ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψετε το δέρμα από ρυτίδες και άλλες βλάβες που προκαλεί ο ήλιος

Πώς να προστατέψετε το δέρμα από ρυτίδες και άλλες βλάβες που προκαλεί ο ήλιος

Δεν είναι μόνο οι ρυτίδες που προκαλεί η παρατεταμένη και χωρίς προφύλαξη έκθεση στον ήλιο, αλλά και ο καρκίνος του δέρματος. Τι συμβουλεύουν ειδικοί.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και έχει τρεις κύριες στιβάδες, την επιδερμίδα, το χόριο ή κυρίως δέρμα και τον υποδόριο λιπώδη ιστό.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί ένα τριπλό φράγμα ενάντια σε επιβλαβείς ουσίες του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Το δέρμα καθημερινά εκτίθεται στον ήλιο και στους ρύπους και αγωνίζεται για την υγεία μας.

Όμως, όσο ισχυρό κι αν είναι, είναι επίσης ευάλωτο σε βλάβες, ιδίως από τον ήλιο.

Μία βλάβη στο δέρμα δεν εμφανίζεται κατευθείαν, μπορεί να πάρει πολλά χρόνια μέχρι να εκδηλωθεί, είτε ως ρυτίδες (φωτογήρανση), είτε ακόμη και ως θανατηφόρος καρκίνος.

«Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, όποιες ηλιακές βλάβες, όπως εγκαύματα και να είχατε στο παρελθόν, ποτέ δεν είναι αργά για να φροντίσετε και να προστατεύσετε σωστά το δέρμα σας. Ξεκινήστε να το προστατεύετε σήμερα», εξηγεί στο NEWS 24/7 Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πώς προκαλούνται οι ρυτίδες

Υπάρχουν φήμες ότι με το χαμόγελο και το συνοφρύωμα αποκτούμε ρυτίδες καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό δεν ισχύει.

«Οι ένοχοι είναι οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο δέρμα και η έκθεση στον ήλιο. Καθώς μεγαλώνουμε, παράγουμε λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, γεγονός που μειώνει την ανθεκτικότητα του δέρματός μας. Χάνουμε επίσης υποδόριο λίπος και αυτή η απώλεια δομικής υποστήριξης οδηγεί σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Τις διαδικασίες αυτές επιταχύνει ο ήλιος», εξηγεί η κυρία Λαμπρινοπούλου.

Δεδομένου ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να σταματήσουν με επιτυχία τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος, η προστασία του από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε.

Πόσο συχνές είναι οι βλάβες από τον ήλιο

«Οι βλάβες από τον ήλιο είναι εξαιρετικά συχνές», λέει η Mary L. Stevenson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Δερματολογίας Ronald O. Perelman της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Δύο διαφορετικές περιοχές μήκους κύματος φωτός προκαλούν διαφορετικές μορφές βλάβης του δέρματος.

Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) οδηγεί σε πιο πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) μπορεί να προκαλέσει «βλάβη στο DNA που μετατρέπει τα φυσιολογικά κύτταρα σε προκαρκινικά ή καρκινικά κύτταρα. Η βλάβη μπορεί να πάρει χρόνια για να εμφανιστεί, κάτι που σημαίνει ότι τα τα ηλιακά εγκαύματα που πάθατε στα 20 σας μπορεί να γίνουν καρκίνος του δέρματος στα 50 σας», συμπληρώνει η κυρία Λαμπρινοπούλου.

Το περιβάλλον μπορεί επίσης να επιτίθεται στο δέρμα, όπως αναφέρει ο Shadi Kourosh, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Μαθαίνουμε όλο και περισσότερο για το ρόλο άλλων παραγόντων, όπως η υπέρυθρη (θερμική) ακτινοβολία και η ρύπανση ως παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που οφείλονται στο νέφος και στις πυρκαγιές μπορούν στην πραγματικότητα να διαβρώσουν τον δερματικό φραγμό και να προκαλέσουν βλάβες στο DNA», εξηγούν οι ειδικοί.

Πώς μπορείτε να κάνετε πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε τον καρκίνο του δέρματος αν έχετε ήδη υποστεί βλάβες στο DNA σε μικρή ηλικία», δηλώνει ο Jeremy Brauer, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στο Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο, με το να εφαρμόζετε συμπεριφορές προστασίας από τον ήλιο. Αυτές περιλαμβάνουν την κατάλληλη εφαρμογή αντηλιακού ευρέος φάσματος UVA/UVB και υψηλού δείκτη προστασίας, τη χρήση ρούχων με συντελεστή προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία, καπέλο και γυαλιά ηλίου, την αναζήτηση σκιάς και τον προγραμματισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων πριν από τις 11 π.μ. ή μετά τις 7 μ.μ. όποτε είναι δυνατόν», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε δερματολόγο

Κάθε είδους σπυράκι, είτε μοιάζει με τσίμπημα εντόμου ή κόκκινο εξόγκωμα που δεν υποχωρεί μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες, καθώς και οτιδήποτε προκαλεί φαγούρα, είναι επώδυνο, αιμορραγεί ή αυξάνεται σε μέγεθος, πρέπει να το δείχνετε σε δερματολόγο, συνιστούν οι ειδικοί.

Πηγή: news247.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φονικό στην Πάφο: Στο νοσοκομείο η μητέρα του θύματος - Φαίνεται να δέχθηκε σπρώξιμο κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης

Ρίχνουν «στάχτη» στα μάτια καταναλωτών και τους πωλούν διαμάντια «μαϊμού» - Πώς τους ξεγελούν και τι να προσέξετε

Μονή Αββακούμ: Αντιμέτωποι με 19 κατηγορίες και 14 χρόνια φυλάκισης - Ποιος έδωσε τα χρήματα της εγγύησης

«Λαμπάδιασαν» όχημα 34χρονου στη Λεμεσό - Υπέστη εκτεταμένες ζημιές

Βρετανία: Ποιος είναι ο ο νέος Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ - Η πορεία του μέχρι τη Ντάουνινγκ Στριτ

Aπολύθηκες; Μάθε τα δικαιώματα σου - Ολες οι λεπτομέρειες



Έπεσαν οι τόνοι στο εθνικό συμβούλιο - Δρομολόγηση συγκεκριμένων κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο

Έπεσαν οι τόνοι στο εθνικό συμβούλιο - Δρομολόγηση συγκεκριμένων κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο

Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου η σημερινή, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το φως των προκαταρκτικών εκθέσεων του ΓΓ των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και λίγες μέρες πριν την ετοιμασία της έκθεσης Ολγκίν, η οποία σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, αναμένεται στις 10 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top