Ηλιακή ακτινοβολία, υψηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν «κόκκινο», έντονη ζέστη και υγρασία είναι μερικές από τις συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση ορισμένων δερματοπαθειών τους θερινούς μήνες.
Ποιες όμως είναι αυτές οι δερματοπάθειες; Έχουμε μάθει να εντοπίζουμε τα αναγνωριστικά σημάδια τους στο δέρμα μας;
Η Πρόεδρος Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Μαργαρίτα Μαυρογένη, μιλώντας στο ThemaOnline αναλύει τις δερματικές παθήσεις που «συνοδεύουν» το καλοκαίρι καθώς και την αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπισή τους.
Ως αποτέλεσμα μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με ανεπιθύμητες δερματικές παθήσεις. Οι πιο κοινές δερματικές παθήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι η εξής:
1) Λοιμώξεις του δέρματος όπως: μυκητιασικές (ποικιλόχρους πιτυρίαση, ονυχομυκητιάσεις, καντιντίαση), ιογενείς (μυρμηγκιές, μολυσματική τέρμινθος), βακτηριακές (μολυσματικό κηρίο) κ.α
2) Δερματίτιδες όπως εξ επαφής, φωτοδερματιτίδες, φυτοφωτοδερματίτιδες κ.α
3) Εγκαύματα
4) Δήγματα εντόμων με πιθανές τοπικές η συστηματικές αντιδράσεις
5) Δυσχρωμίες (μέλασμα)
6) Επιδείνωση παθήσεων του δέρματος (ροδόχρους νόσος, δερματικός λύκος κ.α)
Σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την μακροχρονια αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με αποτέλεσμα τη φωτογήρανση, καθώς και την ανάπτυξη προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών στο δέρμα.
Ηλιακό έγκαυμα
Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια οξεία βλάβη του δέρματος η οποία προκαλείται κυρίως από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα από τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B.
Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος διαφοροποιούνται ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος, τη διάρκεια της έκθεσης του ατόμου στον ήλιο, την ώρα της ηλιακής έκθεσης και των λαμβανομένων μέτρων προστασίας. Στην πιο απλή μορφή του, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι ένα απλό ερύθημα με ευαισθησία στη αφή ή και με συνοδό πόνο. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις εκδηλώνονται επώδυνες φυσαλίδες με οίδημα, οροροή και κάψιμο στην πάσχουσα περιοχή. Άλλα πιθανά συμπτώματα που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα είναι ρίγη, τάση για εμετό, ναυτία και πυρετός.
Αντιμετωπίστε το ηλιακό έγκαυμα τοποθετώντας κρύα επιθέματα (εμποτισμένες γάζες με φυσιολογικό ορό) σε ήπια εγκαύματα και ενυδατώνοντας συνεχώς το δέρμα. Ακόμη, συνίσταται η τοπική εφαρμογή κορτιζονούχων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του άλγους, και η παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον. Για σοβαρότερα εγκαύματα, επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.
Φωτοδερματίτιδα
Η Φωτοδερματίτιδα οφείλεται σε υπερευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία όταν αυτή συνδυάζεται με ορισμένους παράγοντες όπως φάρμακα, χρωστικές ουσίες και καλλυντικά προϊόντα. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται συνήθως είναι ερυθρότητα, αίσθημα κνησμού, οίδημα και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται απολέπιση του δέρματος και φυσαλίδες.
Η Φωτοδερματίτιδα μπορεί να είναι τοξικού ή αλλεργικού τύπου:
Φωτοτοξική δερματίτιδα είναι η αντίδραση που δημιουργείται όταν συνδυαστεί η έκθεση του ατόμου στον ήλιο με την ταυτόχρονη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων ή με την επαφή του δέρματος με καλλυντικά προϊόντα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται έως και 24 ώρες μετά την έκθεση του ατόμου στον ήλιο.
Φωτοαλλεργική δερματίτιδα εκδηλώνεται όταν μια ουσία μετατρέπεται σε αλλεργιογόνο εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας. Η ουσία αυτή κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα. Η συγκεκριμένη δερματοπάθεια προκαλείται από φάρμακα (αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, αγχολυτικά), καλλυντικά σκευάσματα (σαπούνια, αποσμητικά, αντιηλιακά). Τα συμπτώματα εκδηλώνονται εντός 48 ωρών από την επαφή με τον αλλεργιογόνο παράγοντα και προϋποθέτουν την ευαισθητοποίηση του ατόμου στη συγκεκριμένη ουσία.
Ακτινικές Υπερκερατώσεις
Οι ακτινικές υπερκερατώσεις θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες και χρήζουν αντιμετώπισης.
Η κλινική εικόνα των ακτινικών υπερκερατώσεων συνίσταται στην παρουσία μικρών επίπεδων ή ελαφρώς επηρμένων βλαβών, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου και την μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χαρακτηρίζονται από έντονη ερυθρότητα και αποκτούν σκληρή και ξηρή επιφάνεια με προσκολλημένο λέπι. Εμφανίζονται σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία όπως στο πρόσωπο, στα αυτιά, στον τράχηλο και στο γυμνό μέρος του τριχωτού της κεφαλής στους άνδρες.
Για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ακτινικών υπερκερατώσεων προτείνεται η αφαίρεσή τους με κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, ηλεκτροκαυτηριασμό, εφαρμογή τοπικών εξειδικευμένων θεραπευτικών σκευασμάτων.
Μυκητιάσεις
Οι μυκητισιακές λοιμώξεις του δέρματος προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι αναπτύσσονται μόλις βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες (αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία), γι’ αυτό και παρατηρούνται περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι συχνότερες μυκητιάσεις που παρατηρούνται το καλοκαίρι είναι:
Ποικιλόχρους Πιτυρίαση: εκδηλώνεται με υπόχρωμες κηλίδες που εντοπίζονται διάσπαρτες στο δέρμα. Εντοπίζεται συνήθως στον λαιμό, τους ώμους, τον θώρακα και την ράχη. Είναι συχνότερη το καλοκαίρι, καθώς μεταδίδεται κυρίως από την άμμο και τις ξαπλώστρες της παραλίας. Συνιστάται τοπική θεραπεία με αντιμυκητιασικά σε μορφή λοσιόν ή gel ή σε περιπτώσεις που ανθίστανται σε τοπικά σκευάσματα, με συστηματική λήψη αντιμυκητιασικών σκευασμάτων από το στόμα.
Μυκητίαση Ποδιών: ονομάζεται διαφορετικά και το «Πόδι του Αθλητή». Εμφανίζεται στην περιοχή κάτω από τα δάχτυλα ή μεταξύ αυτών και προκαλεί κνησμό, απολέπιση, ρωγμές και δυσοσμία. Οφείλεται στην ζέστη και στην υγρασία που υπάρχει συνήθως στις περιοχές αυτές λόγω της έντονης εφίδρωσης. Η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να είναι τοπική (αλοιφές, gel, λοσιόν) ή συστηματική (χορήγηση από του στόματος αγωγή).
Ποια είναι τα διαφορετικά είδη καρκίνων του δέρματος;
Υπάρχουν δύο βασικά είδη καρκίνων του δέρματος:
- Τα μελανώματα, που δημιουργούνται με βάση τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη (φυσική χρωστική του δέρματος). Είναι το λιγότερο συχνό είδος, αλλά τα πιο ικανά να προκαλέσουν μεταστάσεις
- Τα καρκινώματα, που δημιουργούνται με βάση τα κερατινοκύτταρα, κύτταρα που αποτελούν την επιδερμίδα.
Διακρίνουμε 2 είδη:
α) Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, που μπορούν να κάνουν μεταστάσεις
β) Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα, που είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στο ανθρώπινο είδος, αλλά και ο πιο «ακίνδυνος» καθώς δεν δημιουργεί μεταστάσεις
Είναι αλήθεια πως ο ήλιος τα τελευταία χρόνια θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνος από ότι άλλοτε, αφού η μείωση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα σημαίνει και μείωση του φιλτραρίσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Κάθε 10 χρόνια το όζον μειώνεται κατά 5%. Έτσι, η υπεριώδης ακτινοβολία που δεχόμαστε είναι περισσότερη.
Η ακτινοβολία που δεχόμαστε κάθε φορά συσσωρεύεται και τα τελικά αποτελέσματα της φαίνονται πολύ αργότερα. Έτσι δικαιολογούνται οι χρόνιες βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας, π.χ. η φωτογήρανσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της αθροιστικής έκθεσης του δέρματος μας στον ήλιο για πολλά χρόνια.
Εκτός από τη συσσωρευτική δράση της ακτινοβολίας, σημασία έχει και η έκθεση στον ήλιο στις διακοπές, διότι έχει αποδειχθεί πως η ευκαιριακή έκθεση στον ήλιο είναι η πλέον επικίνδυνη για την εμφάνιση μελανώματος (του πιο επιθετικού καρκίνου του δέρματος).
Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.
Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%.
Μεγάλη σημασία έχει η προφύλαξη στις μικρές ηλικίες διότι τα παιδιά έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποστούν ηλιακά εγκαύματα. Αν τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι τα 20 έτη της ηλικίας υπερβαίνουν τα 5, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος κάποια στιγμή στη ζωή. Γι’ αυτό εξάλλου και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιηλιακή προστασία των παιδιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αυξάνονται οι θανάτοι από γρίπη Α': Στους τρεις οι νεκροί - Πέντε οι διασωληνωμένοι
• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη
• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις