Για πρώτη φορά τίθεται ένα πλάνο απόκτησης ιδιόκτητων πτητικών μέσων, δέκα συγκεκριμένα, όπως, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δρ Μαρία Παναγιώτου.
Ερωτηθείσα για τις πυρκαγιές και για την απόκτηση πτητικών μέσων, η κα. Παναγιώτου είπε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα σε ό,τι αφορά το θέμα των πυρκαγιών.
«Πλέον μιλούμε για πιο συχνές πυρκαγιές και πιο δύσκολες ως προς την κατάσβεση τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση που είχαμε μέχρι σήμερα πρέπει να αλλάξει», επεσήμανε.
«Είναι για αυτό το λόγο που το Τμήμα Δασών έχει προχωρήσει έγκαιρα στην ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων του. Έχει αυξήσει τον στόλο των οχημάτων του με ένα εξοπλισμό δαπάνης 5,5 εκατομμυρίων. Έχει βελτιώσει τον χρόνο ετοιμότητας του. Από φέτος το Τμήμα Δασών, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητας από τον Απρίλιο και όχι από τον Μάη. Έχει ενισχύσει τις επίγειες δυνάμεις με καδενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, και βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ένα μήνα ενωρίτερα από άλλες χρονιές», συμπλήρωσε.
Και για αυτό, συνέχισε η Υπουργός Γεωργίας, και φέτος για πρώτη χρονιά εφαρμόζεται το οκτάμηνο των δασοπυροσβεστών.
«Την ίδια στιγμή , είναι και το ζήτημα της απόκτησης των πτητικών μέσων. Το εκλαμβάνουμε ως ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας και για αυτό η πρόσφατη απόφαση για μεταφορά της Μονάδας Πτητικών Μέσων στην Εθνική Φρουρά», ανέφερε. Οπότε πλέον για πρώτη φορά, σημείωσε η Υπουργός, «τίθεται ένα πλάνο απόκτησης δέκα ιδιόκτητων πτητικών μέσων, καθώς ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζαμε τις πυρκαγιές μέχρι σήμερα στο κομμάτι των πτητικών μέσων, δηλαδή της μίσθωσης πτητικών και πληρωμάτων, αυτό έχει διαφανεί μη επαρκές και για αυτό προχωράμε στην αγορά των ιδιόκτητων μέσων και στην αναβάθμιση των δικών μας δυνάμεων».
Η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε, παράλληλα, ότι τα ζητήματα της στελέχωσης που χρονίζουν για το Τμήμα Δασών και αυτά τίθενται πλέον προς επίλυση μέσα από την επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου, το οποίο ήταν κλειστό και μετά από 10 χρόνια με απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης προχωρά στη λειτουργία του από 1η Ιανουαρίου 2025 .
«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ακόμα ότι είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν τους ανησυχεί η αύξηση των πυρκαγιών το τελευταίο διάστημα, η κα. Παναγιώτου είπε ότι αυτό που ανησυχεί είναι ότι υπάρχουν ανάμεσά μας πολίτες, οι οποίοι προχωρούν να βάλουν σκόπιμα πυρκαγιές χωρίς να αναλογίζονται το περιβαλλοντικό κόστος. Όπως είπα ξανά, η σκόπιμη πρόκληση πυρκαγιάς και το κάψιμο δασικής γης, ισοδυναμεί με την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής.
«Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και είναι κάτι το οποίο σίγουρα μας προβληματίζει και για αυτό είναι σε εξέλιξη η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας αλλά και η λήψη μιας σειράς από άλλων μέτρων για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς αυτό τον παράγοντα. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως οφείλουμε να αποφεύγουμε οποιεσδήποτε ενέργειες ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιές», είπε. Ξέρουμε, συνέχισε, «ότι πέραν του 90% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε σύμμαχούς μας μια μερίδα πολιτών που προβαίνουν σε καταγγελίες».
Καταλήγοντας , η Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε ότι «όλοι οι παράγοντες που συνεισφέρουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Ο πιο σημαντικός όμως είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, είναι οι δασικοί λειτουργοί, οι δασοπυροσβέστες, οι πυροσβέστες, οι εθελοντές πυρόσβεσης, η Πολιτική Άμυνα, το Ταμείο Θήρας, όλες και όλοι που δίνουν μάχη με τις φλόγες κάθε καλοκαίρι και στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις