Σε «απαράδεκτες συνθήκες» που δημιουργούνται στα σχολεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και της απουσίας κλιματιστικών, αναφέρεται η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου καλώντας την Πολιτεία και ειδικότερα το ΥΠΑΝ να λάβει αμέσως όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εκπαίδευσης στις σχολικές εγκαταστάσεις που να εγγυώνται το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία, ευημερία και εκπαίδευση.
«Οι συνεχιζόμενες ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με έχουν κινητοποιήσει, προβληματίσει και ανησυχήσει, ιδιαιτέρως αναφορικά με τις συνθήκες που δημιουργούνται στις σχολικές εγκαταστάσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες, απέχουν κατά πολύ από ανθρώπινες συνθήκες μάθησης και εργασίας και δημιουργούν σοβαρές επιπτώσεις πρωτίστως στην υγεία και ασφάλεια των παιδιών καθώς και στην εκπαιδευτική διαδικασία τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών».
Η κ. Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι το Γραφείο της ξεκίνησε τη διερεύνηση του θέματος της τοποθέτησης συσκευών κλιματισμού στα δημόσια σχολεία από το 2018, ζητώντας ολοκληρωμένους μελλοντικούς σχεδιασμούς σε ότι αφορά τον κλιματισμό των σχολικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων και των αιθουσών διδασκαλίας των παιδιών με τρόπο που να διασφαλίζεται το δικαίωμα υγείας και εκπαίδευσής τους σε ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης.
Παρόλα αυτά, σημειώνει, «έξι χρόνια αργότερα δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί τα ελάχιστα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων σε σχέση με την παροχή κατάλληλων συνθηκών στις αίθουσες διδασκαλίας, για παιδιά και εκπαιδευτικούς».
Περαιτέρω η Επίτροπος αναφέρει ότι η εγκύκλιος του ΥΠΑΝ στην οποία απλώς επισυνάφθηκαν οι Κατευθυντήριες Γραμμές των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, «δεν προσφέρει καμία ενναλακτική λύση ή μέτρα προς τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς για την ουσιαστική αντιμετώπιση των εξουθενωτικών συνθηκών που δημιουργούνται στις αίθουσες διδασκαλίες».
Η κ. Μιχαηλίδου προσθέτει ότι «οι δηλώσεις για τον προγραμματισμό τοποθέτησης κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε βάθος τριετίας είναι κατά την κρίση μου προβληματικός και δυσανάλογος με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και των κινδύνων που επηρεάζουν την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών».
«Θεωρώ τουλάχιστο ανεπαρκές από την πλευρά του Κράτους», συνεχίζει, «να αναμένει ότι παιδιά και εκπαιδευτικοί καλούνται να «αντέξουν» αυτές τις συνθήκες για τα επόμενα χρόνια».
«Προβληματισμό διατηρώ και για τις αναφορές για τα Γυμνάσια και Λύκεια. Μερικές χιλιάδες παιδιά της Γ’ Λυκείου αναμένεται τις επόμενες μέρες να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, και δεν θεωρώ υπεύθυνη στάση εκ μέρους των αρμοδίων Αρχών το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί εκείνα τα μέτρα που θα διασφάλιζαν κατάλληλο και υγιές περιβάλλον για τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων εξετάσεων, για τις οποίες τα παιδιά προετοιμάζονται εντατικά και με τόσο κόπο εδώ και ένα χρόνο», προσθέτει.
Η Επίτροπος καλεί τέλος, την Πολιτεία και ειδικότερα το ΥΠΑΝ να λάβει αμέσως όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εκπαίδευσης στις σχολικές εγκαταστάσεις που να εγγυώνται το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία, ευημερία και εκπαίδευση.
«Επιβάλλεται να εξευρεθούν τρόποι, και θεωρώ ότι παρέχεται η ευχέρεια για παράκαμψη γραφειοκρατικών, οικονομικών ή άλλων εμποδίων, ώστε άμεσα να ληφθούν άλλα εναλλακτικά μέτρα ανακούφισης και απάμβλυνσης της κατάστασης στις σχολικές μονάδες, καθώς και σε όλες τις αίθουσες όπου θα πραγματοποιηθούν οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις