Τα επόμενα βήματα εν μέσω ενός θολού τοπίου γύρω από το κυπριακό αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στις 10.00 ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μία συνάντηση για τον οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενό της, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του, να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Στο παρασκήνιο πάντως αφέθηκε να διαρρεύσει ότι υπάρχει εισήγηση από πλευράς των ΗΕ για αποδοχή κάποιων ζητημάτων έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στο κυπριακό, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίζει πως το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο, είναι καθορισμένο από το ΣΑ των ΗΕ και «δεν υπάρχει κάτι να διαπραγματευτούμε εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου».
Εν αναμονή της έκθεσης της Ολγκίν η οποία θα παραδοθεί στον ΓΓ των ΗΕ αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, το εθνικό συμβούλιο θα θέσει επί τάπητος όλα τα σενάρια και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.
Διαφορές των δύο πλευρών βλέπει ο Γκουτέρες
Μία από τα ίδια αναφέρει η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο στην οποία ο Αντόνιο Γκουτέρες, εστιάζει ουσιαστικά στις «διαφορές των δύο πλευρών» παραβλέποντας για μία ακόμη φορά ότι το κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής, καλώντας τα δύο μέρη να εμπλακούν σε διάλογο για επίλυση των διαφορών τους, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν ένταση και να υποσκάψουν την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.
Προχωρώντας ένα βήμα παρά κάτω, ο Αντόνιο Γκουτέρες ουσιαστικά «ενισχύει» τη θέση του Ειδικού του Αντιπροσώπου, σε ότι αφορά στις παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη. Ο ΓΓ εκφράζει την ανησυχία του για τον αριθμό ρεκόρ όπως αναφέρει των παραβιάσεων και των δύο πλευρών στη νεκρή ζώνη και για τις παραβιάσεις που προωθήθηκαν και από τις δύο πλευρές, το οποίο σηματοδοτεί τη διάβρωση του σεβασμού προς ην εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την περιφρόνηση που επιδεικνύεται και από τις δύο πλευρές.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην «κοινωνία των πολιτών». Ο ΓΓ καλεί τους δύο ηγέτες να λάβουν πραγματικά βήματα προς τη διευκόλυνση της συμφιλίωσης και την υποστήριξη των διακοινοτικών επαφών, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι φωνές της κοινωνίας των πολιτών περιλαμβάνονται ουσιαστικά στο επίπεδο λήψης πολιτικών αποφάσεων.
ΕΔΕΚ: Απουσία από τις εκθέσεις της αποτύπωσης της πραγματικότητας
Για μια ακόμη φορά εντοπίζεται η απουσία, από τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, της αποτύπωσης της πραγματικότητας, ότι δηλαδή το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής, εποικισμού και παραβίασης όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρει η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή της. Η εξοργιστική φιλοσοφία των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, για την Ειρηνευτική Δύναμη και για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών, αναδεικνύεται από:
Την απαράδεκτη τήρηση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη μια και το ψευδοκράτος και τις κατοχικές αρχές από την άλλη, με την παραίνεση και προς τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση της έντασης. Την εξίσωση των προκλητικών παραβιάσεων του καθεστώτος της νεκρής ζώνης από τον κατοχικό στρατό και το ψευδοκράτος, με στοιχειώδεις ενέργειες των αρχών της Δημοκρατίας για έλεγχο του τι τεκταίνεται στη νεκρή ζώνη. Την παραίνεση προς τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε διάλογο, για να λύσουν δήθεν τις διαφορές τους, ενώ γνωρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εμπλακεί σε διάλογο για τη νεκρή ζώνη με το ψευδοκράτος. Τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι η Εθνική Φρουρά παραβίασε δήθεν το καθεστώς της νεκρής ζώνης, περισσότερες φορές από τον κατοχικό στρατό.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ χρησιμοποιεί τους παράνομους μετανάστες που στρατοπεδεύουν στη νεκρή ζώνη, για να επικρίνει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι για τη συγκέντρωση παράνομων μεταναστών στη νεκρή ζώνη την ευθύνη φέρει η Τουρκία και η ίδια η UNFICYP.
Παράλληλα η ΕΔΕΚ σημειώνει «την απαράδεκτη αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ σε τουρκοκυπριακή αστυνομία».
Την ανησυχία του για την στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, με την οποία εξισώνει την επιθετική διάταξη του κατοχικού στρατού με την αποτρεπτική φιλοσοφία της Εθνικής Φρουράς.
Η έκφραση ανησυχίας για την κατάσταση στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και οι επικρίσεις για ενέργειες ψευδοαστυνομικών στην Πύλα, δεν μετριάζουν το απαράδεκτο της φιλοσοφίας των εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες».
Αναφορικά με το κυπριακό, η ΕΔΕΚ επισημαίνει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θέτει στο περιθώριο την ουσία, ανάγοντας σε μείζον θέμα και επιδίωξη, τη «συνεργασία» των δύο πλευρών για:
-Κοινά έργα
-Αξιοποίηση των «κοινών» φυσικών πόρων
-Αύξηση του εμπορίου
-Διάνοιξη και άλλων οδοφραγμάτων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις