Το περιουσιακό δήλωσε ότι έθεσε στον Κόλιν Στιούαρτ ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζοντας ότι στα κατεχόμενα υπάρχει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που ιδρύθηκε με την έγκριση του ΕΔΑΔ ως ένα μέσο θεραπείας για την περιουσίες και τα ακίνητα που οι Ελληνοκύπριοι άφησαν στον «βορρά», κατά την έκφρασή του και προσφέρει επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ, μετά την συνάντησή του με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, πρόσθεσε ότι 20 χρόνια μετά (την απόφαση του ΕΔΑΔ) οι Ε/κ «τ’ αφήνουν αυτό στην άκρη» και «κυνηγούν ανθρώπους και τους συλλαμβάνουν και τους φυλακίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», κάτι που – όπως ανέφερε - δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτό.
«Αυτό πρέπει να τελειώσει γιατί δεν έχει νομική βάση», ισχυρίστηκε. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι ε/κ περιουσίες που έμειναν στα κατεχόμενα μετά το 1974 έχουν απαλλοτριωθεί με βάση του «συντάγματος» του ψευδοκράτους και δόθηκαν «τίτλοι ιδιοκτησίας» με βάση τους «βαθμούς ίσης αξίας» (ΣΣ:: σύστημα διανομής σπιτιών και περιουσιών στους Τ/κ μετά το 1974) κι αυτοί οι «τίτλοι» με το πέρασμα του χρόνου φυσιολογικά πουλήθηκαν «με καλή πρόθεση» κι αγοράστηκαν «με καλή πρόθεση», έγιναν επενδύσεις.
Κατά τον κ. Τατάρ, σε όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες διεθνώς αυτή είναι η αντίληψη που επικρατεί κι αυτά τα ζητήματα, σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία ή λύση, θα λυθούν «μεταξύ κρατών. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να κρατούνται και να συλλαμβάνονται άτομα που σχετίζονται με αυτό το θέμα».
«Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι εάν τα δικαστήρια της νότιας Κύπρου συζητήσουν γρήγορα αυτό το θέμα και ασκηθεί έφεση στα δικαστήρια της ΕΕ, πιστεύουμε ότι τα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν σίγουρα μια πιο αποδεκτή απόφαση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, αυτά θα χρειαστούν χρόνο και αφού χρειάζεται χρόνος, θα οδηγήσουν σε κάποιες εντάσεις και αδικίες που κανείς δεν επιθυμεί, ανέφερε και γι’ αυτό – είπε - εξέφρασε την ανησυχία του στον κ. Στιούαρτ. Σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε, η «προεδρία», η «κυβέρνηση», τα πολιτικά κόμματα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, η πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων, η «ένωση εργολάβων», θα εντείνουν περαιτέρω όλες τις ενέργειές τους και θα φέρουν το θέμα και τις διαδικασίες που υπάρχουν για την επίλυσή του στην προσοχή της διεθνούς κοινότητας.
Θεωρεί, ανέφερε, ότι η ε/κ πλευρά πολιτικοποιεί το ζήτημα για να προκαλέσει ζημιά στην τ/κ πλευρά, «κι αυτό μας λυπεί».
Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι συνεχίζει από καιιρού εις καιρόν τις συναντήσεις με τον ΟΗΕ, γιατί Κυπριακό υπάρχει και υπάρχουν διάφορες διαστάσεις. «Όμως, παρά όλα όσα έχουν γίνει, εάν πρόκειται να ξεκινήσει ξανά μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, θα έχουμε οπωσδήποτε κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, διότι αυτό είναι εγγενές δικαίωμά μας».
Αυτές τις θέσεις, συνέχισε, εκφράζει τα τελευταία 4 χρόνια και «φυσικά, η Τουρκική Δημοκρατία είναι προσηλωμένη στη νέα μας πολιτική. Χωρίς δισταγμό, μοιράστηκα μαζί τους ότι μας στηρίζει η Τουρκία».
Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στα όσα είπε στην προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ χθες στο Λονδίνο, επαναλαμβάνοντας αναφορές που έκανε στις πρωινές του δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και δίδοντας έμφαση στο αίτημα του για τα «3D», το απευθείας εμπόριο, τις απευθείας πτήσεις και απευθείας επαφές των Τ/κ στο εξωτερικό, τα οποία – όπως είπε – τους είχαν υποσχεθεί και μετά το σχέδιο Ανάν αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις