ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλές κατά Κύπρου: «Απίστευτα δύσκολο να γίνουν κατανοητές» - Όσα δηλώνουν ΥΠΕΞ και πρέσβειρα των ΗΠΑ

Απειλές κατά Κύπρου: «Απίστευτα δύσκολο να γίνουν κατανοητές» - Όσα δηλώνουν ΥΠΕΞ και πρέσβειρα των ΗΠΑ

Η Κύπρος εμπλέκεται μόνο στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, διαμηνύουν ΥΟΠΕ και Πρέσβειρα των ΗΠΑ

Η Κύπρος κάνει το καθήκον της σε ανθρωπιστικό επίπεδο στη Γάζα, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο και οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι εντελώς αβάσιμο και αντιφατικό με την πραγματικότητα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε σχέση με τις απειλές που δέχθηκε η χώρα από τον ηγέτη της Χεζπολάχ. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα Πρέσβης Τζούλι Φίσερ τόνισε πως οι απειλές κατά της Κύπρου και της ηγεσίας της για την παροχή αυτής της βοήθειας στους Παλαιστίνιους είναι απίστευτα δύσκολο να γίνουν κατανοητές.

Ο κ. Κόμπος και η κ. Φίσερ μιλούσαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνεται μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου στην Γάζα, και στο αμερικανικό πλοίο που αναχωρεί για τη Γάζα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές που δέχεται η Κύπρος, ο κ. Κόμπος είπε ότι η Κύπρος εμπλέκεται σε αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα εδώ: Την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου. «Προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας σε ανθρωπιστικό επίπεδο, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι, κατά τη γνώμη, εντελώς αβάσιμο και αντιφατικό με την πραγματικότητα», είπε.

Ερωτηθείς για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο Κόμπος ανέφερε πως οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης ειδικά σε σχέση με τον Λίβανο θα είναι καταστροφική για την περιοχή και οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. «Ανησυχούμε για την κλιμάκωση, ανησυχούμε για την εξεύρεση τρόπων για μια διπλωματική λύση σε αυτήν την κατάσταση και φυσικά συνεχίζουμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας ως προς τις δραστηριότητες που γίνονται σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε.

Από την πλευρά της, η κ. Φίσερ ανέφερε για το θέμα των απειλών πως οι αυτές οι απειλές κατά της Κύπρου και της ηγεσίας της για την παροχή αυτής της βοήθειας στους Παλαιστίνιους είναι απίστευτα δύσκολο να γίνουν κατανοητές.

Για το θέμα της κλιμάκωσης, η Αμερικανίδα Πρέσβης είπε ότι «είμαστε απίστευτα επικεντρωμένοι στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να επιτύχουμε αυτή την κατάπαυση του πυρός που γνωρίζουμε ότι θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών που θα ωθήσουν μπροστά αυτή την περιοχή».

Αρχικά, ο κ. Κόμπος στην τοποθέτηση του είπε πως η επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι για προσπάθεια που ξεκίνησε αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου, είναι ένα έργο που έχει σχεδιαστεί με μοναδικό σκοπό να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον λαό της Γάζας.

«Πρέπει να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι πιθανές μέθοδοι παροχής βοήθειας στη Γάζα. Ο θαλάσσιος διάδρομος κατέστη δυνατός λόγω της πολύτιμης συνεισφοράς φίλων χωρών όπως οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπάρχει ένας διεθνής συνασπισμός που μας υποστηρίζει, εμπλέκονται τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή τη στιγμή προχωράμε κανονικά, υπάρχει συνεχής ροή φόρτωσης στα πλοία», είπε ο κ. Κόμπος και πρόσθεσε πως υπάρχουν βέβαια ορισμένες προκλήσεις, που σχετίζονται με όλα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

«Συνεχίζουμε όμως την προσπάθεια, δεν θα είναι εύκολο έργο, τελικά δραστηριοποιούμαστε σε εμπόλεμη ζώνη και κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των άνθρωποι στο έδαφος. Ήδη σκεφτόμαστε πώς να διαφοροποιήσουμε τη διανομή, πώς να ενισχύσουμε τις δυνατότητες όσον αφορά την παράδοση», είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως αυτό είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Κύπρος το ξεκίνησε με στόχο να λειτουργήσει ως ανθρωπιστικός κόμβος. «Ο ανθρωπιστικός διάδρομος είναι μια εκδήλωση αυτού του στόχου. Αυτό κάνουμε, προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι όσον αφορά την αποστολή βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα. Αυτό και τίποτα άλλο», σημείωσε.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούλι Φίσερ εξέφρασε τη χαρά της που είχε την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα θέματα σήμερα καθώς και για το γεγονός ότι τόσο πολύς κόσμος είχε την ευκαιρία σήμερα να δει και να κατανοήσει πραγματικά αυτό το έργο του ανθρωπιστικού διαδρόμου, να καταλάβει τι συμβαίνει στη Λάρνακα και στο λιμάνι, γιατί αυτό είναι απίστευτα σημαντικό.

«Αυτό που αντιπροσωπεύει όλη αυτή η προσπάθεια είναι η δέσμευση των ΗΠΑ να εξαντλήσουν κάθε δυνατή οδό για να ανακουφίσουν τα δεινά του παλαιστινιακού λαού που είναι αντιμέτωπος με καταστροφικά επίπεδα τροφίμων και ασφάλειας», είπε.

Πρόσθεσε πως από την αρχή οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ηγεσία και τη σύμπραξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της ομάδας του Υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία αυτού του Κυπριακού Θαλάσσιου Διαδρόμου.

«Οι συνεισφορές μας στον Θαλάσσιο Διάδρομο της Κύπρου έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια απευθείας στη Γάζα για να βοηθήσουν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρέχουν σωτήρια βοήθεια με ανεξάρτητο, ουδέτερο και αμερόληπτο τρόπο», ανέφερε.

Η κ. Φίσερ ανέφερε πως ο κυπριακός Θαλάσσιος Διάδρομος αντιπροσωπεύει τη συνδυασμένη δέσμευση όχι μόνο της Κύπρου και των ΗΠΑ, αλλά φυσικά και του Ισραήλ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΑΕ, των ΗΕ και της ΕΕ.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε ώστε όλα τα σημεία εισόδου στη Γάζα να παραμείνουν προβλέψιμα λειτουργικά με τη μέγιστη χωρητικότητα και να βελτιωθεί η εσωτερική πρόσβαση, ώστε να μπορεί να φτάσει η βοήθεια σε άτομα που έχουν απελπιστική ανάγκη. Η βοήθεια δεν πρέπει μόνο να εισέλθει στη Γάζα, αλλά να μπορέσει να φτάσει σε ευάλωτες κοινότητες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας με ασφάλεια», είπε.

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα ανέφερε πως οι ανθρωπιστικοί εταίροι των ΗΠΑ συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή βοήθειας, παρά το δύσκολο και συχνά επικίνδυνο περιβάλλον λειτουργίας.

«Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης των αναγκών του παλαιστινιακού λαού, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας, με την Κυπριακή Δημοκρατία και με οποιονδήποτε είναι δυνατό, για να εξαντλήσουμε όλες αυτές τις δυνατότητες για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια είναι διαθέσιμη και έτοιμη να προχωρήσει όταν το επιτρέπει το περιβάλλον», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Φίσερ είπε οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσουν να βασίζονται στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος. «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top