ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Παρά τα γεγονός ότι εγείρονται ερωτηματικά για την αλλαγή στάσης των ΗΕ σε σχέση με την επιστροφή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν στην Κύπρο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, εντούτοις η  Λευκωσία δείχνει να υποβαθμίζει το γεγονός σε ότι αφορά τις χωριστές συναντήσεις της κυρίας Ολγκίν με τους δύο ηγέτες, σε ουδέτερο έδαφος.

Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη ή την Παρασκευή, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πώς μπορεί αυτό να ερμηνευτεί, απάντησε «να το ερμηνεύσουμε θετικά, γιατί είναι συνέχιση της προσπάθειας της κας Ολγκίν, μια προσπάθεια την οποία στηρίζουμε όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένες προτάσεις και είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να πετύχει η αποστολή της κας Ολγκίν».

Η συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο την 1η Ιουλιου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης. Απαντώντας σε ερώτηση για τη θητεία της κας Ολγκίν η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, ο Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο για αυτό.

Εν αναμονή της έκθεσης Ολγκίν

Οι χωριστές συναντήσεις της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ γίνονται λίγο πριν η ίδια παραδώσει την έκθεσή της για το αποτέλεσμα των επαφών της στην Κύπρο, καθώς και τις επαφές που πραγματοποίησε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα. Στην τελευταία επίσκεψή της στην Κύπρο, η κα Ολγκίν είχε εισπράξει ένα ξεκάθαρο «όχι» από τον Ερσίν Τατάρ για το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης. Ο κατοχικός ηγέτης απαιτεί κυριαρχική ισότητα και τα 3Α δηλαδή απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας σχέσεις, εισπράττοντας αρνητική απάντηση από την απεσταλμένη των ΗΕ. 

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «K» πριν αναχωρήσει από το νησί, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ εξέφρασε την έκπληξή της που ο Τατάρ απέρριψε την πρόταση για τριμερή συνάντηση, ενώ την ίδια ώρα έριξε το γάντι στην ε/κ πλευρά  σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση  Χριστοδουλίδη «έχει μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα και γνωρίζει τι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη διαδικασία», μία δήλωση η οποία παραμένει μετέωρη χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να κάνει η ε/κ έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε προχωρημένη σήψη η σορός του άντρα που βρέθηκε σε πάρκο στη Λευκωσία – Σε εξέλιξη οι έρευνες - Εν αναμονή της νεκροτομής

Μονή Αββακούμ: «Δεν τους ανήκει τίποτα από το μοναστήρι... όπως ήρθαν θα φύγουν» - Υποψίες για ακίνητα και στην Ελλάδα

Ένας στους δέκα νέους ούτε δουλεύουν, ούτε σπουδάζουν – Πόσες γυναίκες και πόσοι άνδρες

Πότε ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει εργοδοτούμενο χωρίς να δώσει προειδοποίηση

Συνεχίζεται σήμερα η υπόθεση παύσης του Γεν. Ελεγκτή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου

Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στον Στρόβολο – Εκτεταμένες οι ζημιές



Το Σάββατο η συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ - Τα επόμενα βήματα

Το Σάββατο η συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ - Τα επόμενα βήματα

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα, συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ, η οποία μεταφέρεται για το ερχόμενο Σάββατο 6 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top