ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι λέει η Μαθηματική Εταιρεία για το γραπτό των Παγκυπρίων - «Μεγάλο σε έκταση και είχε σημεία που αιφνιδίασαν τους υποψηφίους»

Τι λέει η Μαθηματική Εταιρεία για το γραπτό των Παγκυπρίων - «Μεγάλο σε έκταση και είχε σημεία που αιφνιδίασαν τους υποψηφίους»

Μεγάλο σε έκταση ήταν το δοκίμιο των φετιών Παγκυπόρων και είχε σημεία που αιφνιδίασαν τους υποψηφίους σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Παγκύπριες: Αυτό είναι το γραπτό των μαθηματικών που έφερε έντονες αντιδράσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας ανακοινώνει τα παρακάτω σχόλια, σχετικά με το δοκίμιο των Μαθηματικών Κατεύθυνσης στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουνίου 2024:

• Όλα τα θέματα ήταν εντός της εξεταστέας ύλης και κάλυψαν όλο το φάσμα της.

• Τα θέματα είχαν σαφή λεκτική και Μαθηματική διατύπωση εκτός από το θέμα Β2 της Συνδυαστικής που στην διατύπωσή του χρειαζόταν περισσότερη διευκρίνιση ώστε να μην επιδέχεται δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στην επίλυση του.

• Ο όγκος των θεμάτων ήταν μεγάλος με πληθώρα ερωτημάτων, μερικά από τα οποία ήταν πρωτότυπα και απαιτούσαν καλή γνώση των Μαθηματικών εννοιών και πολύ χρόνο για πλήρεις απαντήσεις και λύσεις.

• Το πρώτο θέμα Β1 του Β΄ μέρους του Δοκιμίου των Παγκύπριων εξετάσεων ήταν προβλεπτό και αναμενόμενο από τους υποψηφίους εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια ως προς τη δομή του και άλλαζαν μόνο τα τυπικά δεδομένα. Στο φετινό δοκίμιο άλλαξε. Η αλλαγή του Β1 με το θέμα Β5 που απαιτούσε εμβάθυνση της ύλης κατανόηση και κριτική σκέψη είναι προς την θετική κατεύθυνση.

• Η άποψη μας είναι ότι η αλλαγή φιλοσοφίας στην δομή των θεμάτων των Μαθηματικών των Παγκυπρίων εξετάσεων δεν πρέπει να είναι απότομη και εκτεταμένη χωρίς να προετοιμάζονται οι υποψήφιοι σε τέτοιου είδους θέματα κατά την διδασκαλία τους σε όλη την διάρκεια του Σχολικού έτους. Γενικά το δοκίμιο ήταν μεγάλο σε έκταση και είχε σημεία που αιφνιδίασαν τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα την πρόκληση άγχους, κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις μειώνει την απόδοσή τους. Πάγια θέση μας είναι η αλλαγή της δομής των εξεταστικών δοκιμίων. Το μεγάλο και απαιτητικό δοκίμιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο χρόνου για σκέψη στους
υποψηφίους. Κατά τη γνώμη μας, το δοκίμιο Μαθηματικών μπορεί να πετύχει διάκριση με λιγότερο όγκο θεμάτων και μικρό αριθμό πρωτότυπων, στοχευμένων και συνδυασμένων ερωτημάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top