ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Ολγκίν με έμμεσα μηνύματα για περαιτέρω υποχωρήσεις – Αμηχανία από πλευράς κυβέρνησης

Επιστολή Ολγκίν με έμμεσα μηνύματα για περαιτέρω υποχωρήσεις – Αμηχανία από πλευράς κυβέρνησης

Λίγες ημέρες πριν παραδώσει την έκθεσή της στον ΓΓ των ΗΕ, η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τον Κυπριακό λαό προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά για το τι θα επακολουθήσει στην έκθεσή της, την οποία θα παραδώσει στον ΓΓ των ΗΕ,στις 10 Ιουλίου.

Σε ανοικτή επιστολή της προς τον Κυπριακό λαό, η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες μας προτρέπει «να σκεφτούμε διαφορετικά» και μακριά από προσπάθειες που δημιούργησαν μάταιες προσδοκίες στο παρελθόν. Αν και εκφράζει την πρόθεσή της να συνεχίσει τις προσπάθειες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της στο νησί, υπό την αίρεση της απόφασης που θα λάβει ο εντολοδόχος της, η κ. Ολγκίν συνεχίζει λέγοντας πως, «είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, παραμένοντας πεπεισμένοι ότι ένα κοινό μέλλον θα φέρει μεγάλες ευκαιρίες σε όλους τους Κύπριους».

Οι παραινέσεις της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ έρχεται λίγες ημέρες μετά τις εκθέσεις Γκουτέρες για ΟΥΝΦΙΚΥΠ οι οποίες για μία ακόμη φορά, κινούνται στη λογική των ίσων αποστάσεων» αλλά και την έκθεση Κόλιν Στιούαρτ για τα όσα συμβαίνουν στην νεκρή ζώνη, ο οποίος ουσιαστικά κλείνει τα μάτια στις προκλητικές ενέργειες των κατοχικών στρατευμάτων.

Όλα αυτά, την ώρα που ο Ερσίν Τατάρ στέλνει μήνυμα από το Αζερμπαϊτζάν ότι η εντολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ λήγει στις 10 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα παρουσιάσει την έκθεσή της στον ΓΓ των ΗΕ, λέγοντας πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να διατηρήσει το σφετερικό της καθεστώς και να καταπιέσει τον λαό μου υπό την τυραννία της απομόνωσης». Οι δηλώσεις Τατάρ έγιναν ενώπιον του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος μάλιστα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ.

Αμηχανία στη Λευκωσία

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία θέλοντας να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας αναφορικά με τα επόμενα βήματα- αν και εφόσον υπάρξουν- στο Κυπριακό, επικεντρώνεται απλά στην «ισχυρή βούληση» της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για συνέχιση των προσπαθειών της και της πεποίθησης της για οριστική επίλυση του κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει, πως «συμμεριζόμαστε με την κα Ολγκίν και τον ΓΓ του ΟΗΕ το ίδιο όραμα για οριστική επίλυση που να καθιστά την Κύπρο περιφερειακό χώρο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας» παραλείποντας ωστόσο να σχολιάσει την προτροπή Ολγκίν, να απομακρυνθούμε δηλαδή από λύσεις του παρελθόντος.

Αντιδράσεις κομμάτων

Διαστρέβλωση της ιστορίας, της πραγματικότητας και της σωστής διάστασης του Κυπριακού, στην επιστολή Ολγκίν, βλέπει η ΕΔΕΚ η οποία αναφέρει πως η ανοιχτή επιστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ πάσχει από μία σοβαρή παράλειψη, η οποία φτάνει στα όρια της διαστρέβλωσης. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο τύπου της ΕΔΕΚ Γιώργο Γεωργίου, απουσιάζει από την επιστολή όχι μόνο η οποιαδήποτε αναφορά ότι το κυπριακό είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής, εποικισμού και παραβίασης όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ούτε καν υπονοείται αυτή η αδυσώπητη πραγματικότητα, την οποία οι Ελληνοκύπριοι βιώνουν για πενήντα χρόνια.

Το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η τροχιοδεικτική τοποθέτηση της προσωπικής απεσταλμένης θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως πρόκειται για μια εν πολλοίς πυθιακή περιγραφή της εμπειρίας της κ. Ολγκίν από την άμεση εμπλοκή της στη διερεύνηση για επανέναρξη των συνομιλιών. Όμως έχει πολύ σαφή στοιχεία για τον βαθμό κατανόησης και των στόχων σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση. Για παράδειγμα σημειώνεται ότι ουδεμία αναφορά γίνεται στην Τουρκία (χώρα μέλους του ΟΗΕ) και την κατοχή από αυτή του 37% του εδάφους της Κύπρου(χώρας μέλους του ΟΗΕ).

Επί της διαδικασίας

Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές με τη Λευκωσία να αναμένει το περιεχόμενο της έκθεσης Ολγκίν και το κατά πόσο ο ΓΓ θα ανανεώσει τους όρους εντολής της προσωπικής απεσταλμένης. Οι όποιες εξελίξεις στο κυπριακό αναμένονται τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκεί, θα διαφανεί εάν η τουρκική πλευρά θα είναι πρόθυμη να παρακαθίσει σε τριμερή ή πενταμερή άτυπη συνάντηση, στο περιθώριο της Συνέλευσης.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία αναμένει το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 12 Ιουλίου, στη Νέα Υόρκη

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μίμης Πλέσσας: Δέκα τραγούδια που έγραψαν ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο - Δείτε βίντεο

• Άγριος καυγάς στο ΓΝ Λευκωσίας - Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές

• Στο νοσοκομείο παιδάκι μετά από φωτιά στη Λάρνακα - Εκκενώθηκε πολυκατοικία

• Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Τι μας φέρνει ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα - Θα δούμε βροχές;

• Ψάχνεις δουλειά; Μάθε πώς μπορείς να γίνεις επαγγελματίας οδηγός ταξί

• Πότε μια επιχείρηση δικαιούται να απασχολήσει προσωπικό από τρίτες χώρες - Το ποσοστό μακροχρόνιων Κυπρίων ανέργων

• Χριστίνα Παυλίδου: Ραγίζει καρδιές η ανάρτηση της για τη μητέρα της



Live: Το Ισραήλ χτύπησε τη νότια Βηρυτό, ιρανικές βάσεις στη Συρία και τζαμί στη Γάζα

Live: Το Ισραήλ χτύπησε τη νότια Βηρυτό, ιρανικές βάσεις στη Συρία και τζαμί στη Γάζα

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες, πυροδοτήθηκε όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εξαπέλυσαν έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας κάπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας άλλους περίπου 250 ομήρους, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Συνεχής ενημέρωση πιο κάτω 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top