ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Ψάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Το πολύ κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου αποτιμούν τα κόμματα του κέντρου, τα οποία προσπαθούν να αντιληφθούν τι πήγε λάθος, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνεται να έχουν στείλει σαφή μηνύματα με τη ψήφο τους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΔΗΚΟ την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ Βαραίνει τις ηγεσίες των κομμάτων που μέχρι και αυτή τη στιγμή, ρίχνουν το βάρος της ευθύνης σε «εξωγενείς» παράγοντες, ενώ την ίδια στιγμή, μεμονωμένα στελέχη ή μέλη και των τριών κομμάτων, έχουν βγει ανοιχτά κάνοντας λόγο για κακό χειρισμό εκ μέρους των ηγεσιών των κομμάτων τους.

Οι συζητήσεις ενώπιον των συλλογικών οργάνων των τριών κομμάτων φαίνεται ότι θα είναι συνεχείς, με στόχο να μπορέσουν να οδηγηθούν στις βουλευτικές εκλογές του 2026.

Στο ΔΗΚΟ, ενώπιον του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος θα συζητηθούν σήμερα τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών και στη συνέχεια αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις εντός της κεντρικής επιτροπής, την 1η Ιουλίου.

Παρά τις όποιες φωνές εντός του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε στη εφημερίδα «Κ» πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Στελέχη του κόμματος ωστόσο, όπως ο βουλευτής Χρήστος Ορφανίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως θα πρέπει να επαναξιολογηθεί το θέμα της συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Στην ΕΔΕΚ προσπαθούν να εντοπίσουν τα λάθη που έγιναν κατά την προεκλογική εκστρατεία, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό ενώπιον του πολιτικού γραφείου, το οποίο συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα.

Πηγές από το κόμμα πάντως αναφέρουν ότι η ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα, βαραίνει το ίδιο το κόμμα, το οποίο αναλώθηκε στις εσωτερικές διαμάχες, αδυνατώντας να βγει από την εσωστρέφεια. Επί του παρόντος, δεν τίθεται θέμα αλλαγής της ηγεσίας του κόμματος, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την ίδια τη βάση.

Το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ θα συνέλθει σε δύο ακόμα συνεδριάσεις, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή, εντός Ιουλίου. Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συνελεύσεις σε όλες τις επαρχίες, έτσι ώστε να εισακουστούν οι απόψεις των μελών του κόμματος.

Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα των εκλογών, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Λάρνακα σήκωσε όλο το βάρος, παίρνοντας 5,100 ψήφους από το σύνολο των 18,000 Παγκύπρια, με τη Λευκωσία να λαμβάνει τα λιγότερα ποσοστά.

Στην ΔΗΠΑ ήδη έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις εντός του κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στις 16.00 σε επίπεδο Γραμματείας και Πολιτικού γραφείου του κόμματος.

Το κόμμα του Μάριου Καρογιάν το οποίο συγκέντρωσε μόλις 2,2 στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής στις βουλευτικές του 2026, εάν δεν προβεί σε δραστικές αλλαγές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Πισωγύρισμα» στα καύσιμα - Οριακές αυξήσεις στα πρατήρια - Παίρνει την ανιούσα ο «μαύρος χρυσός»

Τα «χρυσά» κλειδιά της ΑΗΚ: Δικαιολογούνται τα 26 ευρώ; - Φωτογραφία απεικονίζει γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται

Νέα τραγωδία: Υπέκυψε στα τραύματα του ο 79χρονος Μιχαλάκης Γεωργίου που παρασύρθηκε από οδηγό ενώ διασταύρωνε

Χειροπέδες σε 41χρονο: Τον «τσάκωσαν» στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Καταζητείτο στη Γερμανία για οικονομική απάτη

Power of Love: Προκλητικός και πάλι ο Πελετιέ - «Όταν η γυναίκα κλαίει μπροστά σου το κάνει για να σε χειραγωγήσει»



Καμία ελπίδα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό - Η άρνηση Τατάρ και τα παιχνίδια του Κόλιν Στιούαρτ εις βάρος της Λευκωσίας

Καμία ελπίδα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό - Η άρνηση Τατάρ και τα παιχνίδια του Κόλιν Στιούαρτ εις βάρος της Λευκωσίας

Η τελευταία πράξη της αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ φαίνεται ότι γράφτηκε στο Λονδίνο κατά τη συνάντηση που είχε η κα Ολγκίν με τον Ερσίν Τατάρ, η οποία σύμφωνα με κύκλους γύρω από τον κατοχικό ηγέτη είχε την αναμενόμενη κατάληξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top