακ ή κανονικό γεύμα, ανάλογα με την ποσότητα που θα σερβίρουμε στο πιάτο.

Όταν κάνει πολλή ζέστη και νιώθουμε ατονία ή πέφτει λίγο η αρτηριακή μας πίεση μπορούμε να βάλουμε λίγο παραπάνω αλάτι στη διατροφή για να νιώσουμε καλύτερα. Λίγα chips, μερικά κράκερ, ένα κομμάτι πιο αλμυρό τυρί, όπως η παρμεζάνα ή η φέτα, βοηθούν να καταπολεμήσουμε την υπόταση του καλοκαιριού.

Πολυβιταμίνες. Το έξτρα που χρειαζόμαστε

Μπορεί να θεωρούμε ότι τον χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά το καλοκαίρι είναι μια εξίσου απαιτητική περίοδος οπότε το διάβασμα και η δουλειά αντικαθίστανται με φυσική δραστηριότητα και σπορ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα καθώς αποτελούν συστατικά των ενζύμων και των συνενζύμων του οργανισμού μας. Για να λειτουργήσει το σώμα μας όσο το δυνατό καλύτερα και να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του χωρίς στρες και χωρίς να υφίσταται κράμπες από την έντονη άσκηση χρειάζεται συστατικά «καταλύτες» όπως αυτοί που περιέχονται στις πολυβιταμίνες. Θυμηθείτε ότι τις πολυβιταμίνες μπορείτε να τις παίρνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, κατά προτίμηση όχι βράδυ, γιατί όταν περιέχουν διεγερτικά και τονωτικά συστατικά ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου.

Επίσης, η λήψη των πολυβιταμινών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για να χαλάσετε το μοντέλο της διατροφής σας το καλοκαίρι. Η πλειονότητα των κηπευτικών, των ψαριών και όλων των υγιεινών τροφίμων που μπορούν να ενταχθούν καθημερινά στο διαιτολόγιό σας σάς δίνει την ευκαιρία να φτιάξετε ένα μοντέλο διατροφής που θα μπορέσετε να κρατήσετε και τον χειμώνα με όσα δίνει το χειμωνιάτικο μποστάνι, ώστε να αποφύγουμε λάθη διατροφικά που ευνοούν την έλευση χρόνιων νοσημάτων. Το ότι παίρνετε μια καλής ποιότητας πολυβιταμίνη δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρέφεστε διαρκώς με junk food.

Αντίθετα, όταν η διατροφή είναι σωστή και περιέχει πολλές βιταμίνες, αλληλεπιδρά με τα συστατικά των πολυβιταμινών και δίνει ένα καλύτερο αποτέλεσμα– αντίθετα, καμιά πολυβιταμίνη στον κόσμο δεν μπορεί να σβήσει τον κακό αντίκτυπο μιας συνεχιζόμενης ανθυγιεινής διατροφής. Μαζί με τις πολυβιταμίνες φροντίζουμε να πίνουμε πολύ νερό, παράλληλα περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ και αποφεύγουμε το κάπνισμα, ενώ προσπαθούμε να τρώμε κρέας μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα, επιλέγοντας στεγνά από λίπος κομμάτια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top