ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιματιστικά σε σχολεία: Βγαίνει μπροστά και απαντά στις επικρίσεις το ΥΠΑΝ - «Για δεκαετίες δεν είχε προωθηθεί...»

Κλιματιστικά σε σχολεία: Βγαίνει μπροστά και απαντά στις επικρίσεις το ΥΠΑΝ - «Για δεκαετίες δεν είχε προωθηθεί...»

Απάντηση στις επικρίσεις για την έλλειψη συσκευών κλιματισμού στα σχολικά κτήρια έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωση του.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, «για δεκαετίες, το θέμα αυτό δεν είχε προωθηθεί αποτελεσματικά, ούτε αποτέλεσε προτεραιότητα».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται για το θέμα των κλιματιστικών στα σχολεία, υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση, με την ανάληψη της Προεδρίας, προχώρησε για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία. Για δεκαετίες, το θέμα αυτό δεν είχε προωθηθεί αποτελεσματικά, ούτε αποτέλεσε προτεραιότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) εργάζεται προς την υλοποίηση της απόφασης της Κυβέρνησης, με πλήρη διασφάλιση των θεμάτων ασφάλειας (δικτύου, κτηρίων κ.ά.). Όπως γίνεται κατανοητό, σε σχολεία που έχουν εγκατασταθεί συστήματα κλιματισμού στο παρελθόν, χωρίς να ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες, παρουσιάζονται προβλήματα.

Συγκεκριμένα, έγιναν κατά το τελευταίο διάστημα, οι δέουσες ενέργειες στη βάση της νομοθεσίας, με πλήρη συμμόρφωση σε υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ως εξής:

(α) επιλογή από τις Σχολικές Εφορείες, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, των πρώτων 50 σχολείων παγκύπρια (δέκα ανά επαρχία στην ελεύθερη Κύπρο), στα οποία θα γίνει η εγκατάσταση

(β) ετοιμασία πρωτοκόλλου - οδηγού εγκατάστασης, υπό την εποπτεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ

(γ) προκήρυξη διαγωνισμού από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το ΥΠΑΝ.

(δ) ετοιμασία πλάνου εγκατάστασης τριετίας, με πλήρη κοστολόγηση (€45 εκατομμύρια περίπου).

Στο παρόν στάδιο, η αξιολόγηση των οικονομικών φορέων έχει ολοκληρωθεί και οι Σχολικές Εφορείες μπορούν πλέον, μέσω Δυναμικού Συστήματος Αγορών, να αναθέτουν στους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς την προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιστικών

στις σχολικές μονάδες, που έχουν υπό την ευθύνη τους. Ταυτόχρονα, προωθείται από το ΥΠΑΝ το πλάνο της τριετίας, το οποίο θα συζητηθεί με τις Σχολικές Εφορείες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα προχωρούν οι σχεδιασμοί και η υλοποίηση ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων ανά το παγκύπριο.

Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα κάθε δίκαιο αίτημα για τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και μάθησης και είναι η πρώτη φορά που προωθούνται ουσιαστικές δράσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι εμφανή άμεσα. Είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί σωστά και στη βάση όλων των σχετικών κανονισμών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Πισωγύρισμα» στα καύσιμα - Οριακές αυξήσεις στα πρατήρια - Παίρνει την ανιούσα ο «μαύρος χρυσός»

Τα «χρυσά» κλειδιά της ΑΗΚ: Δικαιολογούνται τα 26 ευρώ; - Φωτογραφία απεικονίζει γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται κλειδαριές

Αναποδογυρίστηκε αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου – Δείτε φωτογραφία

Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τα ματς του Euro

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Πρωί πρωί την έβαψε η κόρη της Μελίνα - Δείτε φωτογραφίες

Σοκαριστικό βίντεο - Επιβάτης εκτινάχθηκε στο ντουλάπι χειραποσκευών από αναταράξεις σε πτήση



Στιούαρτ: Eξέφρασε στον Τατάρ ανησυχία για στρατιωτικοποίηση νεκρής ζώνης

Στιούαρτ: Eξέφρασε στον Τατάρ ανησυχία για στρατιωτικοποίηση νεκρής ζώνης

Την ανησυχία του για τη στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης «που προχωρά με ανησυχητικό ρυθμό και από τις δύο πλευρές», εξέφρασε και στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του οΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top