ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Μεγάλες διαφορές παρουσιάζουν οι λιανικές τιμές καυσίμων σε κάθε επαρχία της Κύπρου, με το Σύνδεσμο Καταναλωτών να κάνει λόγο για έντονο ανταγωνισμό και μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών για τις λιανικές τιμές καυσίμων το 2021 μέχρι το 2024, διαπιστώνει ότι, στην επαρχία Λευκωσίας δεν φαίνεται να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός, με το μέσο περιθώριο κέρδους που παραχωρείται από τις εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών στα πρατήρια λιανικής πώλησης είναι 6 - 6,5 σεντς το λίτρο, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν μπορεί σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού να υπάρχει απόκλιση τιμής μέχρι και 14 σεντς το λίτρο.

Ταυτόχρονα, το επιχείρημα ότι οι μεγάλες αποκλίσεις των τιμών, είναι ένδειξη υγιούς και έντονου ανταγωνισμού, στην παρούσα περίπτωση των λιανικών τιμών των πετρελαιοειδών δεν φαίνεται να ευσταθεί, αφού υπάρχει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική σε κάθε επαρχία χωριστά. Αυτό σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, θα πρέπει να μελετηθεί για να διαφανούν οι λόγοι της διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής μεταξύ των επαρχιών.

Μεγάλες διαφορές στις τιμές καυσίμων ανά επαρχία

Συγκριτικά, στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής. Η απόκλιση στις 06-06-2024 ήταν 14 σεντς το λίτρο, την ίδια μέρα το 2023 η απόκλιση ήταν 11,6 σεντς το λίτρο και το 2021 η απόκλιση ήταν 11,80σεντς το λίτρο.

Για το 2022 τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής την είχε η Λεμεσός που ήταν 15,3 σεντς το λίτρο.

Η επαρχία της Αμμοχώστου σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια έχει τη μικρότερη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής. Τις ψηλότερες λιανικές τιμές για τα έτη 2024 και 2023 τις είχε η Λευκωσία και τα έτη 2022 και 2021 τις είχε η Λεμεσός. Τις χαμηλότερες τιμές κατά κανόνα τις είχε η Λευκωσία και για τα τέσσερα χρόνια, εκτός από μια περίπτωση στο πετρέλαιο κίνησης το 2022 που τη χαμηλότερη τιμή την είχε η επαρχία Λεμεσού.

Τη ψηλότερη μέση τιμή την έχει σταθερά η επαρχία Πάφου και στα τέσσερα χρόνια.

Ο υγιής ανταγωνισμός και οι αυξήσεις που έρχονται

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι, «όταν η προμήθεια που υπάρχει στο παζάρι των πρατηρίων είναι 6 με 6,5 σεντς, δεν γίνεται να υπάρχουν πρατήρια που να πουλούν μέχρι και 14 σεντς πιο κάτω. Αυτό είναι ύποπτο και αποδεικνύει ότι δεν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός, κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα, η επαρχία Αμμοχώστου έχει τη μεγαλύτερη σταθερότητα όσον αφορά τη μέση τιμή, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των επαρχιών στις τιμές των καυσίμων. Πως γίνεται να κυμαίνονται διαφορετικά οι τιμές, όταν η μέση προμήθεια σε όλες τις επαρχίες είναι η ίδια από τις εταιρίες;».

Ερωτηθείς που αποδίδεται αυτή η διαφορά στις τιμές των καυσίμων μεταξύ των επαρχιών, ο κ. Δρουσιώτης απάντησε πως έχει να κάνει με τη συμπεριφορά στην τιμολογιακή πολιτική των εταιριών. Η δική μου πείρα, συνέχισε, «αποδίδει αυτή τη διαφορά των τιμών όχι τόσο στα πρατήρια, όσο στην τιμολογιακή πολιτική των εταιριών εισαγωγής. Έχει γίνει ήδη καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το Σύνδεσμο Πρατηριούχων αναφορικά με αυτό το θέμα».

Τέλος, αναφερόμενος στις τιμές που επικρατούν αυτή τη στιγμή, ο κ. Δρουσιώτης τόνισε πως οι εκτιμήσεις δείχνουν περαιτέρω αυξήσεις, κάτι το οποίο θα διαφανεί από την ερχόμενη εβδομάδα όπου θα «σκαρφαλώσουν» οι τιμές στις οθόνες των πρατηρίων.

Δείτε τους πίνακες:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Τον «έκαψε» μαρτυρία - Χειροπέδες σε 24χρονο για εμπρησμό οχήματος στη Λεμεσό

Πώς οι πτήσεις προκαλούν φούσκωμα - Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε

Βρισηίδα Ανδριώτου: Κάλυψε το στήθος της με δυο ζουμερά κεράσια - Δείτε φωτογραφία



Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Οι πυρκαγιές αποτελούν κάθε καλοκαίρι ένα καταστροφικό φαινόμενο που πλήττει την Κύπρο ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν και καθορίζουν τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top