Η διαφάνεια το μεγάλο στοίχημα για τους νέους δήμους

Η διαφάνεια το μεγάλο στοίχημα για τους νέους δήμους

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εισέρχεται από σήμερα και επίσημα σε νέα εποχή. 20 νέοι δήμου και 5 Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης καλούνται να υλοποιήσουν σχεδιασμούς έργο προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι αναμένουν πως η οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι αναβαθμισμένες. Ένα από τα ερωτήματα είναι κατά πόσο το κόστος για τους δημότες θα αυξηθεί, ένα ερώτημα που μέχρι σήμερα δεν απαντήθηκε, ξεκάθαρα. Στην αναμονή λοιπόν, για να δούμε εάν όσα ψήφισε η βουλή «εν τη σοφία της», θα φέρουν χαμόγελα στους δημότες, ή θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Για πρώτη φορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εισάγεται σύστημα διαφάνειας και ελέγχου, με τη δημιουργία προληπτικού ελέγχου σε κάθε δήμο και τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων που καλούνται να πάρουν τα δημοτικά συμβούλια, στο διαδίκτυο. Ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αρκετές φορές βρίσκονται μπροστά σε αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση ή χωρίς να γνωρίζουν πώς λήφθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Δημοτικά συμβούλια τα οποία συνεδρίαζαν χωρίς να υπάρχει απαρτία, δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι ψήφιζαν τηλεφωνικώς, πρακτικά τα οποία δεν τηρούνταν είναι μερικά από τα όσα γίνονταν, σε κατά τα άλλα ανοιχτές συνεδριάσεις, δημοτικών συμβουλίων.

Ο νόμος είναι εκεί σε ότι αφορά στο σύστημα διαφάνειας και ελέγχου. Το στοίχημα είναι κατά πόσο, θα εφαρμοστεί. «Ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα»

ΕΓ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Όλα τα βλέμματα στην Άγκυρα - Η Λευκωσία αναμένει το τουρκικό «πράσινο φως»

Κυπριακό: Όλα τα βλέμματα στην Άγκυρα - Η Λευκωσία αναμένει το τουρκικό «πράσινο φως»

Έντονος διπλωματικός πυρετός βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από το Κυπριακό, με τη Λευκωσία να στρέφει πλέον το βλέμμα στην Άγκυρα και να αναμένει τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας. Η επόμενη φάση των προσπαθειών, για επανέναρξη των συνομιλιών. φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο η Τουρκία θα επιλέξει να ανταποκριθεί στα μηνύματα που μεταφέρονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.