H Κύπρος έχει θέσει την Ψηφιακή Στρατηγική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην προμετωπίδα των μεταρρυθμίσεων της με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
«Η Κύπρος έχει καταφέρει να αναπτύξει μια εξαιρετική δορυφορική και υποθαλάσσια καλωδιακή υποδομή που χρησιμοποιείται για να συνδέει το νησί με τις γειτονικές του χώρες, όπως επίσης και με τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και την Καινοτομία στην Παγκόσμια Τεχνολογία Τηλεπικοινωνιών με αφορμή τα 150 χρόνια της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ΙΤU).
Όπως πρόσθεσε, «μια ψηφιακή ενιαία αγορά θα αυξήσει την προοπτική ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις και θα επιτρέψει στις εταιρείες να εισέλθουν σε μια αγορά 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυξάνοντας συνεπώς την οικονομική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας».
«Κάνουμε προσπάθειες για να καταστήσουμε την Κύπρο ένα από τα καλύτερα μέρη διεθνώς για να αρχίσει και να αναπτύξει κανείς μια επιχείρηση. Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη ενός ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την απόδοση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε ότι «για το επιτύχουμε αυτό έχουμε αναπτύξει μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική μεταρρύθμισης που θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και τους κανονισμούς και θα δημιουργήσει ένα πιο ικανό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον», και σημείωσε ότι η Κύπρος έχει θέσει την Ψηφιακή Στρατηγική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην προμετωπίδα των μεταρρυθμίσεων της με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
«Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι απόλυτα δεσμευμένη και έτοιμη για να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη της ψηφιακής μας οικονομίας και για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές», έτσι ώστε καταναλωτές και επιχειρήσεις να αδράξουν τα οφέλη από τις τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δημητριάδης: €107 εκατ. για 19 έργα
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης τόνισε πως, παρόλο που η Κύπρος βρίσκεται στον μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
«Γι' αυτό το λόγο αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής για την Κύπρο», είπε, προσθέτοντας πως συστάθηκε μια ομάδα υψηλού επιπέδου τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εμπλουτίσει την στρατηγική με νέες ιδέες και έργα, και ότι μέτρα και δράσεις της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής έχουν τεθεί με σειρά προτεραιότητας στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2015-2017.
Όπως είπε, το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει 19 έργα αξίας περίπου €107 εκατομμυρίων και στοχεύει, μεταξύ άλλων, να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση και να παρέχει επιπρόσθετες δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, να βελτιώσει την ψηφιακή επιχειρηματικότητα και να εξελίξει την ηλεκτρονική υγεία.
«Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα συνεισφέρει στην επαναδραστηριοποίηση και αναδιάρθρωση της οικονομίας μας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Δημητριάδης μίλησε ωστόσο για αδικαιολόγητη διάκριση στη βάση της γεωγραφικής θέσης. Λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση της Κύπρου από την ηπειρωτική Ευρώπη, η βελτίωση της πρόσβασης και της παροχής προϊόντων και υπηρεσιών σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές αποτελεί μια αναγκαιότητα, κατέληξε.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο Γενικός Γραμματέας του ITU Χουλίν Ζιάο τόνισε την αλλαγή που επέφερε η ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και τον γρήγορο ρυθμό που επέρχεται πλέον η αλλαγή.
Ανέφερε ότι χρειάστηκαν 125 χρόνια για αν επιτευχθούν οι πρώτες συνδέσεις μέσω σταθερής τηλεπικοινωνίας και μόλις 11 χρόνια για να συνομολογηθούν τα πρώτα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Χουλίν, σήμερα 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πλέον συνδεδεμένοι μέσω του διαδικτύου.
«Είναι απίστευτο πόσο έργο έχει γίνει στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορικής», είπε.
Τέλος, η Σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μέγκαν Ρίτσαρντς είπε ότι ο στόχος της Κομισιόν είναι να συστήσει και να επεκτείνει την ενιαία αγορά της ΕΕ στον ψηφιακό κόσμο.
Η Ενιαία Αγορά άρχισε να υλοποιείται πριν από είκοσι χρόνια αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια στη μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών στην ΕΕ σε ένα ψηφιακό κόσμο, είπε.
Υπογράμμισε πως η ψηφιακή οικονομία είναι πολύ σημαντική για όλη την Ευρώπη και τον τομέα των υπηρεσιών, που αναπτύσσεται δραματικά.
Υπενθύμισε, τέλος, ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες που έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τη ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν ήταν η σύσταση μιας συνδεδεμένης ψηφιακής ενιαίας αγοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις