Με την αντεξέταση του τέως Αρχηγού Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου και την παρουσίαση ενός νέου μάρτυρα κατηγορίας, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον των Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Andreas Neocleous & Co.
Κατά την αντεξέταση του από τους δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η αίσθηση που αποκόμισε από τα τηλεφωνήματα του κ. Ερωτοκρίτου προς τον ίδιο, (στα οποία είχε αναφερθεί κατά την προηγούμενη δικάσιμο) ήταν για να ενημερωθεί για τη πρόοδο της υπόθεσης της ρωσικής εταιρείας Providencia, μετά τις οδηγίες που είχε δώσει για την άσκηση ποινικών διώξεων.
Είπε, επίσης, ότι δεν είχε αντιληφθεί ότι η ενημέρωση που ζητούσε ο κ. Ερωτοκρίτου είχε οποιαδήποτε σχέση με τη συζήτηση του θέματος της κλοπής μετοχών από ρωσικές εταιρείες σε συνεδρίες της επιτροπής θεσμών της Βουλή αλλά και με σχετικά δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο εκείνης της περιόδου.
«Η αίσθηση που αποκόμισα ήταν ότι τα τηλεφωνήματα του κ. Ερωτοκρίτου ήταν ανεξάρτητα από τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή», είπε ο κ. Παπαγεωργίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι δεν θεωρούσε την υπόθεση σοβαρή για να ασχοληθεί ως Αρχηγός της Αστυνομίας, αλλά ότι αυτό που τον ενδιέφερε, και είχε στο παρελθόν υποβάλει σχετικές εισηγήσεις, ήταν η αντιμετώπιση του παράνομου τρόπου μεταβίβασης μετοχών μας εταιρείας.
Επανέλαβε ότι η Αστυνομία δεν μπορούσε να προχωρήσει στην ποινική δίωξη του οποιοδήποτε σε σχέση με την υπόθεση, από τη στιγμή που υπήρχαν γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τις οποίες δεν στοιχειοθετείτο οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, την ώρα εκκρεμούσαν αστικές διαφορές ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τη εταιρείας.
Ο δικηγόρος Χρίστος Πουργουρίδης υπέβαλε στον μάρτυρα ότι η αίσθηση του ότι τα τηλεφωνήματα του κ. Ερωτοκρίτου δεν είχαν σχέση με το γεγονός ότι συζητείτο στη Βουλή το θέμα αυτό είναι λανθασμένη και πως έχει αποτύχει να τεκμηριώσει αυτή την αίσθηση ενώπιον του δικαστηρίου.
Τον μάρτυρα αντεξέτασε στη συνέχεια και ο δικηγόρος Γιώργος Γεωργίου, εκπροσωπώντας το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους, ο οποίος τον κάλεσε να εξηγήσει στο δικαστήριο τη διαδικασία που ακολουθεί η Αστυνομία όταν σοβαρές υποθέσεις, όπως η συγκεκριμένη, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Είπε ότι ο ίδιος ενημερώνονταν επιγραμματικά για τα διάφορα δημοσιεύματα που αφορούσαν την Αστυνομία για τυχόν παραλείψεις και κριτική προς το σώμα και έδινε οδηγίες για τη λήψη σχετικών μέτρων και ενεργειών. Επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα το 2011 και το 2012, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε ποινικό αδίκημα και πως οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να απευθυνθούν στα πολιτικά δικαστήρια και να καταφύγουν σε πολιτικές αγωγές.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, παρουσιάστηκε επίσης ως μάρτυρας κατηγορίας η Καίτη Χριστού, υπεύθυνη του Γενικού Αρχείου της Νομικής Υπηρεσίας η οποία εξετάστηκε από την κατηγορούσα αρχή και στη συνέχεια αντεξετάστηκε από την πλευρά των δικηγόρων της υπεράσπισης.
Η κα. Χρίστου αναφέρθηκε στο έργο του Γενικού Αρχείου και στη διαδικασία παραλαβής και προώθησης εγγράφων στους λειτουργούς της Υπηρεσίας.
Η αντεξέταση της επικεντρώθηκε σε σωρεία εγγράφων και αλληλογραφίας της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις