ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Ο καταδυτικός τουρισμός είναι μια από τις ειδικές μορφές τουρισμού, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όχι μόνο κατά τη καλοκαιρινή περίοδο, αλλά ολόχρονα. Η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού προωθείται ιδιαίτερα από το αρμόδιο Υφυπουργείο, μέσω διάφορων ενεργειών καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από περισσότερα από 70 σημεία κατάδυσης σε ολόκληρη την Κύπρο, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τα ζεστά νερά της Κύπρου όπως και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, προσφέρουν καλή ορατότητα καθιστώντας το νησί μας ένα πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις της κατάδυσης, αφού μπορούν να απολαύσουν την μοναδική αυτή εμπειρία στο έπακρο.

Ταυτόχρονα, πέραν των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, το νησί ελκύει δύτες απ’ όλο τον κόσμο λόγω και των κορυφαίων ναυαγίων αλλά και της πλούσιας θαλάσσιας ζωής που διαθέτει ο βυθός του. Δύο από τα πιο μαγευτικά σημεία που υπάρχουν στην Κύπρο, είναι το Ναυάγιο Ζηνοβία στη Λάρνακα και το MUSAN στην Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υφυπουργείο Τουρισμού στο ThemaOnline, ενώ δεν έχει καταγραφεί ενδεικτικός αριθμός τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο αποκλειστικά για τον καταδυτικό τουρισμό, υπολογίζεται ότι ελκύει χιλιάδες λάτρεις του είδους στο νησί μας ολόχρονα. Ταυτόχρονα, το νησί μας ελκύει δύτες απ’ όλο τον κόσμο λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, των κορυφαίων ναυαγίων, της πλούσιας θαλάσσιας ζωής που διαθέτει ο βυθός, ενώ ταυτόχρονα η Κύπρος διαθέτει ίσως τα πιο διαυγή νερά της Μεσογείου.

Το νησί απολαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες καταδυτικές σεζόν στην Μεσόγειο χάρη στα ζεστά νερά, η θερμοκρασία των οποίων κυμαίνεται ολόχρονα μεταξύ 16 - 27 βαθμών Κελσίου, γεγονός που ενισχύεται περαιτέρω από την άριστη ορατότητα λόγω της απουσίας πλαγκτόν.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού και να βρουν πληροφορίες σχετικά με όλα τα σημεία κατάδυσης που υπάρχουν σε ολόκληρη την Κύπρο. Η Κύπρος κατέχει 77 καταγεγραμμένα σημεία κατάδυσης. Όλα τα σημεία και οι σχετικές πληροφορίες είναι αναρτημένα εδώ

Εκ των 77 σημείων αυτών, οι λάτρεις του είδους πάντα ξεχωρίζουν το Ναυάγιο Ζηνοβία και το Musan. Σημειώνεται ότι, το Ναυάγιο Ζηνοβία, σύμφωνα με διεθνής κατηγοριοποιήσεις, πέραν του ότι είναι παγκοσμίως γνωστό, είναι ένα από δέκα καλύτερα ναυάγια στον κόσμο, και ελκύει πολλούς λάτρεις των καταδύσεων να έρθουν να το δουν από κοντά και να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. 

Ακόμη, το MUSAN είναι το πρώτο πάρκο γλυπτών που έχει γίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν με λεπτομέρεια το μεγαλείο του Musan, αφού υπάρχει 3D παρουσίαση του χώρου.

Το Ναυάγιο Ζηνοβία

Κατατάσσεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα ναυάγια παγκοσμίως. Το Ζηνοβία είναι ένα σουηδικό οχηματαγωγό φέρρυ, το οποίο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι το 1980, ως εκ τούτου του αποδόθηκε η ονομασία «Ο Τιτανικός της Μεσογείου».

Αυτή τη στιγμή κείτεται πάνω στην μπουκαπόρτα του σε ένα στρώμα άμμου και βράχων. Το 172 μέτρων φέρρυ μετέφερε 108 νταλίκες με ποικίλο φορτίο η κάθε μια, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, στρατιωτικού εξοπλισμού, τροφίμων και συστημάτων τηλεπικοινωνίας, καθώς και ένα εκατομμύριο αυγά τα οποία, ακόμη και αυτά, μένουν άθικτα κάτω από το νερό.

Στο ναυάγιο υπάρχει αφθονία θαλάσσιας ζωής, με αγέλες ψαριών συμπεριλαμβανομένων σφυρίδων, μπαρακούντα, σκουμπρί, βασιλικό σκουμπρί καθώς και σμέρνες, σαλάχια, χελώνες και χταπόδια. Το πλοίο και μέρος του φορτίου του είναι άθικτα, καθιστώντας το συναρπαστικό για εξερεύνηση.

Σχετικές πληροφορίες:

- Τοποθεσία: Κόλπος Λάρνακας
- Τύπος: Ναυάγιο
- Βάθος: 17 - 43 μέτρα
- Ορατότητα: 30 μέτρα
- Πρόσβαση: Με σκάφος
- Απαιτούμενη πιστοποίηση: Ανοιχτής Θάλασσας (OW)

Μιλώντας στο ThemaOnline για την δική του καταδυτική εμπειρία στο Ναυάγιο Ζηνοβία, ο Πάμπος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι ήταν ότι πιο όμορφο έχει κάνει ποτέ στη ζωή του προσθέτοντας παράλληλα ότι, «όσες φορές και αν πας, σε κάνει να θέλεις να το ξαναεπισκεφτείς. Είναι τόσο όμορφο που δεν μπορείς να το χορτάσεις».

«Εγώ επισκέφτηκα το Ζηνοβία δύο φορές. Όσες φορές όμως και αν πας, δεν είναι αρκετές. Το μεγαλείο της θάλασσας βρίσκεται σε εκείνο το ναυάγιο», είπε χαρακτηριστικά.

Εάν δεν κάνω λάθος συνέχισε, «το Ζηνοβία ξεκινά γύρω στα δεκαπέντε μέτρα και φτάνει κάπου στα 45. Εγώ έφτασα μέχρι τα 40 μέτρα».

«Είναι ένα πανέμορφο θέαμα κι αυτό είναι κάτι που μπορούν να επιβεβαιώσουν όσοι έχουν κάνει κατάδυση εκεί. Πάνω στο πλοίο υπάρχουν αυτοκίνητα, λεωφορεία τα οποία μετέφερε το συγκεκριμένο πλοίο προτού βυθιστεί», τόνισε.

Ερωτηθείς για το βαθμό επικινδυνότητας που υπάρχει για όσους κάνουν καταδύσεις εκεί, ο ίδιος απάντησε πως, «υπάρχει κίνδυνος φυσικά. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην πηγαίνεις ποτέ μόνος σου. Πολλοί δύτες στο παρελθόν, έχουν χαθεί μέσα στο ναυάγιο, κάποιοι μάλιστα έχασαν και τη ζωή τους επειδή δεν κατάφεραν να βρουν την έξοδο. Προσωπικά, δεν μπήκα ποτέ μέσα, δεν μπήκα στους διαδρόμους και στα δωμάτια, προτίμησα να απολαύσω το εξωτερικό κομμάτι του πλοίου. Είναι αρκετά μεγάλο και μέσα υπάρχει σκοτάδι, είναι πάρα πολύ εύκολο να χαθείς».

Επίσης να αναφέρω, συνέχισε, «ότι οι δύτες που το επισκέπτονται και δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία, πρέπει να ξέρουν ότι φεύγοντας από το ναυάγιο θα πρέπει να κάνουν μερικές στάσεις προτού βγουν στην επιφάνεια, κι αυτό έχει να κάνει με θέματα υγείας όπως και με τη νόσο των δυτών. Συμβουλεύω όσους θέλουν να το επισκεφθούν να πάνε με κάποιο άτομο έμπειρο που θα μπορεί να τους συμβουλέψει και να του καθοδηγήσει με ασφάλεια».

MUSAN (Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa)

Το MUSAN είναι ένα υποβρύχιο μουσείο, μοναδικό στο είδος του, που έχει ως στόχο τη μετατροπή μιας άγονης αμμώδους έκτασης σε ένα ακμάζον θαλάσσιο περιβάλλον. Τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο MUSAN, έχουν δημιουργηθεί από τον βραβευμένο γλύπτη, Jason deCaires Taylor.

Όπως ανέφεραν στο ThemaOnline αρμόδιοι του MUSAN, το Musan ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2021. To υποβρύχιο μουσείο υποδέχεται περίπου 3,000 με 3,500 δύτες το χρόνο και περίπου 10,000 επισκέπτες το χρόνο για snorkelling (ελεύθερη κατάδυση).

Το MUSAN έχει οριστεί με Υπουργικό διάταγμα, ως μία από τις 6 Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές με Τεχνητούς Ύφαλους που δημιουργήθηκε με σκοπό τη βελτίωση των αλιευτικών αποθεμάτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Αγίας Νάπας. Αυτή η πρωτοβουλία, που περιλαμβάνει τη δημιουργία του MUSAN ως Τεχνητού Ύφαλου, εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες προστασίας και αναζωογόνησης της θαλάσσιας ζωής.

Η είσοδος του μουσείου σηματοδοτείται από δύο γλυπτά στη στεριά, τον Ειρηναίο και την Καλυψώ που συμβολίζουν δύο παιδιά, αφοσιωμένα στην προστασία της θάλασσας. Η υποθαλάσσια είσοδος του μουσείου βρίσκεται περίπου 200 μέτρα από την παραλία της Περνέρας. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα υπόλοιπα 93 έργα τέχνης, τα οποία βρίσκονται 8-10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού σε μια αμμώδη έκταση, που είναι περικυκλωμένη από φυσικές βραχώδεις δημιουργίες.

Το μουσείο επιδιώκει να δημιουργήσει μια αρμονική σύνδεση μεταξύ της στεριάς και του ωκεανού, συνδυάζοντας δύο διαφορετικά θαύματα: το ένα δημιουργημένο από τον άνθρωπο και το άλλο σχεδιασμένο από τη φύση. Η πύλη που οδηγεί προς το υποθαλάσσιο βασίλειο, που φέρνει τους επισκέπτες κοντά με τη φυσική ομορφιά που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, προσφέρει μια μοναδική κοσμική εμπειρία και απεικονίζει τη συνδεσιμότητα του ανθρώπου με τη φύση.

Τα γλυπτά στοχεύουν στην ενίσχυση της ιστορίας της Αγίας Νάπας και την εξέλιξή της σε ένα δυναμικό, σύγχρονο, πολιτιστικό θέρετρο που πρωτοπορεί στην προώθηση του οικοτουρισμού. Το υποβρύχιο μουσείο αποτελεί μία ζωντανή εικαστική και οικολογική εμπειρία, με τα έργα τέχνης να αλληλοεπιδρούν με τη φύση και να εξελίσσονται με το χρόνο και φέρνουν τον κόσμο ακόμη πιο κοντά στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Δείτε αναλυτικά το 3D του MUSAN

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειμερινές εκπτώσεις: Καταγγελίες από καταναλωτές για διαφορετικές τιμές σε ράφι και ταμείο - Τι να προσέξετε

• Συναγερμός στις Αρχές: Πυρπόλησαν όχημα 32χρονου στη Λεμεσό - Προκλήθηκαν ζημιές και σε δεύτερο αυτοκίνητο

• Στο Δικαστήριο σήμερα οι διευθυντές της εταιρείας ΑΠΟΕΛ - Πάνω από 4 εκατ. ευρώ οι οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

• Νέα επίθεση κατά ντελιβερά στη Λεμεσό - Του έκλεψαν πορτοφόλι, δύο κινητά και τη μοτοσικλέτα

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Ιανουαρίου



Κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τη συνάντηση με Τατάρ-Στο τραπέζι το άνοιγμα Πυροίου-Προετοιμασία Ντι Κάρλο για πενταμερή

Κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τη συνάντηση με Τατάρ-Στο τραπέζι το άνοιγμα Πυροίου-Προετοιμασία Ντι Κάρλο για πενταμερή

Όσο αδειάζει η κλεψύδρα για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη- Τατάρ στις 20 Ιανουαρίου, για άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, τόσο αυξάνονται οι πληροφορίες για άνοιγμα του οδοφράγματος Πυροϊου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο αίτημα το οποίο αναμένεται να υποβάλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον κατοχικό ηγέτη, φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από την τ/κ πλευρά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top